Home > Πρώτο Θέμα >  Χωρίς κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Δράμα ενώ αναμένονται αναπληρωτές σε παράλληλη στήριξη και Ειδική Αγωγή Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας Λ. Αρτεμιάδης  

 Χωρίς κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Δράμα ενώ αναμένονται αναπληρωτές σε παράλληλη στήριξη και Ειδική Αγωγή Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας Λ. Αρτεμιάδης  

Από 1 Σεπτεμβρίου το νέο σχολικό έτος 2022-2023

 Χωρίς κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

στη Δράμα ενώ αναμένονται αναπληρωτές

σε παράλληλη στήριξη και Ειδική Αγωγή

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας Λ. Αρτεμιάδης

 

 

  

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΠΙΣΗΜΑ η σχολική χρονιά αρχίζει από σήμερα Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, ενώ τα σχολεία θα ανοίξουν τις πύλες τους για τους μαθητές στις 11 του ίδιου μήνα. Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, συνεδριάζουν τα διάφορα συμβούλια προκειμένου να οριοθετήσουν ελλείψει σε υποδομές, υλικά, αλλά και εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές καθώς και ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Λάζαρο Αρτεμιάδη, ο οποίος  σε γενικές γραμμές επισημαίνει ότι από μόνιμους διορισμένους εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Δράμας δεν έχουμε ελλείψεις.

Επισημαίνει παρ’ όλα αυτά ότι, οι κύριες ελλείψεις είναι σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (μουσική, καλλιτεχνικά κτλ.), στην παράλληλη στήριξη, αλλά και στην Ειδική Αγωγή. Σημαντικό είναι επίσης να ειπωθεί εδώ, όπως μας πληροφορεί ο κ. Αρτεμιάδης, ότι τελικά το Ειδικό Νηπιαγωγείο Δράμας, αντί της επιλογής του παλαιού Νηπιαγωγείου Μοναστηρακίου, τελικά πηγαίνει στον Νικοτσάρα, στον χώρο όπου παλαιότερα φιλοξενούνταν εκεί το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής.

Αναπληρωτές και ελλείψεις

Αναφορικά με τους αναπληρωτές, ο κ. Αρτεμιάδης τονίζει ότι αυτή την ώρα βρισκόμαστε εν αναμονή του ορισμού των αναπληρωτών σε όλα τα πεδία, τόσο σε δασκάλους γενικής εκπαίδευσης όσο και ειδικοτήτων.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «από δασκάλους στην γενική εκπαίδευση δεν υπάρχουν ελλείψεις, θα χρειαστούμε όμως για την παράλληλη στήριξη και ειδικότητες, αλλά και τάξεις ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας για μετανάστες και ενίσχυση της ελληνομάθειας)».

Όσον αφορά τους αναπληρωτές, αυτή την ώρα δεν είναι γνωστό πόσα άτομα θα χρειαστούν, παρ’ όλα αυτά ιδιαίτερα αυξημένες είναι φέτος οι αιτήσεις γονέων για παράλληλη στήριξη (παιδιά που έχουν αξιολογηθεί μέσω του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας). Σχετικό ρεπορτάζ είχε ο «Π.Τ.» πριν από μερικές ημέρες, με δηλώσεις του διευθυντή του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας κ. Αλβανόπουλου.

Όπως λέει ο κ. Αρτεμιάδης, «τα αιτήματα αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένα φέτος και σίγουρα δεν θα καλυφθούν όλα τα παιδιά, παρά μόνο με δυο και τρία παιδιά ανά εκπαιδευτικό».

