Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Τάσσου
Διαδικτυακή διαβούλευση
για τη λαϊκή αγορά
ξεκινά ο Δήμος Δράμας
Το ερωτηματολόγιο αφορά τον τρόπο λειτουργίας, ευκολία πρόσβασης, διάφορα προβλήματα και μετεγκατάσταση
Του Θανάση Πολυμένη
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ διαβούλευση για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, ξεκινάει ο Δήμος Δράμας. Πρόκειται για μια διαβούλευση που γίνεται για πρώτη φορά στη Δράμα, με σκοπό να διαφανούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία της, προτάσεις για λύσεις προβλημάτων και υποδομές, ενώ ακόμα τίθεται και το ερώτημα μιας πιθανής μετεγκατάστασης.
Όπως είναι γνωστό, η λαϊκή αγορά σήμερα διεξάγεται σε δύο χώρους. Μία λαϊκή λειτουργεί μόνο για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων την Πέμπτη στον παλιό χώρο επί της 19ης Μαΐου και μια δεύτερη στην περιοχή της ανάπλασης επί της οδού Χελμού, για εμπόρους, μικροπωλητές, βιομηχανικά είδη και άλλα.
Η λειτουργία αυτή διαχωρίστηκε αναγκαστικά λόγω των υγειονομικών μέτρων της πανδημίας, ενώ μέσα απ’ αυτό εμφανίστηκε και το ζήτημα της ανάγκης μετεγκατάστασης της λαϊκής αγοράς.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη λαϊκή αγορά κ. Μιχάλης Τάσσου, αναφέρεται στη διαβούλευση που «βγαίνει» για πρώτη φορά, εκφράζοντας αρχικά τη χαρά του, επισημαίνοντας: «Ανακοινώνουμε σήμερα ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας με τους δημότες και δείχνουμε ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και θέλουμε την άποψή τους, στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε σαν Δήμος Δράμας. Πρωτοπορούμε λοιπόν και για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα και από τις πρώτες φορές σε ολόκληρη την Ελλάδα, βάζουμε σε ανοικτή διαβούλευση ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της λαϊκής, καθώς όπως είναι γνωστό, έχει ανοίξει και το ζήτημα της μετεγκατάστασής της, σε σχέση με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις λαϊκές αγορές».
Όπως επισημαίνει ο κ. Τάσσου, «αυτό που κάνουμε, είναι ότι χρησιμοποιούμε την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και με ένα δομημένο ερωτηματολόγιο το οποίο προέκυψε σε συνεργασία των υπηρεσιών με την εταιρεία Novovil, δημιουργούμε μια ηλεκτρονική διαβούλευση, στην οποία συμμετέχει ο δημότης με το κινητό του τηλέφωνο, από τον υπολογιστή του, απαντώντας σε ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, για να μπορέσουμε να εξάγουμε σημαντικά στοιχεία σε ότι αφορά τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς».
Ο κ. Τάσσου, καλεί «τους δημότες να συμμετέχουν, να αφιερώσουν τρία λεπτά από το χρόνο τους για τη διαβούλευση. Είναι δωρεάν και με εύκολο και γρήγορο τρόπο, με ανωνυμία, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και με τρόπο ώστε να μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα».
Ερωτώμενος για το αν οι όποιες απαντήσεις δοθούν θα επηρεάσουν το ζήτημα των αποφάσεων της μετεγκατάστασης της λαϊκής αγοράς, ο κ. Τάσσου εξηγεί: «Μια απόφαση είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Για να μπαίνουμε σ’ αυτή τη διαδικασία, σίγουρα θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη, τις απαντήσεις οι οποίες θα εξαχθούν. Από εκεί και πέρα, η διαβούλευση αυτή δεν αντικαθιστά τη διαβούλευση με όλους τους φορείς, που έτσι κι αλλιώς είναι ανάγκη να ακουστούν για τη μετεγκατάσταση. Έτσι κι αλλιώς χρειάζεται η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, απόφαση Δημοτικής Κοινότητας Δράμας. Μ’ αυτόν τον τρόπο όμως, θέλουμε να λάβουμε περαιτέρω στοιχεία από αυτά που θα πρόσφερε μια διαβούλευση όπως έχουμε συνηθίσει να γίνεται. Ανοιγόμαστε απ’ ευθείας προς τον πολίτη και όχι μόνο μέσω παραγωγών ή άλλων φορέων».
Πώς θα γίνει η διαβούλευση
Η διαδικτυακή διαβούλευση του Δήμου Δράμας, ξεκίνησε ήδη από χθες Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι και την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022.
Για πρώτη φορά, δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαβούλευση εύκολα και γρήγορα από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Novoville.
Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:
Novoville Webchat: https://bit.ly/DramaWebchat
Facebook Messenger: https://bit.ly/DramaMessenger
Στόχος του Δήμου Δράμας είναι – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά μέσα, ώστε να διευκολύνει τον ενεργό ρόλο των δημοτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων της δημοτικής αρχής.
Το ερωτηματολόγιο διερευνά το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, την ευκολία πρόσβασης στο χώρο, τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν, καθώς και την άποψή τους σχετικά με την μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς στην οδό Χελμού.
Σημειώνεται ότι το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τη λαϊκή αγορά του Δήμου Δράμας.