Brain Drain: Η Επιστροφή
Επένδυση στην προοπτική ή άλμα στο κενό
Της Χαράς Κεφαλίδου*
Πάνω από ένας στους τέσσερις νεαρούς Έλληνες βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας, αλλά και εκτός της εκπαίδευσης, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2018. Η χώρα μας κατατάσσεται στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα νούμερα είναι αδυσώπητα: 26,8% των νέων ηλικίας 20 έως 34 ετών δεν εργάζεται, δεν μαθητεύει σε επιχείρηση, αλλά ούτε σπουδάζει σε κάποια σχολή. Αυτή δεν είναι εικόνα κρίσης, είναι εικόνα παρακμής και μαρασμού της χώρας.
Για τις γυναίκες τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι νέες Ελληνίδες είναι πιο ευάλωτες. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως περισσότερες από μία στις τρεις (33,7%) δεν εργάζονται ή εκπαιδεύονται. Εδώ είμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι με το χειρότερο ποσοστό στην Ε.Ε.
Αυτή είναι η μοίρα όσων μένουν Ελλάδα σε σκληρούς αλλά πραγματικούς αριθμούς.
Για αυτό όσοι μπορούν φεύγουν. Δεν φεύγουν επειδή το επιλέγουν. Τους διώχνει η ίδια η χώρα. Φεύγουν γιατί την ίδια ώρα στη Σουηδία μόνο το 8% των ανθρώπων 20 έως 34 ετών ήταν εκτός δουλειάς και εκπαίδευσης, ενώ στην 2η θέση βρίσκεται η Ολλανδία με ποσοστό 8,4%.
Κι όμως έξι στους δέκα Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Η γενιά του «brain drain», των 400.000 νέων που τα τελευταία 10 χρόνια έφυγε στο εξωτερικό για μια ευκαιρία αξιοπρεπούς ζωής θα γυρνούσε στην Ελλάδα. Αλλά όχι στην Ελλάδα της ισοπέδωσης, της αναξιοκρατίας, του πελατειακού κράτους, της αδιαφάνειας και των ρουσφετολογικών επιδομάτων.
Δεν είναι εύκολο να κάνεις μέσα σε δέκα χρόνια ένα δεύτερο άλμα στο άγνωστο.
Οι νέοι Έλληνες δεν περιμένουν και δεν συγκινούνται από επιδόματα, διορισμούς σε Οργανισμούς – φαντάσματα. Θέλουν και έχουν μάθει να δουλεύουν να δημιουργούν και να βλέπουν τη δουλειά τους να αποδίδει, να αναγνωρίζεται και οι συνθήκες ζωής τους να βελτιώνονται.
Αυτοί οι νέοι ζητούν τα στοιχειώδη:
Εργασία στον τομέα της ειδίκευσής τους, αξιοπρεπείς αποδοχές, εύλογη φορολογική αντιμετώπιση, αξιοκρατία και κυρίως σύγχρονο επιτελικό κράτος φιλικό στον πολίτη.
Με λίγα λόγια ζητούν να έχουν λόγο να εμπιστευτούν την Ελλάδα ξανά.
Αυτούς τους νέους η χώρα τους έχει ανάγκη για να προχωρήσει. Όλους. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το μεγαλύτερο οπλοστάσιο ανάπτυξης.
Στις 8 Ιουλίου, η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση και μια ακόμη πιο σοβαρή αντιπολίτευση. Η προοδευτική παράταξη, το Κίνημα Αλλαγής είναι ο εγγυητής της αυριανής Ελλάδας που κρατάει τα παιδιά της δεν τα διώχνει, της Ελλάδας που θα αξίζει να γυρίσουν πίσω όσοι έφυγαν.