Απαντήσεις του υπ. Υγείας στη Βουλή για το Νοσοκομείο Δράμας
«Δεν θα κινδυνεύσει
το Νοσοκομείο της Δράμας
θα συνεχίσει να λειτουργεί»
► Έκκληση προς τους γιατρούς να μην υλοποιήσουν της απειλή της ομαδικής παραίτησης
«Η ομαδική παραίτηση θα δημιουργούσε πρόβλημα στο δραμινό λαό – Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ σοβαρό ζήτημα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Νοσοκομείο της Δράμας, συζητήθηκε το πρωί της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου (χθες) στη Βουλή.
Η συζήτηση έγινε στο πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να απαντάει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες, οι βουλευτές Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ και κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στην αίθουσα της Βουλής, παρευρίσκονταν επίσης και ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.
Οι δύο βουλευτές αναφέρθηκαν με τις ερωτήσεις τους στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο Δράμας, για την Παθολογική Κλινική και την παραίτηση της διευθύντριας, η οποία είναι και η τελευταία με οργανική θέση που έμεινε, όπως και στις εξελίξεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με το εντέλλεσθε της διοικήτριας του Νοσοκομείου προς ιατρούς του Παθολογικού Τομέα, για εφημερίες στα ΤΕΠ.
«Δεν θα κινδυνεύσει το Νοσοκομείο της Δράμας»
Αν και ο υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδης απάντησε χωριστά στις δύο ερωτήσεις, εντούτοις είπε τα ίδια, διαβεβαιώνοντας ότι, «δεν θα κινδυνεύσει το Νοσοκομείο της Δράμας. Θα μετακινούμε όλο το προσωπικό που χρειάζεται», ενώ σημείωσε ότι, «το παρακολουθεί ο αρμόδιος διοικητής Περιφέρειας (σ.σ. 4η ΥΠΕ) και με δικές μας εντολές».
Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, «το λέμε να το ακούσει ο λαός της Δράμας, εις πάσα περίπτωση, το Νοσοκομείο της Δράμας θα συνεχίσει να λειτουργεί. Τελεία. Δεν μπορεί η Δράμα να μείνει χωρίς Νοσοκομείο. Να το δούμε πρακτικά και δίκαια. Θέλω ο λαός της Δράμας να μην ανησυχεί. Και κάνω μια έκκληση στους γιατρούς, να μην υλοποιήσουν αυτή την απειλή».
Οι προκηρύξεις
Σε γενικό επίπεδο, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι το Νοσοκομείο της Δράμας έχει όντως πρόβλημα, και ότι ήταν ένα από τα τρία Νοσοκομεία, για τα οποία πάρθηκαν οι αποφάσεις για τα νέα κίνητρα προκειμένου να γίνουν προκηρύξεις.
«Η Δράμα είναι μια από τις τρεις περιοχές που με κίνησαν να κάνω αυτά που σας λέω, και να πείσω και το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει σοβαρά οικονομικά κίνητρα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των προκηρύξεων, είπε ότι αυτές θα περιλαμβάνουν το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων της Παθολογικής Κλινικής, δίνοντας δίκιο στις ερωτήσεις των βουλευτών λέγοντας: «Είναι ο παρών υπουργός και η παρούσα κυβέρνηση αδιάφορη για το Νοσοκομείο της Δράμας;»
Όπως είπε, «από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί για το Νοσοκομείο της Δράμας 14 μόνιμες θέσεις Παθολόγων. Δεκατέσσερις προκηρύξεις για μονίμους Παθολόγους στη Δράμα, έχουν γίνει αυτά τα 4 χρόνια. Και από τις 14 θέσεις, πληρώθηκε η μία. Οι 13 ήταν άγονες. Προφανώς αυτό είναι ένα πρόβλημα δομικό του συστήματος».
Σε άλλο σημείο εξήγησε ότι για όσα δεσμεύτηκε τα υλοποίησε, όπως να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο ως Άγονο Α΄ και να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις «ώστε να λύσουμε το πρόβλημα και να θεραπεύσουμε το δομικό ζήτημα».
Σημείωσε ακόμα: «Εξέδωσα την σχετική ΚΥΑ αφού ψηφίσαμε το σχετικό νόμο και τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές, έκανα το Νοσοκομείο της Δράμας Άγονο Α΄ και αυτή την εβδομάδα – έχουν ήδη υπογραφεί οι προκηρύξεις και είναι θέμα δημοσίευσης – σήμερα ή την Παρασκευή», θα βγουν οι προκηρύξεις.
Όπως διευκρίνισε, «μέσα στις προκηρύξεις αυτές, βάζουμε όλες τις κενές οργανικές θέσεις Παθολόγων του Νοσοκομείου Δράμας. Δηλαδή, όσα σας είπα στο Κοινοβούλιο ότι θα κάνω, όλα αυτά τα έχω ήδη κάνει. Και θα δούμε στο επόμενο τρίμηνο, πόσες απ’ αυτές τις προκηρύξεις που γίνονται με περισσότερα χρήματα, με περισσότερα κίνητρα και ταυτόχρονα, και τα τρία τα κάναμε».
