Από 9 έως 11 Σεπτεμβρίου στη Δράμα
Η Διεθνής Συνάντηση Performance
Art επιστρέφει για τρίτη
χρονιά στη Δράμα
Η Διεθνής Συνάντηση Performance Art επιστρέφει στη Δράμα για την τρίτη διοργάνωση της. Στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας θα βρεθούν από την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να πλαισιώσουν το #IFPA3.
“Το έμφυλο σώμα στην performance / το πολιτικό μέσα από την performativity του φύλου” είναι η θεματική βάσει της οποίας θα αναπτυχτούν οι ομιλίες του forum αλλά και οι performances που θα παρουσιαστούν στο κοινό. Για μια ακόμη χρονιά, στο IFPA θα φιλοξενηθούν 15 φοιτητές τεχνών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Σε συνέχεια της εμπειρίας και γνώσης που αποκτήθηκε τα προηγούμενα 2 χρόνια και σε εναρμόνιση με την κατάσταση της πανδημίας θα εφαρμοστεί μια προσέγγιση τόσο ζωντανή όσο και ψηφιακή σε αυτή τη διοργάνωση. Η Διεθνής Συνάντηση Performance Art θα κρατήσει την υπάρχουσα μορφή της με το τριήμερο forum, τις live performances και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοξενίας φοιτητών.
Παράλληλα όμως θα διατηρηθεί και το ψηφιακό μέρος, το οποίο δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά ως απόρροια της πανδημίας, με την επιστροφή του viewing room από την επίσημη ιστοσελίδα του IFPA. Στο viewing room θα προβληθούν έργα από digital performances και video art που θα προκύψουν από την ανοιχτή πρόσκληση. Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη χρόνια, το IFPA πραγματοποιήθηκε μόνο ψηφιακά, με το viewing room να φιλοξενεί 64 έργα δημιουργών από 29 χώρες ενώ το forum πραγματοποιήθηκε σε live streaming με 27 ομιλίες ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών.
Η Διεθνής Συνάντηση Performance Art (International Forum of Performance Art) είναι μια τριήμερη διοργάνωση αφιερωμένη αποκλειστικά στην ερμηνευτική τέχνη (performance art) και πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο, από το 2019, στη Δράμα.
Η Διεθνής Συνάντηση Performance Art αποτελεί τη μοναδική διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας για την performance art στην Ελλάδα. Κατά την τριήμερη διάρκεια της φιλοξενούνται καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και φοιτητές τεχνών, υπό τη μορφή καλλιτεχνικής φιλοξενίας – residency, οι οποίοι παραμένουν στη συνάντηση καθ’όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης συμβάλλοντας σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
Το πρόγραμμα του IFPA αποτελείται από ακαδημαϊκές ομιλίες επιμορφωτικού περιεχομένου, εργαστήρια, video και live performances ενώ η διάρθρωση του προγράμματος στηρίζεται στην ομαλή εισαγωγή του κοινού στην performance art, από τις ομιλίες μέχρι και την παρακολούθηση των performances.
Με γνώμονα τόσο την ανάδειξη της performance art αλλά και της ιστορίας της πόλης της Δράμας, ο χώρος διεξαγωγής της διοργάνωσης εναλλάσσεται κάθε χρόνο. Για την πρώτη χρονιά, είχε επιλεχθεί ως χώρος διεξαγωγής η αποθήκη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας. Ο Σταθμός αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς αλλά και παραμελημένους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βορείου Ελλάδας, με αξιόλογη ιστορία η οποία και αποτέλεσε έναυσμα για τις performances που δημιουργήσαν οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες.
Για το IFPA συνεργάζονται οι ΑΜΚΕ Emphasis με το εργαστήριο έρευνας παραστατικών τεχνών, Alma Kalma, με την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Δράμας, του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.