Για το πρόγραμμα ηλικιών 55 – 67
Χάθηκε πρόγραμμα στο Δήμο Δράμας
για 50 προσλήψεις μέσω της ΔΥΠΑ
Δήμαρχος: Αγανάκτηση από την ΚΕΔΕ που ζητάει εξηγήσεις από ΔΥΠΑ και Υπ. Εργασίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ έχει προκληθεί στους ΟΤΑ της χώρας, όπως και στο Δήμο Δράμας, σχετικά με το ότι με ευθύνη της ΔΥΠΑ, χάθηκαν χιλιάδες προσλήψεις σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για το πρόγραμμα προσλήψεων 55 – 67, για το οποίο είχαν ανακοινωθεί 32.500 προσλήψεις στους ΟΤΑ όλης της χώρας. Τελικά δόθηκαν 6.000, όμως το πρόγραμμα φαίνεται να έκλεισε απότομα και χωρίς καμιά προειδοποίηση από τη ΔΥΠΑ, με αποτέλεσμα οι Δήμοι της χώρας όπως και ο Δήμος Δράμας, να μην μπορέσουν να καταθέσουν τα αιτήματά τους για άτομα που ήθελαν να προσλάβουν.
Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα και ενέργειες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για να δει τι έχει συμβεί, καθώς μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Αναλυτικότερα, για το θέμα ζήτησε ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Απριλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μλεκάνης, αναρωτώμενος γιατί χάθηκε το πρόγραμμα αυτό, ενώ ο Δήμος Δράμας είχε προγραμματίσει να ζητήσει 50 θέσεις για τις ηλικίες 55 – 67 με διάφορες ειδικότητες.
Απαντώντας αρχικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μουχτάρης σημείωσε ότι, «στις 18/2 είχε εκδοθεί ΦΕΚ ότι θα ξεκινούσε το πρόγραμμα ενώ μέχρι τότε δεν είχαμε καμιά ενημέρωση, καθώς είχε σταματήσει από 2/8/2024, και είχαμε προσλάβει 25 άτομα ενώ μας είχαν μείνει 15 κενές θέσεις, γιατί η ΔΥΠΑ μέχρι που έκλεισε το πρόγραμμα, δεν μπόρεσε να μας αποστείλει τα 40 άτομα που είχαμε ζητήσει».
Στη συνέχεια όπως εξήγησε ο ίδιος, «περιμέναμε πότε θα ανοίξει και πάλι το πρόγραμμα, και βγαίνει ανακοίνωση στις 18/2 με ΦΕΚ ότι ενισχύεται με 6.000 θέσεις. Σε επικοινωνία με τη ΔΥΠΑ που είχαμε, δεν μας ενημέρωσαν πότε θα είναι λειτουργικό και πότε μπορούμε να στείλουμε αιτήματα. Στις 12/3 η ΔΥΠΑ βγάζει ανακοίνωση ότι από εκείνη τη μέρα ξεκινούσε η κατάθεση αιτημάτων από τους φορείς. Σ’ αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να δούμε τις ανάγκες των υπηρεσιών, να κατασταλάξουμε στις ειδικότητες και πόσα άτομα, το μισθολογικό κόστος και τελικά μια μέρα πριν κλείσει το πρόγραμμα στις 27/3 υπάρχει υπηρεσιακό σημείωμα από γραφείο δημάρχου με το οποίο καθορίζονται 50 θέσεις με ειδικότητες και υπηρεσίες. Το αίτημα ακολουθεί μια διαδικασία μέχρι τη Δημοτική Επιτροπή και στη συνέχεια αποστέλλεται στη ΔΥΠΑ. Την επόμενη μέρα όμως το μεσημέρι η ΔΥΠΑ έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα έκλεισε».
Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ
Στο σημείο αυτό ο κ. Μουχτάρης σημειώνει ότι η ΚΕΔΕ εξέδωσε αμέσως «ανακοίνωση – καταπέλτη», καθώς «το σύνολο των Δήμων προσπάθησαν να μπουν και δεν μπόρεσαν».
Επίσης, η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει 10.000 θέσεις αποκλειστικά για τους Δήμους, με πρότασή της προς το Υπουργείο Εργασίας. Η ΔΥΠΑ όμως έβγαλε μόνο 6.000 για όλους τους φορείς (Νομικά Πρόσωπα, Περιφέρειες, Δήμους, Νοσοκομεία κ.α.)
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη εξέλιξη του προγράμματος, σημειώνοντας αρχικά ότι το ΦΕΚ μιλούσε για 32.500 θέσεις εργασίας, τελικά «στις 8/2 η ΚΕΔΕ ζήτησε 10.000 θέσεις για Δήμους στον Πρώτο Βαθμό και τελικά δίνουν 6.000 θέσεις σε όλη την Ελλάδα για όλους».
Όπως είπε ο δήμαρχος, ο Δήμος ετοίμασε μια λίστα με θέσεις και ειδικότητες και τις ανάγκες «και τελικά αιφνιδιαστήκαμε σε όλη την Ελλάδα». Αυτό που είπε χαρακτηριστικά, «ζητάμε να εφαρμοστούν τα αυτονόητα, το ΦΕΚ που ανακοίνωσαν. Η διεκδίκηση είναι σήμερα μονόδρομος για την πλειοψηφία των Δήμων της Ελλάδας».
Τόνισε επίσης ο ίδιος για το ίδιο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2024, ότι, «είχαμε ζητήσει 40 άτομα και στα 28 μας σταμάτησαν: Στις 11 το πρωί (σ.σ. στις 2/8/2024) μας πήραν τηλέφωνο από τη ΔΥΠΑ Δράμας και μας είπαν ότι, όσοι υπέγραψαν εκείνη τη μέρα˙ σταματάει εκεί. Και φυσικά δεν μας έστειλαν άλλα άτομα!»
Όπως είπε τέλος ο δήμαρχος, «εμείς μέσω της ΚΕΔΕ ζητάμε εξηγήσεις από τη ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και να ανοίξει και πάλι το πρόγραμμα.