Το Αθλητικό Κέντρο Κραχτίδη
να αποτελέσει ορόσημο
για την περιοχή μας
Γράφει ο Αθανάσιος Κάππας
Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος
Πιο ζεστό, με πιο σύγχρονες υποδομές και φθηνότερο για το ταμείο του Δήμου – και άρα των δημοτών – μπορεί και πρέπει να καταστεί το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Κραχτίδη, με μία σοβαρή Ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να καθίσταται πιο φιλικό προς τους αθλητές και τους θεατές και γενικά για όλους τους Δραμινούς.
Μια σειρά από παρεμβάσεις είναι αναγκαίες, ώστε το στολίδι της Δράμας να παραμείνει στην κορυφή των Αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και γενικότερα πανελληνίως.
Ενδεικτικά εργασίες που χρειάζονται:
1. Κατασκευή συστήματος εξωτερικής θερμοπρόσοψης
2. Τοποθέτηση εξωτερικά θερμομονωτικού πάνελ
3. Συντήρηση της αυλακωτής λαμαρίνας της στέγης και μόνωση στο μεγαλύτερο μέρος της
4. Αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων των γραφείων σε όλους τους ορόφους, με νέα πιστοποιημένα υψηλής απόδοσης.
5. Αναβάθμιση συστημάτων σε θέρμανση, ψύξη, μηχανικού αερισμού και ζεστού νερού χρήσης μέσω συστοιχίας λεβήτων φυσικού αερίου, ηλιακών συλλεκτών κλπ
6. Τοποθέτηση ηλιοθερμικού συστήματος για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με υποστήριξη από το φυσικό αέριο
7. Αντικατάσταση όλων των παλαιών φωτιστικών συμβατικού τύπου με προβολείς τεχνολογίας LED υψηλής ποιότητας και φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED
8. Εγκατάσταση επιπλέον προβολέων τεχνολογίας LED υψηλής ποιότητας καθώς και εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού Dimming για τον φωτισμό του αγωνιστικού χώρου.
9. Χρωματισμός του εσωτερικού χώρου των γραφείων και αποδυτηρίων με την επισκευή επιχρισμάτων και υγρο-μονώσεων.
10. Εκμετάλλευση συστήματος της υπεδαφικής ομαλής γεωθερμικής ενέργειας (χαμηλής ενθαλπίας), μέσω ανοικτών κάθετων γεωθερμικών εναλλακτών (χρήση γεωθερμίας), προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια από την κατανάλωση πετρελαίου του συμβατικού συστήματος, που σήμερα απαιτείται για τη θέρμανση του αγωνιστικού χώρου αλλά και των κλειστών χώρων (αποδυτήρια κ.λπ.) και τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (όταν απαιτείται, σε συνεργασία με το σύστημα ηλιοθερμίας, μέσω αυτοματισμού). Η χρήση συστήματος γεωθερμίας για τη μείωση της απαιτούμενης χρησιμοποιημένης συμβατικής ενέργειας προτείνεται λόγω του υψηλού και του σταθερού βαθμού απόδοσης (Β.Α), σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης.
Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εξωτερικό χώρο περιμετρικά του Αθλητικού κέντρου και στην εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σημεία του, με διαδρόμους περιπάτου, χώρους πρασίνου με την φύτευση δέντρων, φυτών και θάμνων για την βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής.
Η ιδέα για ένα πάρκο που θα θυμίζει «μικρό παράδεισο» για τα παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και για παιδιά ΑΜΕΑ, πρέπει να συζητηθεί σοβαρά ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει ορόσημο στην Δράμα και όχι μόνο.