Δειγματοληψία για εθελοντές
δότες μυελού των οστών
από τον Ερυθρό Σταυρό Δράμας
ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ χρόνο, έτσι και φέτος, το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ερυθρού Σταυρού, έχει δικό του σπιτάκι στη διοργάνωση της Ονειρούπολης. Στο σπιτάκι του Ερυθρού Σταυρού, μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το έργο που επιτελεί στη Δράμα το τοπικό περιφερειακό Τμήμα, τον εθελοντισμό, το πώς μπορεί κανείς να γίνει εθελοντής Σαμαρείτης ή Διασώστης και άλλα πολλά.
Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι, για άλλη μια χρονιά ο Ερυθρός Σταυρός Δράμας, διενεργεί και δράση δειγματοληψίας σιέλου, για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.
Το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας ως επίσημος συνεργάτης του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» στον Ν. Δράμας, εδώ και πολλά χρόνια, υπενθυμίζει ότι η δράση αυτή συνεχίζεται.
Όσοι επιθυμούν να γίνουν Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών, μπορούν να απευθύνονται στο σπιτάκι του Ερυθρού Σταυρού στην Ονειρούπολη (απέναντι από την Κεντρική Σκηνή) ή να επικοινωνούν στα τηλ. 2521032361 & 6977936806, καθώς και στα email: eesdramas@redcross.gr και e.kodonasioy@redcross.gr
Πρωτιά της Δράμας
Η Δράμα έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό σε εθελοντές δότες μυελού των οστών, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, διαθέτει πάνω από 180 άτομα για παροχή μοσχευμάτων.
Δότες εθελοντές μυελού των οστών, μπορούν να γίνουν άτομα ηλικία από 18 έως 45 ετών, και πρόκειται για μια πολύ εύκολη διαδικασία. Η οποία γίνεται με την παροχή σιέλου σε μια μπατονέτα και στη συνέχεια τα δείγματα αυτά φυλάσσονται σε κατάλληλο χώρο.
Παρόμοιες δράσεις γίνονται αρκετά συχνά από τον Ερυθρό Σταυρό Δράμας, καθώς όσο περισσότερα δείγματα συγκεντρώνονται, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν συμβατοί με άτομα τα οποία χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά του σώματος και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, δηλαδή πρόδρομες μορφές των κυττάρων που τελικά όταν ωριμάσουν μετατρέπονται σε λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα υπάρχουν και στο αίμα σε μικρή ποσότητα.