Home > νέα > Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα συνδράμουν στο Νοσοκομείο ζητούν οι Παθολόγοι της Δράμας-Δήλωση της προέδρου του Ι.Σ. Δράμας στον «Π.Τ.»

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα συνδράμουν στο Νοσοκομείο ζητούν οι Παθολόγοι της Δράμας-Δήλωση της προέδρου του Ι.Σ. Δράμας στον «Π.Τ.»

Δήλωση της προέδρου του Ι.Σ. Δράμας στον «Π.Τ.»

Διευκρινίσεις για τον τρόπο

που θα συνδράμουν στο Νοσοκομείο

ζητούν οι Παθολόγοι της Δράμας

Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ήδη δημοσιεύσαμε και στο χθεσινό τεύχος του «Π.Τ.», αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη συζητήσεις, σχετικά με το αν θα συνδράμουν με την εργασία τους στο Νοσοκομείο της Δράμας, ιδιώτες Παθολόγοι.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε μια τηλεδιάσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας με τον υφυπουργό Υγείας κ. Θεμιστοκλέους το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου με τους ιδιώτες Παθολόγους της Δράμας.

Σε δήλωσή της στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου, σημειώνει ότι αυτό που βγήκε από τη συζήτηση με τους ιδιώτες Παθολόγους της Δράμας, είναι ότι, «πρόθεσή τους είναι να βοηθήσουν, όχι γιατί εκβιάζονται, ούτε γιατί ζητούν χρήματα, αλλά επειδή πιστεύουν ότι πρέπει να στηρίξουν το Νοσοκομείο της Δράμας».

Παρ’ όλα αυτά, «ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαδικασία αυτή, να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλάνο εφημέρευσης». Όπως λέει η κα. Βασιλείου, «εφόσον ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα εφημέρευσης – αν θα είναι μεικτές εφημερίες, αν θα είναι εσωτερικές, πόσες θα είναι και άλλα διάφορα θέματα – από εκεί και πέρα θα δεχτούν να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις».

Η επιστολή

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει η κα. Βασιλείου, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας συνέταξε μια επιστολή με τον κεντρικό τίτλο: «Επιστολή του Ι.Σ. Δράμας για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας», η οποία στάλθηκε αρχικά στον υφυπουργό Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, ενώ κοινοποιήθηκε προς το Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, τον Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Γ.Ν. Δράμας, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογος και σε άλλους Ι.Σ. της χώρας.

Στην επιστολή αυτή αναφέρονται τα εξής:

[Το Γενικό  Νοσοκομείο της Δράμας αναφέρθηκε στις πρώτες δηλώσεις του Υπουργού ως ένα από τα 4 Νοσοκομεία της χώρας των οποίων η λειτουργία είναι προβληματική.

Μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό κ. Θεμιστοκλέους την Τέταρτη  17/07 και 11:30 μ.μ. αποφασίστηκε έκτακτη σύσκεψη στο Νοσοκομείο παρουσία διευθυντών κλινικών του Παθολογικού τομέα και της διοίκησης. Όπως ήδη γνωρίζετε στο  Γ. Νοσοκομείο Δράμας  εργάζονται και εφημερεύουν στην Παθολογική Κλινική 2 μόνιμοι ειδικευμένοι Παθολόγοι ιατροί που εδώ και χρόνια καταβάλουν τεράστια προσπάθεια να διατηρήσουν λειτουργικό το τμήμα. Το πρόγραμμα εφημέρευσης της Κλινικής για τον μήνα Ιούλιο  επί συνόλου 31 εφημεριών καλύπτεται από παθολόγους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ,  (4 εφημερίες), από παθολόγους  του 424 (8 εφημερίες), από παθολόγους του νοσοκομείου Καβάλας (2 εφημερίες). Οι υπόλοιπες 17 εφημερίες καλύπτονται από τους δυο συναδέλφους της κλινικής με την διευθύντρια να εφημερεύει 9 μέρες τον μήνα, χωρίς να έχει την δυνατότητα πολυήμερης  άδειας].

Τηλεφωνικές κλήσεις…

Σε άλλα σημείο, αναφέρεται ότι «με εντολή Υπουργού, την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκαν τηλεφωνικά οι 11 ιδιώτες παθολόγοι της Δράμας προκειμένου να συνδράμουν στη λειτουργία της  παθολογικής κλινικής. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Υφυπουργό μας ξεκαθαρίστηκε η πρόθεση του Υπουργείου για άρση της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες που θα αρνηθούν να συνεργαστούν .

