Δηλώσεις Γ. Ζιμπίδη στον «Πρωινό Τύπο»
Περιορίζεται στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου
ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων
Εξετάζεται η χρηματοδότηση κτηνοτρόφων για εμβολιασμό των προβάτων
Του Θανάση Πολυμένη
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ κανείς να μιλήσει για «αισιόδοξα» νέα, αν δεν αφορούσε ασθένεια ζώων στην περιοχή της Π.Ε. Δράμας και άρα τουλάχιστον οικονομική ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.
Το πρόβλημα είναι ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων, που τις τελευταίες εβδομάδες πλήττει κτηνοτροφικές περιοχές της περιοχής του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου. Όπως ήδη είχαμε δημοσιεύσει τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχει η σχετική κινητοποίηση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες.
Όπως δήλωσε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, «ο ιός με κάποιο τρόπο πέρασε από τα Σκόπια στην Ελλάδα και από εκεί έχει πλήξει και την περιοχή του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου. Δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ανησυχήσει σε ζητήματα υγείας, γιατί τα ζώα που μολύνονται με καταρροϊκό πυρετό θανατώνονται».
Όπως εξηγεί ο κ. Ζιμπίδης, «αυτή την ώρα έχει περιοριστεί σε κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες, γίνονται οι ψεκασμοί που απαιτούνται και αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι ο εμβολιασμός. Όμως αυτό είναι ευθύνη του κτηνοτρόφου και στοιχίζει 2 ευρώ το εμβόλιο ανά ζώο. Πράγμα που είναι ένα σημαντικό κοστολόγιο για τον κτηνοτρόφο, κάτι που τον κατοχυρώνει».
Συνεχίζοντας ο ίδιος, τονίζει ιδιαίτερα ότι «για να γίνει ο εμβολιασμός πρέπει να δοθεί άδεια από το Υπουργείο, καθώς τα εμβόλια προμηθεύονται από εκεί και όχι από την ελεύθερη αγορά. Αυτό που εξετάζουμε τώρα, είναι να δούμε αν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης, τόσο από την Περιφέρεια ΑΜΘ, όσο και μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενός ποσού ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο, ώστε να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι σ’ αυτή την κατεύθυνση. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε αν αυτό μπορεί να γίνει, πάντως το εξετάζουμε διεξοδικά, ενώ θα κινηθούμε και ανάλογα με την εξέλιξη της αρρώστιας».
Στην ερώτηση αν έχουν προχωρήσει σε θανάτωση ζώων εξαιτίας της ασθένειας, ο κ. Ζιμπίδης επισημαίνει ότι «ελάχιστα ζώα έχουν θανατωθεί και προς το παρόν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η διάδοση της μόλυνσης»