Home > Νέα > Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ προειδοποιεί για την γρίπη των πτηνών

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ προειδοποιεί για την γρίπη των πτηνών

 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής

της ΠΑΜΘ προειδοποιεί για την γρίπη των πτηνών

 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λαμβάνοντας υπόψη ότι επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Βουλγαρία, στην επαρχία του Χάσκοβο, κρούσμα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI H5N8) σε εκμετάλλευση πουλερικών, ότι τα συνεχή κρούσματα γρίπης πτηνών στη Βόρεια Ιταλία, την εξάπλωση της νόσου το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών που έρχονται για να διαχειμάσουν στην  περιοχή μας  και έχοντας ως στόχο την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών, επισημαίνει πως κατά την προσεχή  περίοδο πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

Α. Διακίνηση πουλερικών, προσώπων υλικών και μέσων από τη Βουλγαρία:

  1. Συνιστάται η αποφυγή επισκέψεωνσε εκμεταλλεύσεις πουλερικών που βρίσκονται σε περιοχές όπου έχουν βεβαιωθεί κρούσματα γρίπης των πτηνών χωρίς την τήρηση των απαραιτήτων μέτρων βιοασφάλειας
  2. Απαγορεύεται η μεταφορά πτηνών, αυγών και κρέατος πουλερικών από περιοχές που ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγω κρουσμάτων γρίπης (όπως  το Χάσκοβο)
  3. Απαγορεύεται η μετακίνηση προς την Ελλάδα κάθε είδους ζώντων πουλερικών και νεοσσών,  από τις παραπάνω περιοχές,  σε εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, οικόσιτες εγκαταστάσεις πουλερικών.
  4. Απαγορεύεται η μετακίνηση προς την Ελλάδα αυγών για εκκόλαψη, ως επιτραπέζια, για την παρασκευή προϊόντων αυγών ή αυγών προς απόρριψη
  5. Η μεταφορά των παραπάνω ειδών, από ελεύθερες περιοχές της Βουλγαρίας επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση των Αρμοδίων Κτηνιατρικών Αρχών ακόμα και να πρόκειται για ιδιωτική χρήση.

 

Β. Μέτρα για την διακίνηση και διατήρηση πουλερικών στην Περιφέρεια και σε όλη την επικράτεια

  1. Οικόσιτα πουλερικά:

Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών  σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ). Τα οικόσιτα πουλερικά διατηρούνται ΜΟΝΟ σε κλειστούς χώρους και λαμβάνονται μέτρα  που αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες διατηρούνται χωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

  1. Πουλερικά συστηματικών εκμεταλλεύσεων ή ελευθέρας βοσκής − βιολογικής εκτροφής

Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω εκμεταλλεύσεων εκτός από τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου πρέπει επιπλέον να : α) εφαρμόζουν συστήματα προστασίας ώστε να αποτρέπεται η επαφή των εκτρεφόμενων πουλερικών με τα άγρια πτηνά ή άλλα οικόσιτα πουλερικά, β) περιορίζουν τις μετακινήσεις πουλερικών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων, γ) προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, παροχής τροφής και νερού από τα  άγρια πτηνά  ή άλλα ζώα, δ) διαθέτουν συστήματα απολύμανσης στις εισόδους των εκμεταλλεύσεών και των κτιρίων

Οι ιδιοκτήτες των οικόσιτων ή συστηματικών εκτροφών, πρέπει να παρατηρούν και να καταγράφουν καθημερινά την υγιεινή κατάσταση των πουλερικών  και ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές για τυχόν ύποπτα συμπτώματα γρίπης (π.χ μεγάλος αριθμός ασθενών και νεκρών  πτηνών)

  1. Άγρια πτηνά

Οι τοπικές δασικές αρχές, τα μέλη κυνηγετικών, ορνιθολογικών και άλλων οργανώσεων υποχρεούνται  να γνωστοποιούν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές την διαπίστωση τυχόν μη φυσιολογικής θνησιμότητας ή αξιοσημείωτες εστίες ασθένειας για τα άγρια πτηνά και ιδίως τα υδρόβια άγρια πτηνά. Σημειώνεται επιπλέον ότι απαγορεύεται η χρήση πτηνών των τάξεων Anseriformes και Charadriiformes ως δολώματα στη διάρκεια του κυνηγιού.

  1. Δημόσια Υγεία:

Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών άγριων  πτηνών (κυρίως υδρόβια μεταναστευτικά είδη),  συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με αυτά και να ειδοποιούνται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους.