Home > νέα > Χωρίς αντιχαλαζική προστασία η Δράμα και η Περιφέρεια ΑΜΘ-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του θεματικού αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΑΘΜ

Χωρίς αντιχαλαζική προστασία η Δράμα και η Περιφέρεια ΑΜΘ-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του θεματικού αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΑΘΜ

Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΑΘΜ στον «Π.Τ.»

Χωρίς αντιχαλαζική προστασία

η Δράμα και η Περιφέρεια ΑΜΘ

► Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για μελέτες από ιδιώτες για τους ΤΟΕΒ

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΧΝΑ – πυκνά, τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκαλούν μικρές και μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να χάνονται ακόμα και ολόκληρες σοδιές. Ένα από τα σοβαρά ζητήματα σήμερα που προκαλούν τέτοιες καταστροφές σε ευαίσθητες κυρίως καλλιέργειες, είναι και το χαλάζι.

Το θέμα της προστασίας από το χαλάζι, είναι μια δύσκολη υπόθεση. Σήμερα η προστασία από το χαλάζι γίνεται και με εναέρια μέσα, όπου ένα αεροπλάνο, πετάει μέσα στα σύννεφα και ρίχνει φιαλίδια, διαλύοντας έτσι το επικίνδυνο χαλάζι πριν αυτό καταστρέψει σοδιές.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι, μια ολόκληρη Περιφέρεια, η Αν. Μακεδονία και Θράκη και φυσικά και η Π.Ε. Δράμας, να μην έχουν το ευτύχημα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας. Όμως πρόκειται για μια λανθασμένη τακτική από την πολιτεία, καθώς σε όλη την ΠΑΜΘ αλλά και στη Δράμα, υπάρχουν ευπαθή προϊόντα όπως ακτινίδια, κεράσια, βαμβάκια, καλαμπόκια κ.α.

Το ζήτημα έθεσε την περασμένη Τετάρτη στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καράογλου, ο Δραμινός περιφερειακός σύμβουλος και θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Γιώργος Ζιμπίδης. Ο κ. Ζιμπίδης, ζήτησε την επέκταση του προγράμματος και των κονδυλίων φυσικά, ώστε να υπάρχει εναέρια αντιχαλαζική προστασία και σε περιοχές της ΑΜΘ και της Δράμας.

Zimpidis

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ζιμπίδης, τονίζει ότι η εναέρια αντιχαλαζική προστασία καλύπτει σήμερα την περιοχή της Θεσσαλίας κυρίως, την Πέλλα, αλλά και περιοχές της Πάτρας. Πρόκειται για μια σύμβαση, η οποία υπογράφεται από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ με τον ανάδοχο, ο οποίος εδώ και χρόνια παίρνει αυτό το έργο της προστασίας.

Όταν βλέπουν από τα μετεωρολογικά στοιχεία ότι επίκειται χαλαζόπτωση σε συγκεκριμένο σημείο, σηκώνεται το αεροπλάνο, ο ΕΛΓΑ χορηγεί κάποια φιαλίδια τα οποία εκρήγνυνται μέσα στο σύννεφο και έτσι διαλύεται το χαλάζι.

Ήδη έχει υπογραφεί μια τριετής σύμβαση και συγκεκριμένα την έχει ένας ανάδοχος, που συμπτωματικά είναι και Δραμινός. Ο ανάδοχος έχει δύο αεροπλάνα, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΑΤ χρειάζεται ένα τρίτο αεροπλάνο. Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, με τα δύο μόνο αεροπλάνο δεν μπορεί να καλυφθεί και η περιοχή της ΑΜΘ.

Αυτό που ζήτησε ο κ. Ζιμπίδης από τον κ. Καράογλου, είναι να προωθήσει το ζήτημα της επέκτασης του προγράμματος, να αυξηθούν δηλαδή τα κονδύλια ή τουλάχιστον να πάρει τη σύμβαση ανάδοχος που έχει τρία ή τέσσερα αεροπλάνα ώστε να μπορέσει να ενταχθεί και η Περιφέρεια ΑΜΘ στην εναέρια αντιχαλαζική προστασία.

Αυτό μπορεί να γίνει αν τα ποσά από 3 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, ανεβούν στα 5 με 6 εκατ. ευρώ, τότε μόνο μπορεί να ενταχθεί και η δική μας Περιφέρεια.

Όπως επισημαίνει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ζιμπίδης, «πέρα από τα ευπαθή προϊόντα που έχουμε στο Νέστο, στην Κομοτηνή τα κεράσια και τα ακτινίδια, είναι και εδώ περιοχές που αξίζει τον κόπο οικονομικά να προστατεύσεις, όπως τα βαμβάκια, τα καλαμπόκια και τις πατάτες. Γιατί έτσι, μειώνονται και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά κερδίζονται έτσι και εργατοώρες».