Home > νέα > Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθυντή Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας κ. Παπαδούδη- Κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης σε οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθυντή Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας κ. Παπαδούδη- Κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης σε οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθυντή Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας κ. Παπαδούδη

Κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης σε οικόσιτη

χοιροτροφική μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών

Μεγάλη καταστροφή για τη μονάδα που θα πληγεί από την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Σερρών, το πρώτο κρούσμα της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων. Πρόκειται για μια μικρή οικόσιτη μονάδα, η οποία πλέον ήδη από χθες έχει μπει σε καραντίνα και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να περιοριστεί ο ιός εκεί και να μην μεταφερθεί αλλού.

Αναλυτικότερα, η μονάδα βρίσκεται στην περιοχή της Νικόκλειας Σερρών στη Νιγρίτα, και ήδη βρίσκεται εκεί από χθες κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κρούσμα επιβεβαίωσε το τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Σχετικά με το θέμα που παρουσιάστηκε αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας κ. Παπαδούδης, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι αν δεν τηρηθούν σωστά όλα τα απαραίτητα μέτρα, τότε ο ιός είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει και να μεταφερθεί σε άλλες μονάδες της περιοχής.

Όπως πάντως επισημαίνει, για τη μονάδα στην οποία θα τύχει να κολλήσει ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης, είναι ολική καταστροφή, καθώς όλο το ζωικό κεφάλαιο εξολοθρεύεται, οι ζωοτροφές καίγονται και μπαίνει σε πλήρη καραντίνα για 40 μέρες.

Στις ερωτήσεις που απευθύναμε στον κ. Παπαδούδη, μας απάντησε ως εξής:

 

Κύριε Παπαδούδη, τι μέτρα λαμβάνονται αυτή τη στιγμή στη Δράμα για να προστατευτούν οι μονάδες με χοίρους;

«Οι έλεγχοι που γίνονται από την υπηρεσία μας στη Δράμα, δεν είναι τωρινοί. Έχουν ξεκινήσει ήδη από την πρώτη στιγμή εδώ και ένα χρόνο περίπου, ενώ μετά το καλοκαίρι η υπηρεσία μας ενισχύθηκε με συναδέλφους, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο, την καταγραφή και την ενημέρωση της Αφρικανικής Πανώλης.

Αυτό θα συνεχιστεί και τώρα με το κρούσμα που εμφανίστηκε στη Νιγρίτα Σερρών. Αυτή τη στιγμή παίρνονται πλέον περισσότερα μέτρα βιοασφάλειας, κυρίως σε ότι αφορά χοιροτροφικές μονάδες, σφαγεία, μεταφορείς ζώντων ζώων και ό,τι έχει σχέση με εμπόριο, για να μην έχουμε καμία κατά λάθος μεταφορά του ιού από την εστία προς άλλα σημεία».

 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μεταδοθεί ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης σε άλλες μονάδες και περιοχές κ. Παπαδούδη;

«Εύκολο είναι, αν δεν πάρεις τα μέτρα που πρέπει να πάρεις. Ο αγώνας γίνεται κυρίως στο θέμα της βιοασφάλειας, δηλαδή, περιορισμός μετακινήσεων και άλλα, για να μην μεταφερθεί εύκολα ο ιός. Ο άνθρωπος παίζει καταλυτικό ρόλο γιατί είναι στην ουσία το άτομο που θα κάνει μηχανικά τη μεταφορά του ιού. Ο άνθρωπος δεν αρρωσταίνει όπως και κανένα άλλο ζώο παρά μόνο τα γουρούνια. Όλος ο αγώνας γίνεται λοιπόν για να μην μεταφέρουμε μηχανικά το νόσημα σε άλλες περιοχές.  Εάν δεν πάρεις μέτρα, εάν δεν εφαρμόσεις τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που προβλέπονται, φυσικά το νόσημα θα μεταφερθεί. Αλλά ήδη να ξέρετε ότι οι συνάδελφοι στις Σέρρες έχουν βγάλει ζώνες αποκλεισμού 3 χιλιομέτρων και έχουν πάρει και άλλα μέτρα για να μην μετακινείται τίποτα στην περιοχή».

 

Τι γίνεται με τη μονάδα που μπαίνει σε καραντίνα εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί από την Αφρικανική Πανώλη;

«Η μονάδα μπαίνει, όχι μόνο σε καραντίνα, αλλά εξολοθρεύεται πλήρως, θανατώνονται όλα τα ζώα και θάβονται επί τόπου και η μονάδα απολυμαίνεται. Καταστρέφονται επίσης όλες οι ζωοτροφές, όλα καίγονται και για 40 μέρες μένει σε καραντίνα. Στη συνέχεια κάνουμε εκ νέου απολυμάνσεις και μετά, εάν δεν υπάρξουν άλλα κρούσματα, τότε μόνο αίρεται η καραντίνα.  Γίνεται ριζική αντιμετώπιση και πρόκειται για πλήρη καταστροφή της μονάδας. Στο συγκεκριμένο σημείο, ευτυχώς είχαμε μια οικόσιτη μονάδα και όχι κάποια μεγαλύτερη. Φανταστείτε αυτό σε μια μεγαλύτερη κλίμακα συστηματικής εκτροφής χοίρων και σκεφτείτε τι καταστροφή θα γίνει».

 

Τα μέτρα που λαμβάνονται

Αυτή τη στιγμή πάντως, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Σερρών όσο και από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτά είναι τα εξής:

– Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα  Σερρών ζώντων χοίρων.

– Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα  Σερρών.

– Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών υπεύθυνες ορίστηκαν οι οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές και Δημοτικές Αρχές.

Επίσης σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκονται τα μέλη τόσο του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου της ασθένειας όσο και του αντίστοιχου Τοπικού.

Το Υπ.Α.Α.Τ., επαναλαμβάνει πάντως για μια ακόμα φορά, ότι η συγκεκριμένη νόσος των ζώων, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.