Προ ημερησίας συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Διαμαρτυρίες πολιτών για τον έλεγχο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου
Μαμσάκος: «Θα συζητηθεί με τις υπηρεσίες και αν χρειαστεί θα το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο»
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ θέμα συζητήθηκε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, μετά από παρέμβαση ομάδας πολιτών.
Συγκεκριμένα, συμπολίτες μας, θέλησαν να φέρουν το ζήτημα του ελέγχου της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου σε δημόσιους χώρους στην πόλη και πιο συγκεκριμένα σε καφετέριες και άλλους χώρους ψυχαγωγίας.
Τον λόγο πήρε ο συμπολίτης μας κ. Θεόδωρος Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε αρχικά ότι δεν εκπροσωπεί κανέναν φορέα ή σύλλογο, απλώς μια ομάδα πολιτών και ζήτησε από το σώμα να προστεθεί στα τακτικά θέματα συζήτησης, το θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.
«Πρόκειται κατά την άποψή μας για ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά την υγεία των πολιτών», είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Μιας κατηγορίας πολιτών, της πιο κρίσιμης και ελπιδοφόρας ίσως κατηγορίας των συμπολιτών μας, που είναι τα νέα παιδιά και τα οποία συχνάζουν σε μαγαζιά, όπως είναι οι καφετέριες, τα μπαράκια και τα εστιατόρια.»
Στο θέμα αναφέρθηκε άμεσα ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος διαπίστωσε ότι όντως το θέμα αφορά τη νεολαία της πόλης και ζήτησε «από τη στιγμή που υπάρχει ήδη νόμος και εφαρμόζεται, να έχουμε και μια κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να ακούσουμε όλα τα θέματα τα οποία έχετε να αναπτύξετε και αν χρειαστεί, να θέσουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.»
Παίρνοντας το λόγο στο θέμα ο επικεφαλής της «Πόλης και Ζωής» κ. Μλεκάνης, είπε ότι δεν τον ικανοποίησε η απάντηση του δημάρχου και επειδή ο Δήμος είναι αρμόδιος για το θέμα αυτό, ζήτησε να ακουστεί από την πλευρά του δημάρχου, τι κάνει ο Δήμος όσον αφορά τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου.
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας» κ. Χαραλαμπίδης, τόνισε ότι υπάρχει νόμος, «απλούστατα είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα την οποία θεωρούμε ευρωπαϊκή χώρα, γενικά δεν εφαρμόζεται, δεν γίνεται έλεγχος». Σε άλλο σημείο, είπε ότι, όταν βγαίνει ο έλεγχος, ειδοποιούνται αμέσως οι καταστηματάρχες και αποσύρουν όλα τα τασάκια! «Αυτό δεν είναι εφαρμογή νόμου…»
Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι ο νόμος υπάρχει εδώ και 8 χρόνια, «αλλά είναι ανίσχυρος, γιατί οι ίδιοι οι πολίτες δεν τον εφαρμόζουν», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, καθώς «μόνο με την πλήρη εφαρμογή και τα πρόστιμα δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα αυτό». Ζήτησε επίσης, στη συνάντηση που θα γίνει με τους πολίτες, να μετάσχουν και όλες οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, αλλά να γίνει και μια συζήτηση με όλες τις υπηρεσίες που έχουν ευθύνη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Στη συζήτηση που υπήρξε κατατέθηκαν διάφορες απόψεις από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, μεταξύ αυτών ορισμένες όπως του κ. Βασιλειάδη ότι αυτή τη δύσκολη εποχή, είναι μεγάλο πρόβλημα για ένα κατάστημα, μια καφετέρια, να εφαρμόσει αυστηρά τον αντικαπνιστικό νόμο, διαφορετικά όχι μόνο θα μειώσει τον τζίρο του και θα χάσει πελατεία, αλλά ακόμα θα αναγκαστεί να απολύσει και προσωπικό, ίσως και να οδηγηθεί στο κλείσιμο.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, λόγω της αρμοδιότητάς του ως υπεύθυνος προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας η οποία ουσιαστικά διενεργεί τον έλεγχο για τον έλεγχο της εφαρμογής του σχετικού νόμου. Ο κ. Σολάκης αποκάλυψε ότι βλέπει για τρίτη φορά τους πολίτες, ενώ είχε ήδη ζητήσει μια παράταση χρόνου κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης, καθώς εκείνη την περίοδο, ήταν μια ευκαιρία για τους καταστηματάρχες να αυξήσουν τον τζίρο τους. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, ο Δήμος προχώρησε σε ενημερώσεις προς τους καταστηματάρχες μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας.
Επεσήμανε ακόμα ο κ. Σολάκης, ότι ο Δήμος δεν εφαρμόζει το νόμο, αλλά ελέγχει τους καταστηματάρχες αν εφαρμόζουν το νόμο. Όπως είπε μάλιστα, «ο νόμος εφαρμόζεται από τον καταστηματάρχη, αλλά και από τον καπνιστή».
Σε άλλο σημείο, ο κ. Σολάκης ανέφερε ότι ήδη δύο καταστηματάρχες ετοιμάζονται τις επόμενες ημέρες να κλείσουν τα καταστήματά τους μετά από παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. «Είναι δύο επώνυμες επιχειρήσεις, οι οποίες για τέταρτη φορά έχουν παράβαση στο κάπνισμα, άρα θα συμμορφωθούν με δεκαήμερο κλείσιμο». Σε άλλο σημείο, είπε ότι με την πέμπτη παράβαση, τα καταστήματα οδηγούνται σε τελειωτική αφαίρεση της άδειας.
Αναφέρθηκε επίσης ο αντιδήμαρχος στο πρόβλημα της μείωσης του τζίρου και άρα της μείωσης προσωπικού και αυτό δεν πρέπει να γίνει «βιαίως», «αλλά θα πρέπει να τα παντρέψουμε όσο γίνεται πιο ομαλά. Θα πρέπει να υπάρξει μια αρμονία, σε σχέση με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, από την άλλη να λάβουμε και υπόψη μας, έστω στο πίσω μέρος του μυαλού μας, να έχουμε το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη του καπνιστή και η ανάγκη του επαγγελματία να πουλήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του και να έχει στο κατάστημά του επιπλέον κόσμο».
Να σημειώσουμε επίσης, ότι, πέρα από τη Δημοτική Αστυνομία, το ζήτημα του ελέγχου της εφαρμογής του νόμου έχει και η Αστυνομία, αλλά και το Υγειονομικό, το οποίο και πράττει.
Τέλος, σε δευτερολογία του ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, δήλωσε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «γίνεται μια ατέρμονη συζήτηση χωρίς να καταλήγουμε πουθενά», ενώ οι πολίτες είχαν δεχθεί την πρότασή του. «Ήμουν ξεκάθαρος», είπε ο κ. Μαμσάκος: «Κατανοώ ότι υπάρχει σοβαρό θέμα, θα συζητηθεί με τις υπηρεσίες και αν χρειαστεί θα το φέρουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο.»