Διαμαρτυρία μικροπωλητών
της Δράμας κατά νέων αδειών
στη λαϊκή αγορά
► Δόθηκαν δύο νέες θέσεις στη λαϊκή της Δράμας σε Ξανθιώτες ενώ δεν υπάρχουν κενές θέσεις
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Ν. Δράμας και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ σχετικά με το ζήτημα δυο νέων αδειών που δόθηκαν σε μικροπωλητές από την Ξάνθη για τη λαϊκή αγορά της Δράμας, προέβησαν χθες μέλη του Σωματείου Μικροπωλητών Ν. Δράμας.
Αντιπροσωπεία του Σωματείου Μικροπωλητών Δράμας, με επικεφαλής την πρόεδρό τους κα. Παρασκευή Παπαδοπούλου, επισκέφθηκαν χθες το πρωί τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννη Εφραιμίδη καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.
Από την Περιφέρεια εγκρίθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου, δύο νέες άδειες μικροπωλητών για να μπορούν να εκθέτουν στη λαϊκή αγορά της Δράμας. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως λειτουργεί σήμερα η λαϊκή της Δράμας, σε δύο σημεία, δεν υπάρχει η δυνατότητα κενών θέσεων, ενώ όπως υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Εφραιμίδης, η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει από το 2017 περίπου, προ Covid εποχή, όταν η κατάσταση ήταν διαφορετική.
Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Δράμας κα. Παπαδόπουλου, εξήγησε ότι «δόθηκαν δύο νέες θέσεις σε μια λαϊκή αγορά, η οποία αυτή την ώρα λειτουργεί σε δύο μέρη. Οι μισοί είμαστε στην οδό Χελμού και οι μισοί στην 19ης Μαΐου και η διαδικασία όπως έγινε δεν είναι νόμιμη».
Όπως μας λέει η ίδια, «οι θέσεις που φαίνεται ότι είναι κενές, είναι από την παλιά λαϊκή αγορά, όταν λειτουργούσε από την προ Covid εποχή, πριν από δύο χρόνια, στην περιοχή της 19ης Μαΐου. Αυτή την ώρα, οι θέσεις που λειτουργούν στην οδό Χελμού, είναι όσες είναι ακριβώς και οι μικροπωλητές. Δεν υπάρχει περίσσευμα. Για να πεις ότι υπάρχουν θέσεις, θα πρέπει να τακτοποιήσεις πρώτα τη λαϊκή αγορά, να πάρει την τελική της μορφή, να υπάρξει οριστικοποίηση πως θα λειτουργεί και αν έχει κενές θέσεις, τότε τις δίνεις. Τότε λες να έρθει όποιος θέλει να δουλέψει.
Αυτοί όμως τώρα, έδωσαν υποσχέσεις ή ποιος ξέρει τι έκαναν, έδωσαν δυο θέσεις. Φάνηκε ότι από την παλιά λαϊκή υπήρχαν 8 κενές θέσεις, έκαναν αίτημα 2 από την Ξάνθη και πλέον τους έχουν τακτοποιήσει ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει λαϊκή».
Η κα. Παπαδοπούλου, σημειώνει ακόμα ότι, «αυτή την ώρα όλοι οι Δραμινοί που έχουν άδεια, όλοι εκθέτουν στη λαϊκή αγορά της Δράμας. Δεν δόθηκε το πράσινο φως από το Υπουργείο ώστε να βγουν νέοι εκθέτες. Αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημά μας, θα ξεκινήσουμε διαμαρτυρίες και θα κλείσουμε τη λαϊκή της Δράμας, ή στη συνέχεια θα προβούμε δικαστικά αν συνεχίσουν να έρχονται στη Δράμα οι Ξανθιώτες».
Καταλήγοντας η ίδια, σημειώνει ότι δεν έχουν αντίρρηση «αλλά θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί και να τακτοποιηθεί η λαϊκή αγορά της Δράμας, να τοποθετηθούν κανονικά όλοι οι Δραμινοί και ύστερα ας γίνουν οι νόμιμες διαδικασίες για να έρθουν και από αλλού, ανάλογα με τα κενά που θα υπάρξουν. Σήμερα, στη Δράμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πού θα γίνει η λαϊκή αγορά. Δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, ποια είναι η λαϊκή αγορά, πού είναι, ποιες είναι οι θέσεις, τι θέσεις κενές θα έχουμε. Να γίνει και η τοποθέτηση ων παραγωγών και αν μείνουν κενές θέσεις, τότε δικαιωματικά να έρθουν όσοι είναι να έρθουν. Γιατί σήμερα όμως έγινε έτσι αυτή η κατάσταση; Πιστεύω ότι εδώ υπάρχει κάποια σκοπιμότητα. Το αίτημά μας είναι να γίνει ανάκληση των δύο αδειών που δόθηκαν».
Εφραιμίδης: «Συμφωνώ με τους μικροπωλητές»
Για το θέμα μίλησε επίσης στον «Πρωινό Τύπο» και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Εφραιμίδης, ο οποίος σε γενικό πλαίσιο συμφωνεί με τους μικροπωλητές και τονίζει ιδιαίτερα ότι, θα ξεκινήσει σχετική αλληλογραφία με την Περιφέρεια, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Όπως σημείωσε μάλιστα ο ίδιος, «οι μικροπωλητές διαμαρτυρήθηκαν για τις θέσεις στη λαϊκή αγορά, γιατί ολοκληρώθηκε μια διαδικασία από την Περιφέρεια, δίνοντας επιπλέον δύο θέσεις στη λαϊκή αγορά της Δράμας, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί η απόφαση αυτή πάρθηκε με διαφορετικά δεδομένα το 2018. Όταν δηλαδή είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».
«Σήμερα τα δεδομένα αυτά έχουν αλλάξει», είπε και συνέχισε: «Σωστά οι άνθρωποι ήρθαν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Εγώ τους άκουσα και τους είπα ότι θα έχω αλληλογραφία με την Περιφέρεια στη συνέχεια, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα αυτό».
Ο κ. Εφραιμίδης, σημείωσε ακόμα ότι, «από την στιγμή που λειτουργούμε με ιδιαίτερες συνθήκες σε παράλληλη αγορά λόγω Covid, δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν εξτρά θέσεις και διαθέσιμος χώρος. Οι θέσεις αυτές και ο χώρος είχαν υπολογιστεί πριν από την εποχή Covid. Σήμερα, δεν υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης αυτού. Θα μπορέσουμε να επανεξετάσουμε το κάθε ενδεχόμενο, ίσως όταν ξαναγυρίσουμε στην πρότερη κατάσταση, αν ξαναγυρίσουμε και με ποιες συνθήκες θα ξαναγυρίσουμε.
Ουσιαστικά πάρθηκε μια απόφαση με εντελώς διαφορετικά δεδομένα από ότι ισχύει σήμερα. Αυτό που είπα, είναι ότι ξεκίνησε το 2016 – 2017, είναι μια κατάσταση που μας κοινοποιήθηκε από την Π.Ε. Δράμας».
Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Εφραιμίδης σημείωσε ότι, «η απόφαση σ’ εμάς ήρθε πριν ένα μήνα από την Περιφέρεια. Οι θέσεις αυτές είχαν ζητηθεί από την Π.Ε. Δράμας όταν αντιδήμαρχος ήταν ο κ. Σολάκης. Είδε τότε ότι υπήρχαν 8 κενές θέσεις, αλλά αυτό ήταν, όταν όλη η λαϊκή ήταν στην 19η Μαΐου. Η διαδικασία αυτή τελεσφόρησε μετά από 4 χρόνια. Τα χαρτιά τους είχαν καταθέσει δύο υποψήφιοι, οι οποίοι σήμερα έρχονται να διεκδικήσουν την είσοδό τους στη λαϊκή και σωστά κάνουν οι άνθρωποι. Αλλά σήμερα όμως τα μέτρα είναι διαφορετικά.
Πάντως, να σημειώσω ότι συμφωνώ με την άποψη του προεδρείου των Δραμινών μικροπωλητών και θα κινηθώ μέσω αλληλογραφίας με την Περιφέρεια για να λυθεί το πρόβλημα».