Home > νέα > Δηλώσεις του Δ/ντή Γενικής Ιατρικής Κ.Υ. Προσοτσάνης στον «Π.Τ.» Ξεκινούν οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Δράμας στις 16 Ιανουαρίου

Δηλώσεις του Δ/ντή Γενικής Ιατρικής Κ.Υ. Προσοτσάνης στον «Π.Τ.» Ξεκινούν οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Δράμας στις 16 Ιανουαρίου

Στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης και στο Γ. Νοσοκομείο Δράμας

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο

Δράμας στις 16 Ιανουαρίου

► Δηλώσεις του Δ/ντή Γενικής Ιατρικής Κ.Υ. Προσοτσάνης στον «Π.Τ.»

► «Σε δύο βάρδιες ο εμβολιασμός με 50 άτομα στο σύνολο την ημέρα»

► Αντιδρούν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ αύριο Σάββατο 16 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι εμβολιασμοί της πρώτης ομάδας πολιτών, των άνω των 85 ετών. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, όπως και στη Δράμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και είναι σε θέση να πληροφορηθεί ο «Πρωινός Τύπος», ως εμβολιαστικά κέντρο στο Νομό Δράμας, θα λειτουργήσουν αρχικά το Νοσοκομείο της Δράμας και το Κέντρο Υγείας της Προσοτσάνης, ενώ προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί άλλα σημεία.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αύριο Σάββατο 16 Ιανουαρίου στο Νοσοκομείο Δράμας και για πρώτη δόση, έχουν έρθει 90 δόσεις εμβολίων προς ηλικιωμένους. Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι, στο τέλος Ιανουαρίου, θα πρέπει να διεξαχθεί και δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και ιδιώτες γιατρούς στη Δράμας (375 εμβολιασμοί) που ήδη έχουν κάνει την πρώτη δόση.

ΣτοΚέντρο Υγείας Προσοτσάνης

Δηλώσεις για τη λειτουργία του Κ.Υ. Προσοτσάνης ως εμβολιαστικό κέντρο, έκανε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο Διευθυντής Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης.

Όπως επισημαίνει, «το Κ.Υ. θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο, προκειμένου να εμβολιάσει άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, από 20 Ιανουαρίου. Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε δύο βάρδιες, η μία από τις 08.00 το πρωί μέχρι και τις 15.00 το μεσημέρι και η δεύτερη από τις 15.00 έως και 10.00 το βράδυ, ενώ υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται περίπου 50 άτομα την ημέρα στο σύνολο».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαϊρακτάρη, «σίγουρα θα πιάνει το Δήμο Προσοτσάνης και ίσως και το Δήμο Κ. Νευροκοπίου. Ανάλογα με την αίτηση που θα κάνει ο κάθε πολίτης άνω των 85 ετών, θα του έρχεται αυτόματο μήνυμα που θα του λέει ότι θα εμβολιαστεί μια συγκεκριμένη ημέρα, ώρα και σε ποιο εμβολιαστικό κέντρο».

Ερωτώμενος σχετικά, διευκρινίζει ότι το Κ.Υ. Προσοτσάνης «θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο και καθ’ όλη την εμβολιαστική περίοδο, με τον εμβολιασμό και των υπόλοιπων ηλικιακών ομάδων των πληθυσμού στο Νομό Δράμας».

Όσον αφορά τις δυνατότητες του Κ. Υ., ο κ. Μπαϊρακτάρης επισημαίνει ότι «το Κέντρο Υγείας διαθέτει τις απαραίτητες δυνατότητες για να προχωρήσει στον εμβολιασμό, υπάρχουν οι Επισκέπτες Υγείας, το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό που έχει οριστεί για το εμβολιαστικό κέντρο, υπάρχει η σχετική οργάνωση και έχει ετοιμαστεί ο χώρος».

Όπως διευκρινίζει, «έχει έρθει ο απαραίτητος εξοπλισμός, τα ψυγεία, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα τάμπλετ για την καταχώρηση των εμβολιασμένων και φυσικά τα εμβόλια όταν θα είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

Στο Νοσοκομείο Δράμας

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κα. Παρθένα Κιόρτεβε, εκφράζει τη διαφωνία της για το ότι τα Νοσοκομεία θα χρησιμοποιηθούν ως εμβολιαστικά κέντρα. Όπως επισημαίνει μάλιστα, «μετά την μετατροπή των Νοσοκομείων σε Νοσοκομεία μιας νόσου (δήθεν για να μειωθεί η διασπορά), τώρα έχουμε τη μετατροπή των Νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι εξ αρχής κινδυνεύει, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, να υπονομευτεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για τον οποίο οι νοσοκομειακοί γιατροί όχι μόνο είμαστε υπέρμαχοι, αλλά τον απαιτούμε εδώ και καιρό ζητώντας επάρκεια δόσεων και σωστό σχεδιασμό».

Η αντίδραση πάντως των Νοσοκομειακών Γιατρών, έρχεται κεντρικά μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), η οποία με ανακοίνωσή της αναρωτιέται για το «πώς θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα δημόσια Νοσοκομεία που ακόμα υφίστανται τεράστιο φόρτο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, και που δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενίσχυσή τους; Στα Νοσοκομεία που θα δεχτούν ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας; Στα Νοσοκομεία που είναι ακόμα υπερπλήρη από τους ασθενείς του δεύτερου κύματος της επιδημίας;»

Η ΟΕΝΓΕ, αναρωτιέται ακόμα «με ποιο ακριβώς προσωπικό σκοπεύουν να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ώρη βάρδια; Με το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων; Με ατέλειωτες ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, που διογκώνονται με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν; Με το προσωπικό που έχει να ξεκουραστεί με άδεια εδώ και μήνες; Με ποιους γιατρούς; Ο γιατρός τη μία μέρα θα περιθάλπει ασθενείς με Covid 19 και την άλλη θα εμβολιάζει υγιή πληθυσμό;»

64.588 οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, μέχρι και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 64.588 πολίτες.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι, κατά την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο εμβολιαστικό κέντρο (τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει:

– Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.

– Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.

– Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).