Χ. Κεφαλίδου για κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
στο κρασί: «Όχι άλλη κοροϊδία»
ΜΕ ΤΗΝ φράση: «Όχι άλλη κοροϊδία», η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Χαρά Κεφαλίδου, αναφέρεται στη υποτιθέμενη κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Όταν η Κυβέρνηση Τσίπρα την 1η Ιανουαρίου του 2016 επέβαλε τον άδικο και αντιπαραγωγικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, χωρίς να υπάρχει καμία πίεση από τους θεσμούς με μοναδικό στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους, τους είχαμε προειδοποιήσει για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου, αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οινοπαραγωγή.
Ο κύριος Απόστολου από τον Οκτώβριο του 2016, κλείνοντας τα αυτιά του στους Οινοπαραγωγούς και όλους όσοι γνωρίζουν καλά το χώρο, δεν χάνει ευκαιρία να υπόσχεται ότι θα τον καταργήσει. Το λέει σε Ημερίδες, το λέει σε Συνέδρια, το λέει σε Οινοπαραγωγούς, το λέει σε Εκδηλώσεις που αφορούν στο κρασί.
Αποτέλεσμα; Η παράνομη διανομή οίνου στη χώρα μας καλπάζει πάνω από 70%. Κατακόρυφη είναι η πτώση των πωλήσεων από τα νόμιμα οινοποιεία με συνολική μείωση της τάξης του 40% στον κύκλο εργασιών. Ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί και εσείς ως αρμόδιος Υπουργός κ. Αποστόλου έχετε δεσμευτεί ότι θα τον καταργήσετε. Τι και αν το κρασί αποτελεί προϊόν που για τη χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ειδικά για τη Δράμα, η οινοπαραγωγή αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο με δυναμική αναπτυξιακή προοπτική. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται 5.150 στρέμματα, η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στα 2,5 – 3 εκατομμύρια φιάλες με το 30%-50% να εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην τοπική οικονομία ο αμπελο-οινικός κλάδος έχει δώσει νέα πνοή, νέα εξαγωγική προοπτική με προσέλκυση επενδύσεων και σημαντική συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, τα κρασιά της περιοχής έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ ο ρόλος της οινοπαραγωγής είναι καταλυτικός και ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο με τη λειτουργία του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ ΑΜΘ στη Δράμα.
Κύριε Υπουργέ πριν από ένα χρόνο είχατε δεσμευτεί στους Οινοπαραγωγούς της Δράμας ότι θα τον καταργήσετε. Διαβάζω ότι το ίδιο είπατε σήμερα και σε εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου. Λέγε, λέγε μήπως πιστέψατε ότι το υλοποιήσατε;
Σας πήρε 1,5 χρόνο για το αυτονόητο! Σας πήρε 1,5 χρόνο για να καταλάβετε ότι από αυτόν τον φόρο δεν θα έχετε τα αναμενόμενα έσοδα!
Ελπίζω να μην σας πάρει άλλο τόσο χρόνο για να τον καταργήσετε. Ήδη είμαστε στο 2018! Κι αν όπως λέτε ‘στο Υπουργείο σας κάνετε ό,τι μπορείτε για να στηρίξετε τους οινοπαραγωγούς’ δεσμευτείτε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επιτέλους εφαρμόστε το! Όχι άλλη κοροϊδία!».