Home > νέα > Χρυσό βραβείο στο ΕΠΑΛ Δοξάτου για εφαρμογή με παραδοσιακές συνταγές από το Δοξάτο Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Δοξάτου Χρ. Σαμαράς

Χρυσό βραβείο στο ΕΠΑΛ Δοξάτου για εφαρμογή με παραδοσιακές συνταγές από το Δοξάτο Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Δοξάτου Χρ. Σαμαράς

Μια ακόμα μεγάλη επιτυχία από το ΕΠΑΛ Δοξάτου

Χρυσό βραβείο στο ΕΠΑΛ Δοξάτου

για εφαρμογή με παραδοσιακές

συνταγές από το Δοξάτο

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Δοξάτου Χρ. Σαμαράς

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ επιτυχίες έχει να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα το ΕΠΑΛ Δοξάτου, καθώς τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, κατέκτησε ένα χρυσό βραβείο – COLD, από τον «Education Leaders Awards 2024».

Το ΕΠΑΛ Δοξάτου πήρε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Δεσμός με την Κοινωνία στη Δημόσια  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Τα Education Leaders Awards αναδεικνύουν για 9η χρονιά το φάσμα των εκπαιδευτικών μονάδων και δραστηριοτήτων που ξεχώρισαν από κάθε βαθμίδα και περιοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας μας, ενώ παράλληλα επιβραβεύουν τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισε. Σκοπός των βραβείων είναι η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του σχολείου κ. Χρήστος Σαμαράς, «στο διαγωνισμό βραβεύεται το 1ο ΕΠΑΛ Δοξάτου, μαζί με το Δήμο Δοξάτου, τον Πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο Δοξάτου, τον Πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο Κεφαλαρίου, τον Πολιτιστικό Αγίου Αθανασίου «Βοϊράνη» και τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό σύλλογο Καλαμπακίου».

Ερωτώμενος για το ποια είναι η δράση για την οποία βραβεύτηκε το σχολείο μαζί με τους παραπάνω φορείς, ο κ. Σαμαράς σημειώνει: «Αναπτύξαμε μια εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, η οποία είναι ουσιαστικά ένας ηλεκτρονικός τσελεμεντές με παραδοσιακές συνταγές από την περιοχή του Δοξάτου. Εκπρόσωποι από τους παραπάνω φορείς, βρέθηκαν στο σχολείο, μαγείρεψαν ιδιαίτερες παραδοσιακές συνταγές, καταγράψαμε όλα αυτά ηλεκτρονικά και όποιος έχει στη διάθεσή του αυτή την εφαρμογή, θα μπορεί να βλέπει αυτές τις συνταγές, πώς αναπτύσσονται και ποιες διαδικασίες χρειάζονται».

Αυτό που επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, είναι ότι «στόχος μας είναι να εμπλουτιστεί αυτή η εφαρμογή και με άλλες παραδοσιακές συνταγές της περιοχής του Δοξάτου και ευρύτερα του Νομού Δράμας και επομένως να μπορέσουν και οι χρήστες να τις υλοποιούν».

Ερωτώμενος για τον σκοπό της δράσης από την πλευρά του σχολείου, ο κ. Σαμαράς εξηγεί ότι, «ο σκοπός της δράσης από τη δική μας πλευράς είναι καθαρά εκπαιδευτικός. Στο σχολείο μας έχουμε τρεις τομείς: τον Τομέα Πληροφορικής, τον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και τον Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος. Μέσα απ’ αυτούς τους Τομείς, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να προγραμματίζουν εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα, έχουμε εργαστήρια της ειδικότητας Τροφίμων και Ποτών όπου τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν σε θέματα μαγειρικής, ενώ η ειδικότητα Διοίκησης και Οικονομίας προσφέρεται για να προωθεί και να διαχειρίζεται διοικητικά τέτοιου είδους δράσεις. Μέσα απ’ όλα αυτά, τα παιδιά μπορούν μέσα από το σχολείο μας, να παράγουν και να αναπτύξουν τέτοιου είδους δεξιότητες και να παράγουν εφαρμογές που αποδεικνύεται ότι είναι άξιες για να βραβευτούν και να αξιοποιηθούν από χρήστες».

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, προς το παρόν η εφαρμογή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στο κοινό, και όπως εξηγεί ο κ. Σαμαράς, «η εφαρμογή δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Και ένας λόγος είναι ότι, ο Σύλλογος Γονέων θέλει να τη διαθέσει με κόστος 1 ευρώ, ώστε με τα χρήματα αυτά τα παιδιά να έχουν οικονομικότερες εκδρομές ή ακόμα και δωρεάν. Και βέβαια, οι μαθητές, αναπτύσσοντας τέτοιες εφαρμογές να καταλάβουν ότι έχουν και άμεσο οικονομικό όφελος».