Διαμαρτυρία των εργαζομένων
της ΔΕΥΑ Δράμας για την ένταξη
των ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ από 1 Ιανουαρίου
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της ένταξης της ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας, αλλά και όλων των υπόλοιπων ΔΕΥΑ των Δήμων της χώρας στην ΡΑΑΕΥ, θίγει με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο γραμματέας των Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Δράμας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.
Το ζήτημα της διαμαρτυρίας τους, το οποίο αγγίζει πλέον πανελλαδικά το πρόβλημα, είναι ότι από 1 Ιανουαρίου 2024, όλες οι ΔΕΥΑ των Δήμων της χώρας, θα ενταχθούν στον πλήρη οικονομικό και διοικητικό έλεγχο της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία θα μπορεί να αποφασίσει ποιες απ’ αυτές τις δημοτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι βιώσιμες και ποιες όχι. Και προφανώς θα μπορεί να έχει άποψη και να δίνει εντολές, για το αν κάποιες απ’ αυτές είναι ζημιογόνες, αν θα πρέπει να κλείσουν ή όχι.
Οι εργαζόμενοι, θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο σε βάθος χρόνου, οι ΔΕΥΑ που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν θα μεταφερθούν πιθανόν σε χέρια ιδιωτικών εταιρειών και γι’ αυτό το λόγο αντιδρούν μέσα από σχετικές ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες. Θεωρούν επίσης ότι, με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος ώστε το νερό – που είναι και δημόσιο αγαθό – να περάσει στα χέρια ιδιωτών, όπως η αποχέτευση και τα απόβλητα.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι αν και όλο το 2023 υπήρξαν σχετικές διαμαρτυρίες σε πανελλαδικό επίπεδο, εντούτοις δεν εισακούστηκαν, ενώ πρόσφατα το Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο κεντρικό συνέδριο στην Αθήνα σχετικά με το θέμα αυτό.
Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «ο έλεγχος του νερού και της αποχέτευσης γενικότερα, φεύγει ουσιαστικά από τους Δήμους και θα περάσει στον φορέα της ΡΑΑΕΥ, ο οποίος θα διοικεί πλέον σε επίπεδο Περιφερειών, ενώ υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πώς θα διοικούνται και θα λειτουργούν οι ΔΕΥΑ κατά τόπους».
Υποβάθμιση των ΔΕΥΑ
Σε ερώτηση αν με τον τρόπον αυτόν καταργούνται άμεσα οι ΔΕΥΑ, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι, «μπορεί να μην καταργεί τις κατά τόπους ΔΕΥΑ αυτός ο φορέας, παρ’ όλα αυτά όμως τις υποβαθμίζει σημαντικά».
Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι, με τις αναπροσαρμογές που έγιναν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από το 2022 και το 2023, πολλές ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα – μαζί και του Δήμου Δράμας – βρέθηκαν στο σημείο να χρωστούν ακόμα και μερικά εκατομμύρια στη ΔΕΗ, και να μην μπορούν να αποπληρώσουν.
Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος «για να αποφευχθούν γενικότερα προβλήματα στην οικονομική διαχείριση, βάζει τώρα τις ΔΕΥΑ στη ΡΑΑΕΥ για να κάνει κάποιες συγχωνεύσεις με δημοτικές επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο θα τις θεωρήσει βιώσιμες ή ζημιογόνες.
Εμείς ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή να αναθεωρηθεί ο ρόλος των ΔΕΥΑ σε κάθε Δήμο να πάρουν προσωπικό με εμπειρία σε τεχνικά έργα αλλά και στην διοίκηση και στην οικονομική διαχείριση, παρ’ όλα αυτά δεν μας άκουσε κανένας».
Η ανακοίνωση των Σωματείων των ΔΕΥΑ
Σε μια ανακοίνωση του εξέδωσε πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση με προχειρότητα και νεφελώδεις εξαγγελίες καταργεί τις Δ.Ε.Υ.Α., που αποτελούν περιουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις Δ.Ε.Υ.Α., που εξαιτίας της λειτουργίας και της τοπικής τους δράσης έχουν προσφέρει διαχρονικά τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών (βιολογικοί καθαρισμοί, καθαρό και πόσιμο νερό) που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφερόμενοι στη μεταρρύθμιση, επισημαίνουν ότι «η πολιτεία μέσω των συναρμόδιων υπουργείων επιχειρεί μια μεταρρύθμιση, η οποία θα εξελιχθεί σε απορρύθμιση. Και η απορρύθμιση αυτή θα έχει επιπτώσεις, κυρίως, στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, διότι οι ΔΕΥΑ παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 5 εκ πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας. Η πολιτεία φαίνεται ότι αδικαιολόγητα αγνοεί και υποτιμά την πορεία των Δ.Ε.Υ.Α. από το 1980 έως σήμερα, ενώ δεν γνωρίζει σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υδάτων, αλλά και το αντικείμενο των Δ.Ε.Υ.Α. που έχει ιδιαιτερότητες που συνδέονται με τις τοπικές συνθήκες».
Αναφέρεται ακόμα, ότι, «οι 126 Δ.Ε.Υ.Α. από την ίδρυσή τους στη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα έχουν εκτελέσει έργο, που υπερβαίνει τα 20 δις ευρώ στους τομείς της δραστηριότητάς τους. Το έργο αυτό εκτελέσθηκε με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα, οικονομικά, οργανωτικά, θεσμικά. Το έργο αυτό συνεχίζεται, αφού σήμερα οι ΔΕΥΑ εκτελούν έργα ύψους 2 δις, ενώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα χρηματοδοτηθούν για έργα και δράσεις, που υπερβαίνουν τα 4 δις.
Χάρη στις ΔΕΥΑ, οι πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας πίνουν ασφαλές, υγιεινό και φθηνό νερό, ενώ με τους βιολογικούς καθαρισμούς, που κατασκεύασαν οι ΔΕΥΑ προστατεύεται και το περιβάλλον, σε μια χώρα που τα προβλήματα του περιβάλλοντος ολοένα και οξύνονται, με την κλιματική κρίση που πλήττει σφοδρά την Μεσόγειο. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Θεσσαλίας και του Έβρου».
Επισημαίνεται ακόμα ότι «με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της. Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της.
Το ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που θα συσταθεί, θα κατευθύνει όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης βιολογικών καθαρισμών αξίας πολλών δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στις γνωστές μεγάλες εταιρίες με ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) με συμβόλαια διαχείρισης των δικτύων από τις εταιρίες για τουλάχιστον τριάντα χρόνια».