Συνάντηση αγροτών με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δ. Μελά
Το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια
αναγκάζουν τους αγρότες να χάσουν
εισοδήματα από τη βασική ενίσχυση
► Δηλώσεις του Δραμινού αγρότη Χρ. Γκόντια που συμμετείχε στη σύσκεψη
► Τα βασικά προβλήματα που αφορούν τον κόσμο του πρωτογενή τομέα
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα στις αρχές Ιανουαρίου, αγρότες στη Δράμα είχαν πραγματοποιήσει μια εκδήλωση ενημέρωσης για τα προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά κυρίως για τα ζητήματα που ακολουθούν από εδώ και πέρα.
Η συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών, είχε πραγματοποιηθεί στην «Αίθουσα Αυτοδιοίκησης Ανδρέας Παπανδρέου» στην Π.Ε. Δράμας, παρουσία των βουλευτών Δράμας κ. Ξανθόπουλου, κας. Κεφαλίδου και εκπροσώπου του βουλευτού κ. Μπλούχου, καθώς και εκπροσώπων της Π.Ε. Δράμας και των Δήμων της Π.Ε. Δράμας.
Από τα κυριότερα ζητήματα που αναφέρθηκαν στην ενημερωτική συνάντηση, ήταν αυτό του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτων (ΑΤΑΚ) καθώς και τα νέα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που θα πρέπει να ισχύσουν. Παράλληλα, ενώ ζητούν να καταργηθούν αυτές οι δύο νέες διατάξεις, σημειώνουν ότι ετοιμάζονται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.
Τα πολλά προβλήματα με τον ΟΣΔΕ, η κατάθεση των νέων ενοικιαστηρίων με την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ, το μη ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο σε πολλές περιοχές, δυσκολεύουν αρκετά τα πράγματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς και γενικά υπάρχουν πολλά προβλήματα γι’ αυτό και δεν μπορεί να ισχύει αυτό το μέτρα, με κίνδυνο να χάσουν πολλοί ακόμα και τη βασική ενίσχυση, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.
Ο κ. Χρήστος Γκόντιας
Συνάντηση με πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Δραμινός αγρότης κ. Χρήστος Γκόντιας, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕ κ. Δημήτρη Μελά.
Στην συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ συμμετείχαν 15 αγρότες από την Θράκη, την Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα κ.λπ., αλλά και στελέχη του οργανισμού πληρωμών.
Οι αγρότες, κατέθεσαν στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ τις προτάσεις τους για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του ΑΤΑΚ και των ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων που έχει επιβληθεί αρχής γενομένης από το 2022, τονίζοντας ότι αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν εκτός καλλιέργειας και μάλιστα από το 2022 περί τα 2 εκατ. στρέμματα, μέχρι πρότινος καλλιεργούμενα. Σημείωσαν ακόμα πως κάτι τέτοιο θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τους ίδιους και τις τοπικές οικονομίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν λόγο στο τέλος της συνάντησης και για τις δραματικές συνέπειες από άποψη πολιτικού κόστους, όσον αφορά στην παρούσα κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ από την πλευρά του, συγκέντρωσε τις προτάσεις και όπως είπε θα τις μεταβιβάσει στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Σπήλιο Λιβανό, αφού για να γίνουν όλα αυτά, απατούνται πολιτικές αποφάσεις.
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των αγροτών με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η φωτογραφία από τον κ. Γκόντια, που είναι πίσω από το φωτογραφικό φακό.
Η συνάντηση κράτησε τρεις ώρες και όπως μας λέει ο κ. Γκόντιας, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ενώ το θέμα του ενεργειακού κόστους, θα συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.
Όπως τόνισε ο κ. Γκόντιας, «θα χαθούν πόροι από μια τσακισμένη αγροτική οικονομία κάτι που δεν μπορεί ν´ αντέξει καμία πλάτη αγρότη. Το ζήτημα πλέον γίνεται καθαρά πολιτικό. Εδώ πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση οι βουλευτές κάθε Νομού, καθώς και οι Περιφέρειες που είναι δουλειά μας να τους ενημερώσουμε και δουλειά τους να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη».
Όπως τονίζει ο ίδιος, «αυτό που έχει σημασία, είναι να ενημερωθούν όλοι οι βουλευτές στους κατά τόπους Νομούς, όπως ήδη κάναμε εμείς την περασμένη εβδομάδα στη Δράμα. Και για να το πούμε ξεκάθαρα, θα πρέπει να μεταφερθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και τους τοπικούς άρχοντες και να πάρουν αυτοί την ευθύνη. Να βγουν και να πουν ανοιχτά σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ότι του χρόνου δεν θα πάρετε ούτε τα μισά λεφτά από επιδοτήσεις και δικαιώματα. Αυτά μεταφέραμε στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα τα μεταφέρει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».
Τα προβλήματα
Σε γενικότερο επίπεδο πάντως, τα προβλήματα που συζητήθηκαν αφορούν:
– Κόστος παραγωγής: συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης παρέμβασης και λήψης μέτρων από την κυβέρνηση, όπου έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει και η ενίσχυση των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας για να μπορέσουν να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο και να γίνουν οικονομικά βιώσιμες.
– Νέα ΚΑΠ: συζητήθηκαν οι αποφάσεις που παρουσιάστηκαν από το ΥπΑΑΤ, για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας, που καλούνται να τις εφαρμόσουν χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις των φορέων που τους εκπροσωπούν. Έγινε επίσης ιδιαίτερη μνεία για τις προσχηματικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και οι οποίες ήταν τελικά παρουσιάσεις προειλημμένων αποφάσεων.
– Αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ: διαπιστώθηκε η δυσλειτουργία και η ανεπάρκεια του οργανισμού να εκτελέσει το έργο του, δηλαδή δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις στους πληττόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ εκφράστηκε έντονα, η οργή και η αγανάκτηση των συμμετεχόντων, για τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων στην περιοχή μας.
– Προβλήματα ΟΣΔΕ: Για την ηλεκτρονική κατάθεση ενοικιαστηρίων με την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ, διαπιστώθηκαν τα προβλήματα του μέτρου για τους ενοικιαστές και η ανάγκη κατάργησής του, με την έναρξη πραγματικού διαλόγου ανάμεσα στο ΥπΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους φορείς τον αγροτών και κτηνοτροφών.