Home > Αρθρα > «Δίκαιη Ανάπτυξη» Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

«Δίκαιη Ανάπτυξη» Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

   «Δίκαιη Ανάπτυξη»

  Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

 

Εδώ και ένα χρόνο περίπου ο κ. Τσίπρας εφεύρε μια νέα πρωτότυπη φράση, η οποία θεωρητικά περιέχει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η φράση αυτή είναι «δίκαιη ανάπτυξη» και νομίζω ότι ειπώθηκε για πρώτη φορά. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι αριστεροί είναι πολύ εφευρετικοί στον σχηματισμό νέων λέξεων ή φράσεων που δεν υπακούουν στους κανόνες τής Γραμματικής.

writing-pencil-thumb-large

Πρώτος διδάξας υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο μέγας «σοσιαλιστής». Θυμάστε ασφαλώς το «μη πόλεμος». Συμφωνήσαμε – είπε – με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο «μη πόλεμος». Αλλά σε ποια Γραμματική βασίζεται η σύνταξη του αρνητικού μορίου μη με ουσιαστικά; Σε καμμία. Στους μαρξιστές όμως επιτρέπεται η κακοποίηση της γλώσσας, αρκεί η δημιουργούμενη φράση να είναι εντυπωσιακή.

Στην «δίκαιη ανάπτυξη» του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει παράβαση των κανόνων τής Γραμματικής, συγκολλώνται όμως ασύμβατες έννοιες. Διότι η ανάπτυξη δεν έχει καμμία  σχέση με την δικαιοσύνη. Οικονομική ανάπτυξη μπορεί να  υπάρχει ή να μην υπάρχει αναλόγως της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της ψυχικής διάθεσης του λαού. Σήμερα εξαιτίας τής βαρειάς φορολογίας ο λαός δεν έχει διάθεση να εργαστεί, δεν θέλει να κτίσει, να αγοράσει, να αποταμιεύσει, δεν θέλει να έχει επαφή με τις Τράπεζες, με την Οικονομική Εφορία, με το κράτος. Βαρέθηκε, σιχάθηκε τα παχιά λόγια, γονάτισε από τους πολλούς και ποικίλους φόρους.  Είναι απελπισμένος και μισεί την εξουσία.

Δίκαιη μπορεί  να είναι η διανομή τού εισοδήματος. Αλλά για να υπάρχει εισόδημα, πρέπει πρώτα να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη που προέρχεται βέβαια από την εργασία. Ποιος όμως θέλει να εργαστεί γνωρίζοντας ότι το 60% του μόχθου του καταλήγει στους φόρους, στους μισθούς και τις συντάξεις των πατρικίων, που εισπράττουν κάθε μήνα 5 έως 6 εργατικούς μισθούς; Γιατί να δουλέψει ο ταπεινός Έλληνας, αφού τα χρήματα που κερδίζει ξοδεύονται για τους Ασιάτες και τους Αφρικανούς μετανάστες, για τους μαθητές και φοιτητές, για τους άνεργους και τους φτωχούς, για τους νησιώτες και τους… στεριανούς;

Οι εργαζόμενοι και παραγωγικοί Έλληνες, κύριε πρωθυπουργέ, είναι περίπου τρία εκατομμύρια. Οι υπόλοιποι παράγουν… υπηρεσίες ή είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή παιδιά ή στρατιώτες ή φοιτητές ή έμποροι ή συνταξιούχοι ή άνεργοι. Πώς λοιπόν θα υπάρξει παραγωγή, εξαγωγές προϊόντων και οικονομική ανάπτυξη; Τα 2/3 των Ελλήνων συγκεντρώθηκαν στις πόλεις και περιμένουν να ζήσουν από την δουλειά τού 1/3, που παραμένει ευτυχώς ακόμα στα χωριά. Και σεις μιλάτε για «δίκαιη ανάπτυξη»!

Αν δεν καταργηθούν οι μισοί τουλάχιστον φόροι, ο αποκρουστικός ΕΝΦΙΑ και αν δεν εργαστούν όλοι οι Έλληνες, προκοπή δεν πρόκειται να υπάρξει. Ξεχάστε, κύριε πρωθυπουργέ, την «δίκαιη ανάπτυξη» και επιδιώξτε την ανάπτυξη. Διότι αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, τι θα μοιράσετε; Εξάλλου το να μοιράζετε τον μόχθο των εργαζομένων στους μη εργαζόμενους είναι δίκαιη πράξη και κυρίως αποτελεσματική τής ανάπτυξης; Η ισοπέδωση των ανθρώπων χάριν της δικαιοσύνης οδηγεί στην φτώχεια και στην πείνα δικαίων και αδίκων, εργατικών και οκνηρών, συνετών και αφρόνων, ποτέ πάντως στην πρόοδο της κοινωνίας.

Όλες οι κοινωνικοοικονομικές θεωρίες περιέχουν χρήσιμες αλήθειες, αρκεί να μπορεί κανείς να τις ξεχωρίσει και ταυτόχρονα να γνωρίζει την φύση τού ανθρώπου και την ψυχολογία του. Τότε μόνον μπορεί να τις αξιοποιήσει για το καλό τής κοινωνίας.

 

                                                                    Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος