Ο αντιπρόεδρος του ΠΟΦΤΜΜ Δράμας Π. Παρασκευαΐδης μιλάει στον «Π.Τ.»
Δεν αρκούν πλέον
οι χώροι του Δημοτικού
Ωδείου Δράμας
Παρασκευαΐδης:”Θέλουμε να βελτιώσουμε τη σχέση των Δραμινών με το Φεστιβάλ”
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ χωρίς πολιτισμό, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αν τα πάντα είναι πολιτική, όπως έλεγε κάποτε ο Αριστοτέλης, τότε ο πολιτισμός είναι το συμπλήρωμα της καθημερινότητας των ανθρώπων. Μια πόλη που δεν παράγει πολιτισμό, τότε δεν θα μπορούσε να έχει μέλλον. Και η Δράμα, είναι μια πόλη που παράγει πολιτισμό και αυτό το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας.
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ΠΟΦΤΜΜ) δημιουργήθηκε το 2012, από τη συνένωση του Μουσικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, και του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το 2023, με τη νέα νομοθεσία περί της Αυτοδιοίκησης, φτάσαμε στο παρά πέντε να καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο, παρ’ όλα αυτά, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας και τις προσπάθειες της νέας δημοτικής αρχής, αποφεύχθηκε, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό.
Ο ΠΟΦΤΜΜ Δράμας, περιλαμβάνει και λειτουργεί το Δημοτικό Ωδείο Δράμας, τις Φιλαρμονικές του Δήμου, καθώς και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Όλα αυτά μαζί αλληλένδετα και σίγουρα δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν το ένα χωρίς το άλλο.
Σήμερα, πρόεδρος του ΠΟΦΤΜΜ, είναι ο δήμαρχος Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ενώ αντιπρόεδρος είναι ο κ. Πέτρος Παρασκευαΐδης.
Ποια είναι σήμερα όμως η πορεία του στο χρόνο και τι επιφυλάσσει το μέλλον; Σε ποια κατάσταση βρίσκονται το Δημοτικό Ωδείο και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους; Για όλα αυτά, μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του ΠΟΦΤΜΜ κ. Πέτρος Παρασκευαΐδης, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ο Οργανισμός έχει γερές βάσεις και έτσι συνεχίζει.
Έλλειψη χώρων στο Δημοτικό Ωδείο
Από τα πρώτα σημαντικά θέματα που θέτει, είναι η έλλειψη χώρων στο Δημοτικό Ωδείο. «Το Δημοτικό Ωδείο χρειάζεται περισσότερους χώρους. Θα δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους χώρους, ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και τις υπάρχουσες ανάγκες σε μαθητές, αλλά προσβλέπουμε και στην αύξησή τους, η οποία συνάγεται και σε περισσότερους καθηγητές», επισημαίνει και τονίζει: «Εμείς θέλουμε να παράσχουμε μουσική παιδεία προς το δραμινό κοινό, γιατί πιστεύουμε στη μουσική παιδεία, ότι συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Οπότε αξιοποιώντας αυτά τα πιστεύω, θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας».
Ερωτώμενος σχετικά, μας πληροφορεί ότι σήμερα φοιτούν 550-600 μαθητές και μαθήτριες και στη δύναμή του περιλαμβάνει 45 ωρομίσθιους καθηγητές και 15 μόνιμους. Το διοικητικό προσωπικό είναι 10 άτομα.
Μουσικά όργανα
Ένα από τα κύρια θέματα είναι η έλλειψη μουσικών οργάνων: «Ελλείψεις πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν όπως και οι ανανεώσεις κάποιων οργάνων ή βελτιώσεις, διορθώσεις κτλ.
Εμείς έχουμε προβλέψει ένα σημαντικό κεφάλαιο, αρκετά μεγάλο για την ανανέωση των μουσικών μας οργάνων, ώστε να πάρουμε επιπλέον όργανα καινούρια και όχι μόνο να διορθώσουμε τα παλιά. Ένα σημαντικό ποσό θα διατεθεί σ’ αυτό ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές».
Στο σημείο αυτό αναφέρεται και στη Φιλαρμονική του Ξηροποτάμου: «Και επιπλέον αυτού, επειδή ενεργοποιήσαμε και άλλες Φιλαρμονικές, όπως για παράδειγμα του Ξηροποτάμου, όπου υπάρχει μια ιδιαίτερη προσέλευση των μαθητών εκεί, και ένας ζήλος να συμμετέχουν στη Φιλαρμονική, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες απαιτήσεις.
