Home > νέα > Ατελέσφορη πρακτική η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων   με υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου

Ατελέσφορη πρακτική η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων   με υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου

Κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ

Ατελέσφορη πρακτική η λειτουργία

απογευματινών χειρουργείων  

με υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο Δράμας

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου – «Η θέση του γιατρού με το δημόσιο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ  ΘΕΜΑ της θεσμοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων αναφέρεται κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας – Θράκης, οι οποίοι συντάσσονται με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση ότι, «θεωρούν ότι η θεσμοθέτηση της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, με επικοινωνιακό περιτύλιγμα και τιμοκαταλόγους που επιβαρύνουν τους ασθενείς, αποτελεί ατελέσφορη πρακτική».

Τονίζουν μάλιστα, ότι «η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προκηρύξεις όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προϋπόθεση όμως αποτελεί η μισθολογική αναβάθμιση και η παροχή κινήτρων (ιδιαίτερα για τις άγονες ειδικότητες στα Περιφερειακά Νοσοκομεία). Θεμελιώδης υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει ιατρική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες της χώρας».

Αυτό που επίσης τονίζεται ιδιαίτερα, είναι ότι «η Υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό» και ότι, «η παροχή δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης είναι δικαίωμα των πολιτών και εξασφαλίζεται τόσο μέσω της φορολόγησης, όσο και μέσω  των εισφορών τους στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης(ΕΦΚΑ)».

Βασιλείου: Μεγάλο πρόβλημα η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας

Στο θέμα αναφέρεται μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, η οποία αρχικά σημειώνει ότι, «η κατάσταση σήμερα στην Υγεία είναι ντόμινο. Αυτό που θέλουμε εμείς σήμερα να αναδείξουμε, είναι κυρίως η υποστελέχωση, γιατί αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα το οποίο βιώνουμε σαν δραμινή κοινωνία.

Τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, αλλά κυρίως η Δράμα και η Ξάνθη έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υποστελέχωσης αυτή τη στιγμή και μάλιστα σε βάρος των άλλων Νοσοκομείων».

Όπως τονίζει η κα. Βασιλείου, «μας ενόχλησε το γεγονός ότι στραφήκαμε όλοι στα απογευματινά χειρουργεία, με σκοπό να καλύψουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα που θα πρέπει να αναδειχθεί, είναι ότι το 30% αυτή τη στιγμή των αιθουσών που πρέπει να χρησιμοποιούνται για χειρουργεία το πρωί, δεν είναι ανοικτές γιατί έχουμε έλλειψη γιατρών και αναισθησιολόγων. Οπότε δεν νομίζω  ότι λύνει το πρόβλημα της καθυστέρησης των ασθενών το απογευματινό χειρουργείο».

Η κα. Βασιλείου σημειώνει ακόμα, ότι, «το άλλο πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες ασφαλισμένοι, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και νοσοκομειακή περίθαλψη, πληρώνουν φόρους γι’ αυτόν τον σκοπό. Χρηματοδοτείται η Υγεία, αλλά το θέμα είναι πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα και το ερώτημα είναι γιατί δεν γίνεται ένας εξορθολογισμός, όσον αφορά στις δαπάνες.

Το βλέπουμε αυτό και με τους Εργαστηριακούς ιατρούς. Ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται χρήματα και κάθε χρόνο αυξάνονται οι ανάγκες του πληθυσμού, ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και τελικά τον λογαριασμό των πληρώνουν οι εργαστηριακοί».

Απογευματινά χειρουργεία στη Δράμα

Ερωτώμενη αν θα μπορούσαν να γίνουν ή αν θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία από το Νοσοκομείο της Δράμας, η κα. Βασιλείου τονίζει: «Πιστεύω ότι το Νοσοκομείο της Δράμας δεν μπορεί να στηρίξει απογευματινά χειρουργεία. Γιατί, τα απογευματινά που γίνονται είναι ελαφρά χειρουργεία, δεν είναι επείγοντα, δεν είναι ο καρκινοπαθής που ψάχνει να βρει κάπου να χειρουργηθεί. Είναι κυρίως ορθοπεδικές και οφθαλμολογικές παρεμβάσεις, κάποια ΩΡΛ χειρουργεία. Μακάρι να μπορούσαν να εξυπηρετήσουν στο Νοσοκομείο της Δράμας, όμως δεν είναι θέμα γιατρών και ικανοτήτων, αλλά είναι θέμα προσωπικού».

Διευκρινίζει εδώ, ότι, «αν δεν έχεις αναισθησιολόγους, δεν μπορείς να εξαντλήσεις αυτούς τους ανθρώπους βάζοντας να δουλεύουν και απογευματινά ωράρια, έστω και για να αυξήσουν τις αποδοχές τους. Μιλάμε για ένα προσωπικό που είναι ήδη εξαθλιωμένο, κουρασμένο, γερασμένο, απηυδισμένο. Γενικότερα το πλαίσιο το οποίο βλέπουμε και βιώνουμε εμείς ως γιατροί στα Νοσοκομεία, είναι ότι δεν υπάρχουν γιατροί, είναι υποστελεχωμένα».

 

Απογευματινά ιατρεία και ξεκάθαρη θέση γιατρού με το κράτος

Ερωτώμενη για το ποια είναι η άποψη των Ιατρικών Συλλόγων, σχετικά με το ζήτημα ώστε οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. να μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία, η κα. Βασιλείου σημειώνει ότι η σχέση του γιατρού με το δημόσιο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη.

Όπως τονίζει, «η γνώμη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία και συζητήθηκε στην τελευταία Σύνοδο που έγινε, είναι ότι θα πρέπει η σχέση που έχει ο γιατρός με το κράτος να είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να είναι και στο δημόσιο και να ιδιωτεύει. Ξεκάθαρη θέση. Γιατί έτσι, θα μπορούμε κι εμείς σαν Σύλλογοι, να ασκούμε τα καθήκοντά μας και να ελέγχουμε. Πώς θα δώσουμε άδεια ιατρείου σε ένα συνάδελφο που είναι και δημόσιος υπάλληλος; Και αν συμβεί κάτι, θα διωχθεί ως δημόσιος υπάλληλος, ή ως ιδιώτης γιατρός. Και επειδή το έργο το είδαμε και το ζήσαμε με το κλείσιμο του πρώην ΙΚΑ, οι γιατροί του ΙΚΑ βγήκαν έξω και είχαν ουσιαστικά ιδιωτικό έργο, μέσα σε μια νύχτα έκλεισε το ΙΚΑ και βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι μόνο σαν ιδιώτες γιατροί. Αυτό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και τα βιώνουμε τώρα, γιατί κατέρρευσε μ’ αυτό τον τρόπο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αν καταρρεύσει και η Δευτεροβάθμια που είναι τα Νοσοκομεία, δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά».