Χωρίς επιπλέον μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές και στη Δράμα
Πλήρης ελευθερία
για τους εμβολιασμένους
ακόμα και στα τοπικά lockdown
ΠΛΗΡΗΣ ελευθερία δίνεται πλέον στους εμβολιασμένους ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές όπως είναι η Δράμα, από το ερχόμενο Σάββατο, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης.
Συγκεκριμένα, χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες στο εξής, ενώ οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.
Τι θα ισχύει για εστίαση και διασκέδαση
Επιπλέον ελευθερίες δίνονται, με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορωνοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, «στην εστίαση, όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα, και μάσκα και ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους. Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο στους μη εμβολιασμένους ή σε όσους δεν έχουν νοσήσει. Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν. Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες».
Δεν αλλάζουν οι κανόνες και οι περιορισμοί για τους μικτούς χώρους
Τα μέτρα θα απλοποιηθούν σε διάστημα 15 ημερών. Η υπουργική απόφαση για την υλοποίηση των μέτρων θα εκδοθεί το Σάββατο και θα ισχύει για 15 ημέρες.
Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί τόσο θα προστατευόμαστε περισσότερο και ως άτομα και ως κοινωνία. Όπου παραμένουν περιορισμοί είναι για να προστατευθούμε όλοι. Έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα. Γκάγκα, «Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. Π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρόσφατα χάσαμε ένα νέο παιδί. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση- η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές».
Σε δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτης σημείωσε ότι, «προτεραιότητα του ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα θα είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών, όπως και η διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, ο περιορισμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού και η συνεργασία του με όλους του φορείς. Έχουμε τη βούληση και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» κατέληξε.
Η κατάσταση στα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του διαδικτυακού λογαριασμού του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ για τα Νοσοκομεία της Μακεδονίας και Θράκης, σημειώνει οι εισαγωγές θετικών για νοσηλεία το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 1.016. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο εμβολιασμός είχε ανέλθει περίπου λιγότερο από το 50% στους Νομούς Δράμας, Σερρών, Κιλκίς και Ξάνθης, ενώ από τους παραπάνω νοσηλευθέντες περισσότεροι από το 80% ήταν ανεμβολίαστοι.
Από 12 Σεπ. έως και 3 Οκτ., 151 ανεμβολίαστα άτομα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό σε Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ. Επίσης, είχαμε 37% αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ COVID σε σχέση με τον Αύγουστο. Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 944.000 πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι σε όλη την έκταση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας: το μισό της Θεσσαλονίκης και οι νομοί Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.