Μπαίνει στο ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τις προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
Δέκα άτομα για τη Δημοτική
Αστυνομία του Δήμου
Δράμας μέσω ΑΣΕΠ
Η κατανομή των θέσεων και τα κριτήρια επιλογής
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΤΟΜΑ ξεκινά η διαδικασία για το ζήτημα νέων προσλήψεων στη Δημοτική Αστυνομία για Δήμους σε όλη τη χώρα, μαζί και στη Δράμα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη η νέα μεγάλη προκήρυξη για νέες προσλήψεις 1.213 μόνιμων υπαλλήλων στη Δημοτική Αστυνομία που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς τις επόμενες ημέρες η σχετική προκήρυξη αναμένεται να μπει στον ΑΣΕΠ και να προχωρήσει ο διαγωνισμός.
Τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση είχε δώσει πλέον το «πράσινο φως» για τις 1.213 προσλήψεις μόνιμων δημοτικών αστυνομικών στους ΟΤΑ, στις κατηγορίες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), Πανεπιστημιακή (ΠΕ) και Τεχνολογική (ΤΕ).
10 μόνιμες θέσεις για το Δήμο Δράμας
Να σημειωθεί ότι, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμος Δράμας είχε αποφασίσει από τον περασμένο Ιανουάριο να ζητήσει 10 θέσεις μονίμων υπαλλήλων στην υπηρεσία του.
Στόχος του είναι με την πρόσληψη των νέων υπαλλήλων, να αυξήσει τις σημαντικές προσπάθειες που κάνει γύρω από τα καθήκοντα που εκτελούν τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και σε διάφορα επίπεδα.
Η κάλυψη των θέσεων
Με βάση την ΚΥΑ, η κάλυψη των 1.000 κενών οργανικών θέσεων θα γίνει σε 137 δήμους της χώρας και αφορά 633 θέσεις κατηγορίας ΔΕ, 183 κατηγορίας ΠΕ και 184 κατηγορίας ΤΕ. Τη μερίδα του λέοντος λαμβάνει, όπως είναι φυσικό, ο δήμος Αθηναίων με 181 θέσεις, από τις οποίες οι 153 είναι κατηγορίας ΔΕ και από 14 θέσεις στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ. Στον δήμο Θεσσαλονίκης κατανέμονται 80 θέσεις (40 ΔΕ, 20 ΠΕ, 20 ΤΕ), στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης 30 (18, ΔΕ, 6 ΠΕ, 6 ΤΕ), στον δήμο Θέρμης 20 (15 ΔΕ, 4 ΠΕ, 1 ΤΕ), στον δήμο Αχαρνών 16 (12 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ), στον δήμο Θερμαϊκού 15 (11 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ) και στον δήμο Χαλκιδέων 13 θέσεις (9 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ). Επίσης από 12 θέσεις αναλογούν στους δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Πύργου, 11 θέσεις στους δήμους Αγίου Δημητρίου, Ελευσίνας, Κασσάνδρας και Κατερίνης και από 10 θέσεις στους δήμους Αγρινίου, Δράμας, Εορδαίας, Θήρας, Κομοτηνής, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ναυπακτίας, Νεάπολης – Συκεών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ρεθύμνης και Φλώρινας. Στους υπόλοιπους 111 δήμους αναλογούν από μία έως εννέα θέσεις.
Αντίστοιχα, οι 213 θέσεις κατανέμονται σε άλλους 34 δήμους, μεταξύ των οποίων οι Πειραιώς (77 θέσεις), Χανίων (32) και Καλαμαριάς (15).
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου μέσω ΑΣΕΠ, καθώς μέχρι τώρα αυτές εξαιρούνταν της Αρχής και γινόταν με μόρια σύμφωνα με τι διατάξεις του ΠΔ 135/06.
Η κατανομή των θέσεων και τα κριτήρια
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι προσλήψεις κατανέμονται ως εξής: 633 προσλήψεις κατηγορίας ΔΕ – – 183 της κατηγορίας ΠΕ – 184 προσλήψεις της κατηγορίας ΤΕ.
Οι υποψήφιοι για τις θέσεις του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Να έχουν συμπληρώσει το εικοστό (20ό) έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος αυτής για όλες τις κατηγορίες προσωπικού.
Να έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, τουλάχιστον ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) οι γυναίκες και ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) οι άνδρες.
Να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους. Η κατάσταση της υγείας των υποψήφιων υπαλλήλων, πιστοποιείται με γνωματεύσεις παθολόγου ή γενικού ιατρού και ψυχιάτρου
Οι υποψήφιοι που κρίνονται κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
– Δρόμο 100 μ. σε χρόνο δεκαέξι δευτερολέπτων [16΄΄ (μία προσπάθεια)].
– Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο τεσσάρων λεπτών και είκοσι δευτερολέπτων [4 και 20΄΄ (μία προσπάθεια)].
– γ) Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον ενός μέτρου [1.00 μ. (τρεις προσπάθειες)].
– Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον τριών μέτρων και εξήντα εκατοστών [3,60 μ. (τρεις προσπάθειες)].
– Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον τεσσερισήμισι μέτρων (4,50 μ.), ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).
– Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες της παρ. 3 υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας.