Κατά πλειοψηφία ψήφισμα της ΠΕΔ ΑΜΘ για το νέο εκλογικό νόμο
Διαφωνία των δημάρχων της ΠΕΔ-ΑΜΘ
για το νέο επερχόμενο εκλογικό νόμο
► Οι δήμαρχοι της ΑΜΘ ζητούν να μη μειωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, να μην καταργηθούν τα συμβούλια στις Κοινότητες και να καταργηθεί το πλαφόν εισόδου στα Συμβούλια
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ της στο νέο εκλογικό νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες, Δήμοι, Κοινότητες) που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εκφράζει με ψήφισμά της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕΔ-ΑΜΘ).
Μετά από συνεδρίαση του οργάνου στις 18 Φεβρουαρίου, στο οποίο συμμετείχαν τα 17 από τα 21 μέλη – δήμαρχοι της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα κατά πλειοψηφία στο οποίο εκφράζεται γενικότερα η διαφωνία των δημάρχων της ΠΕΔ-ΑΜΘ στον νέο επερχόμενο εκλογικό νόμο.
Παρόντες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν τα δύο μέλη του από τη Δράμα, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης που είναι και γραμματέας και ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης ως μέλος, ενώ συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Καγιάογλου με τον αντιπρόεδρο κ. Θεοδωρίδη δημοτικό σύμβουλο Κ. Νευροκοπίου. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ ΑΜΘ είναι ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης.
Το ψήφισμα
Μετά από συζήτηση, το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΑΜΘ εξέδωσε ψήφισμα το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, εκφράζοντας γενικότερα την αντίθεση του σε ορισμένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται ο νέος εκλογικός νόμος.
«Το Δ.Σ. της ΠΕΔ ΑΜΘ, πιστεύει ότι η κατάργηση με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι η εφαρμογή του δημιούργησε προβλήματα κυβερνησιμότητας σε πολλούς Δήμους και είναι αναγκαία η αλλαγή του. Διαπιστώνει και προτείνει επίσης:
-Να μη μειωθεί ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ανάλογα με τον
πληθυσμό τους.
-Να παραμείνουν οι ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 3852/2010.
-Να μην καταργηθούν τα συμβούλια κοινότητας στις έδρες των Δήμων
-Είναι προς τη θετική κατεύθυνση η πρόβλεψη για πενταετή διάρκεια της δημοτικής περιόδου.
-Ο ορισμός «εκπρόσωπος κοινότητας», να γίνει «πρόεδρος κοινότητας»
-Ως προς τα κωλύματα και ασυμβίβαστα: Παραίτηση των Προέδρων Φορέων που διορίζονται από την Κυβέρνηση στις 1/1 του έτους εκλογών εκτός των εκλεγομένων.
-Παραίτηση των ειδικών συνεργατών των Δήμων μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων από το δικαστήριο.
-Αντίθετη γνώμη στην υποψηφιότητα των Δημοτικών υπαλλήλων.
-Προτείνεται η αύξηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων να είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών με δυνατότητα προσαύξησης σε ποσοστό 100% και των υποψηφίων συμβούλων κάθε δημοτικής κοινότητας να είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών της κάθε κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης σε ποσοστό 50%.
-Να μην υπάρχει ποσόστωση στην υποψηφιότητα των γυναικών ως δημοτικών συμβούλων και συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων.
-Η δήλωση του συνδυασμού να υποβάλλεται στην πύλη υποψηφιοτήτων μέχρι 31/8 του έτους εκλογών.
-Μείωση του προτεινόμενου ηλεκτρονικού παραβόλου σε όλες τις υποψηφιότητες.
-Να μην αποκλείονται οι συνδυασμοί που δεν έχουν υποψηφιότητες στο 80% των Δημοτικών Κοινοτήτων.
-Η εκλογή των εκπρόσωπων των Δημοτικών Κοινοτήτων να γίνεται με παραταξιακό ψηφοδέλτιο (Δήμαρχος -Δημοτικοί Σύμβουλοι-Σύμβουλοι Δημοτικών Κοινοτήτων).
-Να υπάρχει ενιαία σταυροδοσία.
-Να μην υπάρχει πλαφόν εισόδου 3% του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.
-Έναρξη της προεκλογικής περιόδου με την ανακήρυξη των εκλογών.
-Στο θέμα της εκλογής πρώην δημάρχων, οι γνώμες ήταν μοιρασμένες.
-Τα παρόντα μέλη της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (Π.Α.Κ) -κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Δράμας, κ. Αθανάσιος Παπανδρέου Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Ορεστιάδας, και κ. Άρης Βέρρος Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Καβάλας, απείχαν της ψηφοφορίας λόγω της πρότασής τους για συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου.
-Επίσης απείχαν της ψηφοφορίας ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης και ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, οι οποίοι στην διάρκεια της κατ’ άρθρο συζήτησης διατύπωσαν την άποψη ότι δεν διαφωνούν με την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, διότι ο Δήμαρχος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συνθέτει δυνάμεις από όλες τις παρατάξεις».