Εξωστρέφεια και συνεργασίες με πανεπιστήμια της Παλαιστίνης
Διεθνοποίηση του GERi Lab
του Τμήματος Δασολογίας
και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας
Για την περαιτέρω εξωστρέφεια και διεθνοποίηση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστήμων, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Ζαΐμης Γεώργιος και υπεύθυνος του Εργαστηρίου, επισκέφθηκε πανεπιστήμια και φορείς της Παλαιστίνης.
Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS «WaSec / Innovations in Water Education Programs: Enhancing Water Security and Socio-economic Development in the Eastern Mediterranean under Climate Change» και για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα http://wasec.just.edu.jo/Pages/default.aspx. Ο Γιώργος Ζαΐμης είναι ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζαΐμης επισκέφθηκε το Palestinian Technical University of Kadoorie (PTUK) που βρίσκεται στο Tulkarm και δίδαξε σε φοιτητές για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες του νερού στην Μεσόγειο.
Επιπλέον o πρύτανης του πανεπιστημίου αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρολό και την επιστημονική συνεισφορά του για την διεκπεραίωση του έργου WaSec που ήταν ο λόγος που τιμήθηκε με βραβείο. Τέλος έγινε αναφορά στις περαιτέρω συνεργασίες των δυο πανεπιστήμιων και ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) μεταξύ των δυο πανεπιστήμιων.
Ο Ζαΐμης Γεώργιος επισκέφθηκε και τη Ramallah την πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και συγκεκριμένα το Palestinian Water Authority (Παλαιστινιακή Υπηρεσία Διαχείριση Υδάτων) ως προσκεκλημένος ομιλητής για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Στην συνέχεια επισκέφθηκε και το Al Quds University (AQU) που βρίσκεται στο Abu Dis και συναντήθηκε με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστήμιου για να συζητήσουν την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding).
Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την δημιουργία νέου μεταπτυχιακού προγράμματος (ξενόγλωσσου) για την Διαχείριση Υδατικών Πόρων. Την προσπάθεια ηγείται το GERi Lab του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με την συμμετοχή καθηγητών από την Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων. Στο μελλοντικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκτός του ΔΙΠΑΕ συμμετέχουν τα 2 προαναφερθέντα πανεπιστήμια της Παλαιστίνης (PTUK και AQU), το Amman Arab University από την Ιορδανία, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Amsterdam Centre for World Food Studies of The University Amsterdam από την Ολλανδία και Ca’ Foscari University της Βενετίας της Ιταλίας. Σκοπός του μεταπτυχιακού είναι φοιτητές από διάφορες χώρες της Μεσογείου να φοιτούν μαζί και κάθε εξάμηνο να παρακολουθούν τα μαθήματα τους σε μια διαφορετική χώρα αποκομίζοντας εμπειρίες από διάφορες χώρες για την βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Μεσογείου.