Δηλώσεις του πρόεδρου της Ν.Ε. του ΤΕΕ Δράμας κ. Παράσχουν στον «Π.Τ.»
«Δεν τελειώσαμε με τα αυθαίρετα
θα τα βρούμε και πάλι μπροστά μας»
► Στο 1,9 εκατομμύριο οι δηλώσεις αυθαιρέτων μέχρι σήμερα
► Μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν 200.000 αιτήσεις για τακτοποίηση
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ η καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση αυθαιρέτων ήταν η 30η Σεπτεμβρίου, έχει δοθεί μια παράταση μέχρι και 15 Οκτωβρίου, μόνο όμως σε όσους κατέθεσαν τη δήλωση και δεν πρόλαβαν να πληρώσουν το παράβολο. Η διαδικασία της δήλωσης αυθαιρέτου, λογίζεται μόνο με την πληρωμή του παραβόλου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δώσει τη δυνατότητα ένταξης στο νόμο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες, ενώ εξετάζει τη μετάπτωση ορισμένων αυθαιρεσιών στην κατηγορία 4 από 5, για την οποία εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο δηλώσεων αν και με προσαυξημένα πρόστιμα.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» για το ζήτημα των αυθαιρέτων, ο κ. Κώστας Παράσχου, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «τα αυθαίρετα που χαρακτηρίζονται με την κατηγορία 5, ως τα μεγάλα αυθαίρετα, επί της ουσίας δεν ανήκουν όλα σ’ αυτή την κατηγορία».
Ο ίδιος σημειώνει ότι, «σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί 1,9 εκατομμύρια αυθαίρετα σε όλους τους νόμους των αυθαιρέτων» ενώ διαπιστώνει ότι, «το θέμα των αυθαιρέτων δεν έχει κλείσει – και αυτό είναι άποψη του συνόλου των μηχανικών – όχι στην πόλη μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα».
Ο κ. Παράσχου, εντοπίζει το πρόβλημα «κυρίως σε χωριά και απομονωμένες περιοχές, όπου πολλοί κάτοικοι, είτε γιατί είναι ηλικιωμένοι, είτε γιατί λείπουν στο εξωτερικό και δεν έχουν μπει στη λογική να ελέγξουν τα ακίνητά τους για αυθαίρετα. Εξακολουθούν να υπάρχουν αυθαίρετα, για τα οποία όπως ισχύει εδώ και μερικά χρόνια, στην περίπτωση μεταβίβασης όταν καλείται ένας μηχανικός να δώσει μια βεβαίωση που είναι προαπαιτούμενη πλέον από το νόμο για περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών στο ακίνητο, συνήθως εκεί ο ιδιοκτήτης ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές, ως προς την άδεια την οποία έχει εκδώσει».
Ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Παράσχου, ότι «κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική για το τι μπορεί να περιλαμβάνουν οι αυθαιρεσίες. Αυτό που έγινε κατανοητό και ξεκάθαρο, είναι ότι αυτά της κατηγορίας 5, η οποία περιλαμβάνει εξ ολοκλήρου αυθαίρετα, δηλαδή ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια ή έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ποσοστό της δόμησης και της κάλυψης που επιτρέπεται στο ακίνητο, αυτά πλέον σταματάνε. Δεν μπορούν να τακτοποιηθούν.
Βέβαια, αυτό ενδεχομένως δεν είναι ξεκάθαρο πολλές φορές, όχι μόνο στον κόσμο αλλά και στα στελέχη του Υπουργείου, ότι οι περιπτώσεις που αφορούν την κατηγορία 5, δεν είναι μόνο αυτές, αλλά περιλαμβάνονται και κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. η παραβίαση μιας πρασιάς σε κάποιες περιπτώσεις, η οποία κατευθείαν εντάσσει το ακίνητο στην κατηγορία 5. Υπάρχει μια πρόταση η οποία συζητείται τώρα, είναι να υπάρξει μια πρόβλεψη ώστε αυτές οι παραβάσεις να τακτοποιούνται. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καταλαβαίνετε ότι το ακίνητο δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί ή να πωληθεί».
Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική ταυτότητα, σημειώνει ότι, «ουσιαστικά, μέχρι και την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου την οποία αναμένουμε από τη νέα χρονιά, και κατά τη λειτουργία αυτής, ενδεχομένως να γίνει κάποια πρόβλεψη στο νόμο, για κάποιες περιπτώσεις αυθαιρεσιών που δεν είναι τόσο μεγάλες όσο χαρακτηρίζονται, ώστε να τακτοποιηθούν.
Σίγουρα δεν έχουμε τελειώσει με το θέμα των αυθαιρέτων. Υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί και για τα οποία θα κληθούμε ως μηχανικοί, αύριο – μεθαύριο, με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, να τα βρούμε μπροστά μας».
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, «το σύστημα δηλώσεων δεν δίνει επιμέρους στοιχεία ανά νομό για το πόσες δηλώσεις έχουν γίνει. Τις τελευταίες ημέρες το σύστημα παρουσίαζε ιδιαίτερη επιφόρτιση, καθώς γινόντουσαν πολλές χιλιάδες δηλώσεις καθημερινά».