Ελλείψεις όμως παρουσιάζονται και φέτος όπως κάθε χρονιά, σε διάφορες ειδικότητες αναπληρωτών, όπως μουσικής, εικαστικών, πληροφορικής και άλλες. «Το θέμα είναι ότι ποτέ το Υπουργείο δεν στέλνει ακριβώς, τα νούμερα τα οποία ζητάμε. Πάντοτε στέλνει κάτι λιγότερο και στη συνέχεια κάνει νέες προσλήψεις αναπληρωτών στη διάρκεια της χρονιάς», σημειώνει ο ίδιος και εξηγεί: «Για παράδειγμα το 2022 – 2023, στην παράλληλη δεν καλύφθηκαν όλες οι θέσεις, αλλά μόνο ένα μέρος του. Αυτό που ξέρουμε πάντως, είναι ότι η Υπηρεσία έχει ζητήσει να καλυφθούν όλα τα κενά και εμείς θα ενημερωθούμε σχετικά από την ερχόμενη Δευτέρα».

Αυτό που τονίζει ο κ. Αρτεμιάδης, είναι ότι «ναι μεν έχουν γίνει διορισμοί, αλλά όχι σε όλες τις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας. Ούτε θεατρολόγοι, ούτε εικαστικών, ούτε μουσικής (εδώ έχουμε 6-7 κενά εδώ και χρόνια), ούτε στην παράλληλη στήριξη. Αυτά πάντα καλύπτονται με αναπληρωτές, αλλά πάντα μένουν κενά γιατί δεν στέλνονται όσοι ζητάμε».

Ειδική Αγωγή

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στη Δράμα, είναι και η Ειδική Αγωγή. «Εδώ έχουμε κενά στα Τμήματα Ένταξης λόγω μετακίνησης των μονίμων εκπαιδευτικών σε άλλες θέσεις. Σε επίπεδο Ν. Δράμας υπάρχουν λειτουργικά κενά. Τα οργανικά έχουν καλυφθεί και έχουν ζητηθεί πιστώσεις για να καλύψουν αυτά τα Τμήμα Ένταξης».

«Για παράδειγμα, το Ειδικό Νηπιαγωγείο είναι καλυμμένο σε νηπιαγωγούς και θα λειτουργήσει δύο πρωινά και ένα ολοήμερο και περιμένουμε άλλες ειδικότητες όπως τους ψυχολόγους που χρειάζονται. Για όλα αυτά θα έχουμε εικόνα αύριο ή μεθαύριο».

Μεταστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου

Ο κ. Αρτεμιάδης ερωτήθηκε επίσης για το τι γίνεται τελικά με το Ειδικό Νηπιαγωγείο Δράμας το οποίο ήταν να μεταστεγαστεί στο παλαιό Νηπιαγωγείο του Μοναστηρακίου και τελικά μεταστεγάζεται στην Κοινότητα Νικοτσάρα, στον χώρο όπου προηγουμένως στεγαζόταν το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής.

Όπως ενημερώνει ο κ. Αρτεμιάδης, τελικά πάρθηκε η απόφαση αυτή με την οποία συμφώνησαν οι γονείς. Ο χώρος φέρεται να είναι κατάλληλος και ήδη εκεί έχουν ξεκινήσει να γίνονται εργασίας ανακαίνισης του χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Τ.», στον χώρο έχουν ξεκινήσει διάφορες εργασίες, με πιθανότερο ότι στις 11 Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμο να δεχθεί τα νήπια, ή τουλάχιστον λίγο καιρό αργότερα.

Ολοήμερα στη Δράμα

Τα Ολοήμερα σχολεία στη Δράμα συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στο Νομό δεν υπάρχει διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 17.30 σε Δημοτικά Σχολεία, παρά μόνο σε δύο Νηπιαγωγεία.

Κλείνουν και επίσημα δυο Νηπιαγωγεία

Να συμπληρώσουμε τέλος, ότι, με επίσημη ανακοίνωση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κλείνουν και τυπικά πλέον τα Νηπιαγωγεία Μοναστηρακίου και Φτελιάς. Αν και τα δύο αυτά έχουν κλείσει εδώ και δυο – τρία χρόνια, καθώς δεν υπάρχουν παιδιά να φοιτήσουν σ’ αυτά, εντούτοις χθες Τετάρτη βγήκε η επίσημη απόφαση του Υπ. Παιδείας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.