Άρα, πέραν των απαιτήσεων που είχαμε και των προβλέψεων που κάναμε για να αγοράσουμε κάποια μουσικά όργανα, μας προέκυψαν και άλλα καινούρια.
Είναι συνεχής ανάγκη, δεν θα σταματήσει να υπάρχει και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Άρα όλο αυτό είναι θετικό».
Η Φιλαρμονική της Δράμας
Ερωτώμενος για την Φιλαρμονική της Δράμας, σημειώνει ότι αυτή «είναι πλήρης. Ο μαέστρος μας και οι μαθητές είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, συμμετέχουν σε πάρα πολλές εκδηλώσεις στα ευρύτερα όρια του Δήμου μας και σε κάποιες στιγμές μάλιστα δεν προλαβαίνουν να καλύψουν και όλες τις ανάγκες του Δήμου.
Σίγουρα έχουν κι αυτοί τις ελλείψεις τους, αλλά δεν είναι τόσο δραματικές. Νομίζω είμαστε σε καλό επίπεδο και σίγουρα έχουμε τη διάθεση να βελτιώσουμε το ήδη καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η Φιλαρμονική μας. Είμαστε περήφανοι για τη Φιλαρμονική μας οφείλω να ομολογήσω και για τα παιδιά που συμμετέχουν και για το μαέστρο και για όλες τις Φιλαρμονικές».
Αναβάθμιση Δημοτικού Ωδείου και Ολύμπια
Αναφερόμενος στο έργο της αναβάθμισης του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου Ολύμπια με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει ότι «το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι εργασίες που πρέπει να γίνουν όμως στοχεύουμε σε μια πλήρη ανακαίνιση του χώρου του αμφιθεάτρου. Θα αλλάξουν πολλά πράγματα, θα αναβαθμιστεί. Σίγουρα μέσα απ’ αυτό θα βελτιωθούν οι δυνατότητες χρήσης που θα έχει το αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου και φυσικά μην ξεχνάμε, είναι ένας συναυλιακός χώρος, τον οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε ανάλογα. Υποστηρίζουμε τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων και η βελτίωση αυτού του χώρου θα είναι πολύ σημαντική.
Η δημοπράτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, όμως θα γίνει πολύ σύντομα και τα χρηματικά ποσά είναι ήδη εξασφαλισμένα. Και μαζί βέβαια με το άλλο στολίδι της Δράμας τα Ολύμπια, που είναι ο μοναδικός κινηματογράφος σε μια πόλη που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους».
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Αναφορικά με τη λειτουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, σημειώνει ότι η ένταξη του στη λίστα των Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και αυτό δείχνει τη συνεχόμενη ανοδική πορεία που έχει. Μαζί με το δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο έχουμε αναλάβει το δύσκολο ρόλο να υποστηρίξουμε ένα Φεστιβάλ, το οποίο είναι ήδη σε ανοδική πορεία, άρα γίνεται ακόμα πιο δύσκολος ο ρόλος μας».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη νέα συνεργασία με τον Γάλλο Φλοριάν Φερνάντες: «Σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σακαρίδη και το νέο συνεργάτης μας Φλοριάν Φερνάντες – ο οποίος θα αναλάβει το Short Film Hub, στην ουσία θα αναλάβει την αγορά του Φεστιβάλ μας, για να καταλαβαίνουν και οι αναγνώστες – ανοίγει μια αγορά η οποία προσπαθεί να συνδέσει την κινηματογραφική βιομηχανία με τους νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους, παραγωγούς κτλ. Να τους φέρει σε επαφή και με τη διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, ώστε να μπορέσει και η βιομηχανία να βρει ενδιαφέρον μέσα σ’ αυτούς τους νέους σκηνοθέτες και οι νέοι σκηνοθέτες να βρουν τον τρόπο να προωθήσουν τις ταινίες τους.
Πιστεύω ότι αυτό θα λειτουργήσει εξαιρετικά, γιατί παίρνουμε τον Φλοριάν Φερνάντες από τις Κάννες, ο οποίος είναι ειδικός στο θέμα αυτό. Είναι ένα αντικείμενο στο οποίο εξειδικεύεται, οπότε θεωρούμε ότι θα πάει πάρα πολύ καλά».
