4ο Συνέδριο για τον ογκολογικό ασθενή 17-19 Ιουλίου στη Δράμα
Δ. Κασαράκης: 305 φάκελοι ασθενών
ανοίχθηκαν στο Ογκολογικό Ιατρείο
του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας
«Νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάποια πρόοδος για τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ διεξάγεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, το συνέδριο για τον ογκολογικό ασθενή, με θέμα: «Από την έγκαιρη διάγνωση στην αποτελεσματική θεραπεία – Σύγχρονοι θεραπευτικοί χειρισμοί».
Το συνέδριο που τελεί υπό την επίβλεψη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, διοργανώνεται από την Θωρακοχειρουργική Κλινική Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», την Β’ Ογκολογική – Χημειοθεραπευτική Κλινική Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» και το Νοσοκομείο Δράμας, ενώ συμμετέχει και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας.
Το συνέδριο πραγματοποιείται από 17 έως 19 Ιουλίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου Hydrama, και η έναρξη των εργασιών είναι στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 17 τρέχοντος μηνός.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο Διευθυντής Β΄ της Ογκολογικής Κλινικής του «Θεαγενείου» και υπεύθυνος του συνεδρίου κ. Δημήτρης Κασαράκης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στο Ογκολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου της Δράμας, «στους 9 μήνες λειτουργίας του, έχουν ανοίξει 305 φάκελοι ασθενών που παρακολουθούνται από τον ίδιο». Να υπενθυμίσουμε ότι το Ογκολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Δράμας είναι ανοικτό κάθε Παρασκευή και ο κ. Κασαράκης έρχεται στη Δράμα από το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος στον «Π.Τ.», «πρόκειται κυρίως για νέους φακέλους και κάποιοι απ’ αυτούς ήταν ήδη σε παρακολούθηση».
Ερωτώμενος αν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Δράμας, επισημαίνει ότι «μπορεί να γίνει κάποια πρόοδος για τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα. Νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση γι’ αυτό. Απ’ αυτά που έχω δει και από τους τοπικούς βουλευτές και από τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, νομίζω ότι θα έχουμε κάποια πρόοδο. Έτσι πιστεύω, γιατί βλέπω ότι όλοι προσπαθούν πάρα πολύ».
Ερωτώμενος για το ποια είδη καρκίνων παρακολουθεί στη Δράμα ο κ. Κασαράκης, λέει ότι «παρακολουθούνται όλα τα είδη. Ένα μέρος έρχεται από τους ασθενείς που χειρουργούνται στο Νοσοκομείο Δράμας και κυρίως κοιλιά, παχύ έντερο, στομάχι, πάγκρεας. Επειδή όμως δεν μπορεί να γίνει χημειοθεραπεία εδώ, αυτομάτως μεταφέρονται στο «Θεαγένειο». Όσοι θέλουν θωρακοχειρουργό και χρειάζονται βιοψίες, είτε εγχείριση, απευθύνονται στον κ. Μπαρμπετάκη, τον θωρακοχειρουργό του «Θεαγενείου».
Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς το ζήτημα του κορωνοϊού και αν παρουσιάζουν κάποια φοβία γύρω απ’ αυτό, ο κ. Κασαράκης τονίζει «οι καρκινοπαθείς δεν έχουν μεγαλύτερη φοβία. Νομίζω ότι προσέχουν περισσότερο, επειδή τους έχουμε ενημερώσει, και όλοι παίρνουν τα μέτρα τους επειδή είναι ευπαθής ομάδα και είναι περισσότερο ευαίσθητοι».
Αναφερόμενος στη θεματολογία του φετινού συνεδρίου ο κ. Κασαράκης τονίζει ότι «αφορά στα νεότερα δεδομένα της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής θεραπείας του καρκίνου. Αποφασίσαμε λοιπόν να πραγματοποιήσουμε και φέτος το επιστημονικό συμπόσιο με την πεποίθηση πως είναι αναγκαία μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ συναδέλφων ιατρών, αναφορικά με το διαρκώς εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο του καρκίνου.
Στόχος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει μια ευκαιρία για εκπαίδευση νεότερων συναδέλφων, ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων…».