Ο  τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο απαιτεί τη συνδρομή των ιδιωτών Παθολόγων δεν έχει ξεκαθαριστεί. Ο ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου μας ως διαμεσολαβητή είναι άχαρος και συνάμα δύσκολος διότι δεν έχουμε δεδομένα ούτε κάποια γραπτή ενημέρωση και δέσμευση από πλευράς Υπουργείου].

Στο σημείο αυτό,  ο Ι.Σ. Δράμας θέτει ορισμένα ζητήματα για το πώς θα γίνει αυτή η συνεργασία των Παθολόγων στο Νοσοκομείο, υπό ποιο καθεστώς, πόσες εφημερίες θα κάνουν, πώς θα αποζημιωθούν για το κλείσιμο των ιατρείων τους, η νομική τους κάλυψη και άλλα ζητήματα.

Πρόθεση να συνδράμουν

Στη συνέχεια, ο Ι.Σ. εξηγεί ότι, «οι συνάδελφοι ιδιώτες ιατροί που δήλωσαν την πρόθεση τους  να συνδράμουν είναι αυτοί που εργάζονταν μέχρι πρόσφατα στο νοσοκομείο μας και εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση λόγω της μόνιμης  εξουθένωσης και απαξίωσης που βίωναν σε συνάρτηση με τις τραγικές συνθήκες εργασίας τους σε ένα υποστελεχωμένο περιφερειακό νοσοκομείο.

Θεωρούμε ότι την αποκλειστική ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες ηγεσίες του Υ.Υ που εθελοτυφλούσαν τόσα χρόνια. Είναι οι ίδιοι συνάδελφοι που στήριξαν το νοσοκομείο στην περίοδο της πανδημίας και οι ίδιοι που συνεισφέρουν  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ειδικά στην περιοχή μας όπου υπολειτουργούν τα  Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, και οι ΤΟΜΥ. Αν οι ιδιώτες Παθολόγοι δε λειτουργούσαν ως φίλτρα ΠΦΥ, το νοσοκομείο  μας  θα είχε ήδη καταρρεύσει υπό το βάρος των αναγκών ενός γερασμένου πληθυσμού του νομού μας.

Σας ενημερώνουμε ότι η απειλή της αναστολής της δυνατότητας συνταγογράφησης και της επικείμενης επίταξης τους δεν τους τρόμαξε, η προσφορά τους στην τοπική κοινωνία αναγνωρίζεται ανεξάρτητα αν συνταγογραφούν ή όχι. Οι ιδιώτες παθολόγοι , μέλη του Ιατρικού μας Συλλόγου δεν λειτουργούν ως «συνταγογράφοι» του ΕΟΠΥΥ. Σας ξεκαθαρίζουμε ότι στην  απόφαση τους να συνδράμουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα   δεν έπαιξαν ρόλο τα αντικίνητρα,  οι απειλές και οι εκβιασμοί ούτε τα οικονομικά κίνητρα. Η απόφασή τους πάρθηκε με γνώμονα την συναδελφική αλληλεγγύη προς τους  συναδέλφους του νοσοκομείου μας,  την ενσυναίσθηση που διακρίνει τον έλληνα ιατρό και την ηθική τους ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την Δραμινή κοινωνία].

Καταλήγοντας ο Ι.Σ. Δράμας, επισημαίνει ότι  [εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος και τα μέλη μας, νοσοκομειακοί ιατροί και ιδιώτες παθολόγοι θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί.  Εσείς θα πρέπει να  αντιμετωπίσετε τις σοβαρές ελλείψεις και δυσλειτουργίες των νοσοκομείων – ιδιαίτερα των περιφερειακών. Οι εφημερίες που καλούνται να πραγματοποιήσουν οι Παθολόγοι είναι άκρως επικίνδυνες, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ίδιους. Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να εφημερεύουν χωρίς ειδικευόμενους, να καλύψουν όλα τα κενά στις εφημερίες άλλων ειδικοτήτων,  να εφημερεύουν ενίοτε χωρίς Ακτινολόγο, να αγωνιούν για το αν θα υπάρχει πλήρωμα ασθενοφόρου και συνοδός  ιατρός για διακομιδή βαρέως πάσχοντα που θα φέρει την υπογραφή τους.

Θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τα πραγματικά αίτια της αποχώρησης των  ιατρών και της άρνησης των νέων να ενταχθούν στο σύστημα ως ειδικευόμενοι ή ειδικοί. Η  πιλοτική εφαρμογή της αναγκαστικής απασχόλησης για σποραδική εφημεριακή κάλυψη των ιδιωτών Παθολόγων σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες με ελλείψεις (αναισθησιολόγους), σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας αν δεν  λάβετε δραστικά μέτρα.]