Συζητήθηκε στο Π. Σ. επερώτηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
Χωρίς ιδιαίτερη απάντηση για το τι συμβαίνει
με τη χρηματοδότηση του Χ.Κ. Φαλακρού
Μέτιος: Λίγα εισιτήρια εξαιτίας της μειωμένης χιονόπτωσης
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ έσοδα και την μικρή κοπή εισιτηρίων εξαιτίας της χαμηλής χιονόπτωσης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (ΧΚΦ), επιβεβαίωσε απλώς ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) κ. Μέτιος, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφορικά με την χρηματοδότησή του και τι συνέβη σχετικά μ’ αυτό.
Αυτές ήταν οι απαντήσεις που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης 26 Απριλίου, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, σε επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της Δράμας της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ζιμπίδη, σχετικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού.
Αναφερόμενος στην επερώτησή του ο κ. Ζιμπίδης, τόνισε αρχικά ότι κατά την χιονοδρομική περίοδο του 2017-2018, «το ΧΚΦ υπήρξε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης, μεταξύ του περιφερειάρχη ΑΜΘ και του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, των περιφερειακών συμβούλων, των φορέων της Δράμας και γενικά όλης της δραμινής κοινωνίας. Εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησής του από την Περιφέρεια και της αναποτελεσματικής διοίκησης της πολιτικής ηγεσίας της ΠΑΜΘ, η οποία όφειλε να μεριμνήσει για την ομαλή εξέλιξη της λειτουργίας του».
Όπως επεσήμανε ο κ. Ζιμπίδης, τόσο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ίδιο το Χιονοδρομικό, όσο και στην γύρω περιοχή, αλλά και η ίδια η αγορά της Δράμας, «επλήγησαν ιδιαίτερα λόγω των δικών σας παραλείψεων», ενώ ρώτησε, γιατί η Περιφέρεια δεν προέβη όπως όφειλε, αρχικά σε έναν απολογισμό της προηγούμενης χιονοδρομικής περιόδου (2016-2017) και τι οικονομικά αποτελέσματα υπήρξαν πέρυσι και δεύτερον, «πού οφείλεται και ποιος ευθύνεται για την τραγική εικόνα που παρουσιάστηκε φέτος, διότι οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ σας, είτε για αδιαφορία, είτε για γραφειοκρατικά εμπόδια, επίσημα και με ανακοινώσεις, είναι πρωτοφανείς».
Καταλήγοντας ο κ. Ζιμπίδης, είπε ότι η κοινωνία της Δράμας «απαιτεί πειστική απάντηση» στα ερωτήματα και όχι να «παρακολουθεί άφωνη τις μεταξύ σας κατηγορίες, προσπαθώντας να αποφύγετε προσωπικές και συλλογικές ευθύνες».
Μέτιος: Χαμηλή χιονόπτωση
Απαντώντας ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, είπε ότι τα ΧΚ Φαλακρού, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και σύμφωνα με τις υπηρεσίες, είχε μειωμένο χιόνι πάνω από το 50%. Αναφερόμενος στα εισιτήρια που κόπηκαν είπε: «Το 2017-2018 κόπηκαν 7.500 εισιτήρια και είχαμε έσοδα 28.500 ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά κόπηκαν 12.000 εισιτήρια και είχαμε έσοδα 62.000 ευρώ»
Παραδέχθηκε ότι με αυτά τα έσοδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά το ΧΚ Φαλακρού «και γι’ αυτό προβλέπεται και στήριξη και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά, το ΧΚΦ υπήρξε πεδίο αντιπαραθέσεων και από την ερώτησή σας, διαπιστώνω ότι θέλετε να επαναφέρετε συνεχώς το θέμα στην επικαιρότητα. Θεωρείτε ότι αυτό σας βολεύει, έτσι ώστε να απαξιώνεται τη διοίκηση. Αναφέρεστε πολλές φορές προσωπικά και σ’ εμένα, ότι δεν πράξαμε κάτι ουσιαστικό για να πετύχουμε αυτή τη χρηματοδότηση».
Σε άλλο σημείο ο κ. Μέτιος, είπε ότι από την στιγμή που υπήρξε η αφαίρεση αρμοδιοτήτων του κ. Πατακάκη, «διαπίστωσα ότι το αίτημα για χρηματοδότηση που είχε υποβληθεί με έγγραφο του κ. Πατακάκη όπως λέει στις 27 Απριλίου 2017, σήμερα διορθώνεται. Και καταλαβαίνετε γιατί διορθώνεται; Γιατί το έγγραφο αυτό ήταν λάθος, δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένο. Από το 1.617.000 ευρώ όπως είχε σταλεί στην υπηρεσία από την Π.Ε. Δράμας και προωθήθηκε από εμάς, το 1.200.000 αφορούσε έξοδα λειτουργίας για 3 χρονιές (3 επί 400.000), κάτι το οποίο δεν προβλέπεται και ούτε υπήρχε περίπτωση να συμβεί, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπήρχε η μελέτη κόστους οφέλους που τώρα ανατίθεται».
Ο κ. Μέτιος είπε ότι σήμερα μένει μόνο σ’ αυτό και δεν προχωράει σε κάτι άλλο σχετικά με το Φαλακρό, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό το ζήτημα για περαιτέρω εξηγήσεις. Να πούμε ότι οι απαντήσεις όντως δεν είναι αρκετές και δεν καλύπτουν ιδιαίτερα το θέμα, το οποίο τόσο έντονα συζητήθηκε τον χειμώνα στη Δράμα. Και κυρίως, ότι πολλοί βγήκαν ζημιωμένοι καθώς και το ίδιο Φαλακρό, καθώς χιλιάδες επισκέπτες, περνούσαν τα σύνορα για τη γειτονική Βουλγαρία.