Home > νέα > Δεκατέσσερις δήμαρχοι από την Γερμανία στη Δράμα Οι αδελφοποιήσεις μεταξύ των Δήμων προωθούν την ειρήνη και τη φιλία

Δεκατέσσερις δήμαρχοι από την Γερμανία στη Δράμα Οι αδελφοποιήσεις μεταξύ των Δήμων προωθούν την ειρήνη και τη φιλία

Δεκατέσσερις δήμαρχοι από την Γερμανία στη Δράμα

Οι αδελφοποιήσεις μεταξύ των Δήμων

προωθούν την ειρήνη και τη φιλία

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Δήμου Δράμας με το Δήμο Lauf

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΔΗΜΟ Δράμας επισκέφθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, αντιπροσωπεία δημάρχων από την Γερμανία. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Δήμου Δράμας με το Δήμο Lauf της Γερμανίας.

Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο την επικαιροποίηση της αδελφοποίησης μεταξύ Δράμας και Lauf και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς και την εξέταση μελλοντικών συνεργασιών.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των δύο δημάρχων (Δράμας και Lauf) και του Γερμανού επάρχου της Φραγκονίας που συνόδευε την αποστολή. Στη συνέχεια, ακολούθησε ευρύτερη σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τέθηκαν επί τάπητος θέματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η ενίσχυση συνεργειών, η πολιτιστική προβολή, ο ήπιος τουρισμός και η προστασία του περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επαρχία της Φραγκονίας περιλαμβάνει 24 Δήμους.

Στην εκδήλωση, πέρα από τους δημοτικούς συμβούλους και αντιδημάρχους του Δήμου Δράμας, και την υπόλοιπη γερμανική αποστολή, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, Θ. Αθανασιάδης, και ο Χρ. Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος του Δημάρχου Παρανεστίου.

Στη συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξαν χαιρετισμοί εκατέρωθεν.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, καλωσόρισε την αντιπροσωπεία των Γερμανών δημάρχων καθώς και του έπαρχου της Φραγκονίας, επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να μας επισκέπτεται ένα σύνολο αυτοδιοικητικών από μια περιοχή η οποία έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο Δράμας πριν από 17 χρόνια.

Για όσους δεν γνωρίζουν,  ο Δήμος Lauf με το Δήμο Δράμας έχουν αδελφοποιηθεί το 2007. Όταν κι εγώ ήμουν τότε αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος, ότι, «η περιοχή του Δήμου Lauf, είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες από Έλληνες και μάλιστα Δραμινούς περιοχή της Γερμανίας. Όταν είμαστε εκεί, αισθανόμαστε ότι είμαστε σε ένα ελληνικό σημείο και μάλιστα Δραμινών».

Στη συνέχεια εξήγησε προς την γερμανική αντιπροσωπεία τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας».

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος, «είναι χαρά μας που γίνεται αυτή η συνάντηση και είναι σπουδαίο. Νομίζω ότι αυτή η σχέση των δύο λαών, μπορεί να έχει μόνο και μόνο θετικό πρόσημο. Οι Δήμοι μεταξύ μας, μπορούμε να ανταλλάξουμε πάρα πολλά σε επίπεδο γνώσεων, ο ένας να πάρει από τον άλλο σε διάφορα επίπεδα, θα έλεγα τη λέξη συνέργεια, όπως στον τουρισμό, στο περιβάλλον και στην προστασία, πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ αναπτυγμένα, όπως και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Για όλα αυτά, μπορούμε να τα συζητήσουμε να πάρουμε απόψεις και μόνο θετικά μπορούμε να τα δούμε όλα αυτά».

Με τη σειρά του, ο έπαρχος της Φραγκονίας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μερικοί από εμάς είμαστε τυχεροί, γιατί γεννηθήκαμε σε μια Ευρώπη ειρηνική και φιλική. Τώρα βλέπουμε ότι απειλείται η ειρήνη με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι οι αδελφοποιήσεις των Δήμων είναι ακόμα πιο σημαντικές. Και φυσικά υποστηρίζω ότι δεν θα επηρεάσουμε εμείς εδώ στον μικρό μας κύκλο την παγκόσμια ιστορία.  Αλλά, στο επίπεδο της τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύω ότι οι αδελφοποιήσεις αποτελούν μεγάλη συμβολή στην ειρήνη γενικότερα».

Όπως σημείωσε ακόμα ο έπαρχος, «οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας, της Βαυαρίας, της Φραγκονίας, παραδοσιακά έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα.  Να σας υπενθυμίσω ότι ο βασιλέας Λουδοβίκος ο πρώτος, ήταν ιδιαίτερος θαυμαστής της Ελλάδας, ιδιαίτερα αγαπούσε την αρχαία Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο τον 19ο αιώνα, αποφάσισε η λέξη Βαυαρία να γράφετε στο μέλλον με το γράμμα «αυ».  Και τα χρώματά της να είναι λευκό και γαλάζιο. Και αυτό δεν είναι τυχαίο».

Τέλος, στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος του Lauf, κ. Thomas Lang αναφέρθηκε στην «ιστορία της φιλίας μεταξύ της Δράμας και του Lauf» για την οποία είπε ότι, «είναι μια ιστορία την οποία μπορώ να αφηγηθώ με συναισθηματικό τρόπο. Από το 1960 υπήρχαν πολλές δουλειές στο Lauf, που ιδιαίτερα από τη Δράμα ήρθαν άνθρωποι που μπορούσαν να εκτελέσουν αυτές τις δουλειές. Είναι άνθρωποι που ήρθαν ως ξένοι στην πόλη μας και έφυγαν ή έμειναν ως φίλοι. Δεν ξέχασαν ποτέ την παράδοσή τους και την πατρίδα τους. Δημιουργήθηκαν ιστορικοί σύλλογοι για να εδραιώσουν τον ελληνικό πολιτισμό στο Lauf και το κάνουν με κάθε περηφάνια».