Για το «εντέλλεσθε» της διοίκησης
Σε άλλο σημείο, είπε ότι, «μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι προκηρύξεις, το Νοσοκομείο έχει προβληματική λειτουργία. Ήταν ένα από τα Νοσοκομεία που είχα αναφέρει το καλοκαίρι στην περίφημη διάταξη που ψηφίσαμε για τους ιδιώτες γιατρούς. Και ακριβώς γιατί είναι προβληματικό. Δεν είπα εγώ ότι δεν είναι. Και γι’ αυτό ακριβώς κάναμε όλα αυτά. Όλα αυτά τα κάναμε γιατί είναι».
Στη συνέχεια και με τα λεγόμενά του, ο υπουργός Υγείας κάλυψε την πρακτική της διοίκησης για το «εντέλλεσθε» λέγοντας ότι, «για το μήνα Οκτώβριο και έως ότου διευθετηθεί το θέμα των κενών σε κάποιες ημερομηνίες και μόνο στο ΤΕΠ, εντάλθηκαν για τη συνδρομή τους ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί του Παθολογικού τομέα, υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζει έκτακτο περιστατικό ο Καρδιολόγος, συνδράμει αυτός. Άλλως συνδράμει ο Νεφρολόγος, ή άλλως ο Πνευμονολόγος. Αυτό ήταν το εντέλλεσθε. Τι είπε η διοίκηση του Νοσοκομείου; Έχουμε πρόβλημα στην εφημερία στα ΤΕΠ, θα βάλουμε έναν γιατρό από τον Παθολογικό Τομέα να συνδράμει τα ΤΕΠ. Και αυτό προκάλεσε την απειλή περί μαζικής παραίτησης».
Έκκληση και όχι εκβιασμός
Κατά τη διάρκεια των λεγομένων του, ο κ. Γεωργιάδης, έκανε «έκκληση προς τους γιατρούς της Δράμας, να μην υλοποιήσουν την απειλή τους. Να μην την υλοποιήσουν για τους εξής λόγους: Πρώτον, γιατί αν την υλοποιούσαν, θα δημιουργούσαν πράγματι σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στο Νοσοκομείο και αυτό τελικά θα έβλαπτε το λαό της Δράμας. Άρα θα ήταν μια κίνηση, όχι εναντίον του υπουργού ή της διοικήσεως, θα ήταν μια κίνηση εναντίον του λαού της Δράμας. Και οι γιατροί, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, έχουν πάρει και έναν όρκο. Δεν είναι όλα συνδικαλισμός.
Δεύτερον, να μην την υλοποιήσουν, γιατί αν την υλοποιήσουν προφανώς θα προκηρύξουμε αμέσως τις θέσεις, για να πάρουμε άλλους μόνιμους γιατρούς στις θέσεις τους».
Στο σημείο αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «εάν κάποιος έχει την εντύπωση, ότι το κράτος εκβιάζεται, τουλάχιστον με εμένα στο Υπουργείο Υγείας – το λέω ξεκάθαρα κύριε πρόεδρε – εκβιασμούς το κράτος δεν δέχεται. Γιατί ένα κράτος που δέχεται εκβιασμούς, δεν είναι κράτος».
Όπως επεσήμανε μάλιστα, «άρα λοιπόν, πολύ ήρεμα, καλόπιστα και πολιτισμένα, λέω: Η διοίκηση έλαβε αυτή την απόφαση. Αν ρωτάτε την γνώμη μου, δεδομένης της καλής λειτουργίας και δεδομένου ότι έχουν ήδη γίνει όλα αυτά που σας είπα – οι προκηρύξεις θα είναι μεθαύριο στον αέρα – άρα ξέρουν όλοι οι γιατροί ότι εκεί λογικά θα έχουμε επιτέλους λύσεις σε ένα πρόβλημα μη προσελεύσεως γιατρών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και νομίζω ότι με λίγο καλόπιστη διάθεση και συνεννόηση, αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν, όπως λύνονται σε πολλά άλλα Νοσοκομεία της χώρας, καθημερινά».
Τα οικονομικά κίνητρα
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης και στα οικονομικά κίνητρα που δίνονται, λέγοντας ότι «αν αυτά που έχουμε αποφασίσει θα κριθούν αποτελεσματικά ή όχι, θα το δούμε σε τρεις μήνες. Σήμερα δεν το ξέρουμε. Οι πρώτες προκηρύξεις που γίνονται με το νέο καθεστώς, είναι τώρα.
Οι 14 προηγούμενες προκηρύξεις, έδιναν στους γιατρούς της Δράμας περίπου 600 ευρώ το χρόνο επιπλέον. Με τις προκηρύξεις που θα γίνουν τώρα, στις ειδικότητες των Παθολόγων που συζητάμε, δίνουν 7.200 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Από 600 ευρώ, στα 7.200 ευρώ, είναι 12 φορές πάνω. Είναι μικρή η απόφαση του κράτους; Γι’ αυτό και λέω προς τους γιατρούς: η απειλή περί ομαδικής παραιτήσεως τώρα, την ώρα που βγαίνουν προσκλήσεις με το νέο καθεστώς, με συγχωρείται, είναι τελείως παράλογες.
Και θέλω να το πω αυτό, το έχω συζητήσει με τον συνάδελφό μας Δημήτρη Κυριαζίδη, έχει έρθει πολλές φορές στο γραφείο και με έχει ψέξει και με έχει πιέσει και μ’ έχει πει για τη Δράμα ότι πρέπει να κάνουμε προσλήψεις. Όμως, επαναλαμβάνω, 7.200 ευρώ από 600 ευρώ».