Οι μεγάλες επιτυχίες
Η ποιότητα του Φεστιβάλ κρίνεται από τις επιτυχίες του. Και μια μεγάλη επιτυχία είναι η βράβευση της ταινίας μικρού μήκους του Νίκου Κουλιούκου στο Φεστιβάλ Καννών με το Β΄ βραβείο. Όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευαΐδης, «αξίζει να αναφέρουμε ότι, πέρα από την ποσότητα των ταινιών, υπάρχει και εξαιρετική ποιότητα και αυτό φαίνεται από το ότι πρόσφατα στο Φεστιβάλ Καννών, κατέκτησε το Β΄ βραβείο στο Τμήμα των Σπουδαστικών Ταινιών η ταινία του Νίκου Κουλιούκου, “Το Χάος που Άφησε Πίσω της”, ο οποίος είχε διακριθεί στη σκηνοθεσία και στον γυναικείο ρόλο τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Δράμα.
Αυτό δείχνει ότι πλέον στο Φεστιβάλ της Δράμας, συμμετέχουν υψηλού επιπέδου ταινίες.
Και το Όσκαρ, έγινε πόλος έλξης των νέων σκηνοθετών, των οποίων οι συμμετοχές φέτος ξεπέρασαν κάθε φαντασία. Είναι στις 3.500 περίπου, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος, 2.000 ταινίες προέρχονται από το Διεθνές Τμήμα, ενώ το Εθνικό Τμήμα έχει περίπου 650 συμμετοχές. Αυτά τα νούμερα είναι πολύ ψηλά για ένα Φεστιβάλ όπως της Δράμας, το οποίο εδώ και χρόνια είναι καταξιωμένο στη θέση του».
Το κοινό της Δράμας
Παραμένοντας ο κ. Παρασκευαΐδης στο θέμα του Φεστιβάλ, εκφράζει την αγωνία του για τη σύνδεσή του με τον κόσμο της Δράμας. «Αυτό που θα θέλαμε εμείς να κάνουμε, είναι να βελτιώσουμε την αποδοχή του κοινού της Δράμας, ώστε να αγκαλιάσει το Φεστιβάλ και θέλουμε να κάνουμε ορισμένες έντονες προσπάθειες πάνω σ’ αυτόν τον τομέα, ώστε να νιώσουμε όλοι ότι συμμετέχουμε σ’ αυτό. Το Φεστιβάλ φέρνει κόσμο στη Δράμα, το Φεστιβάλ προσδίδει αίγλη στη Δράμα, η Δράμα πλέον είναι μια πόλη καλλιτεχνική, κινηματογραφική. Και χάρη στο Φεστιβάλ έχουμε πάρει και τα μαθήματα της Κινηματογραφικής Σχολής και το στηρίζουμε».
Όπως τονίζει ο ίδιος, «οι προσπάθειες που θα γίνουν από τη δημοτική μας αρχή, θα είναι πάνω σ’ αυτή την κατεύθυνση. Να προσπαθήσουμε να ντύσουμε την πόλη φεστιβαλικά, ώστε να νιώσει ότι συμμετέχει σε όλη αυτή τη νίκη. Έχω την αίσθηση ότι, σ’ αυτό μείναμε λίγο πίσω. Ενώ το Φεστιβάλ πάει πάρα πολύ καλά, ο Δραμινός πολίτης δεν νιώθει ότι συμβάλει σ’ αυτό, αν και το υποστήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Το στήριξε και το υποστήριξε. Εμείς θέλουμε να τον κάνουμε να νιώσει ότι είναι δικό του Φεστιβάλ».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει τέλος στο Cinema-therapy «το οποίο γνώρισαν πολύ καλά οι εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα σχολεία της Δράμας και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο υποστηρίχθηκε από τη Raycap, η οποία στέκεται πάντα δίπλα στο Φεστιβάλ. Ευελπιστούμε να συνεχίσει, γιατί παράγει σημαντικό εκπαιδευτικό αποτύπωμα στα παιδιά της Δράμας.
Συμβάλλει και αυτό στο να ωριμάσει καλλιτεχνικά η κοινωνία της Δράμας ξεκινώντας από τα παιδιά ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει και να γίνει μέρος του Φεστιβάλ».