Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Δήμαρχος Δράμας: «Αντιμετωπίσαμε
κυκεώνα προβλημάτων» για την σύνταξη
του προϋπολογισμού έτους 2024
Με τις ψήφους της δημοτικής αρχής πέρασε ο προϋπολογισμός
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ εγκρίθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 1 Απριλίου, ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας, για το οικονομικό έτος 2024. Είναι ίσως ο μοναδικός προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας που κατατέθηκε προς ψήφιση τόσο αργά.
Ο βασικός λόγος είναι ότι, η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου (2019 – 2024), δεν είχε καταθέσει προϋπολογισμό ως όφειλε να κάνει. Αποτέλεσμα ήταν, η νέα δημοτική αρχή να αναγκαστεί να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2024 από την στιγμή που ανέλαβε (Ιανουάριος 2024).
Αυτό που κυρίως επισημάνθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γιάννη Τσακίρη, είναι πως, όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, δεν βρήκε ούτε ένα προσχέδιο, «ούτε έναν μπούσουλα», ώστε να μπορέσουν να κινηθούν. Για το λόγο αυτό, «αναγκαστήκαμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν», όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος: «Θα μπορούσε να υπήρχε κάποιος μπούσουλας. Δεν είχαμε κανένα προσχέδιο, ξεκινήσαμε από το μηδέν, χωρίς να έχουμε οποιοδήποτε στοιχείο».
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική άρχισε όλο και περισσότερο να γίνεται άσκηση αποφυγής και υπεκφυγής, καθώς οι πολιτικοί φοβούνται να πουν στους ψηφοφόρους τους, όσα δεν ήθελαν να ακούσουν. Γνωρίζουμε όμως, ότι, πίσω από το θαμπό πέπλο της άγνοιάς μας, την αβεβαιότητα που μας διακατέχει για τις συγκεκριμένες εκβάσεις των εξελίξεων οι δυνάμεις και τα δεδομένα της σύγχρονης κοινωνίας, είναι εξαιρετικά ρευστά. Δεν αρκούν απλά οι εμπειρικές δράσεις και οι διεκδικητικές ενέργειες της Αυτοδιοίκησης. Επιβάλλεται αυτή να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη αντίληψη, τόσο για το ρόλο, όσο και για τη δομή και τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, καθώς και τις σχέσεις του με το κράτος σε όλο το φάσμα των εκφράσεών του».
Αναφερόμενος στη σύνταξη του προϋπολογισμού, ο κ. Τσακίρης είπε ότι, «έπρεπε να δούμε και να εξετάσουμε 3.620 κωδικούς εξόδων και 476 εσόδων, επιπλέον της διαδικασίας ενσωμάτωσης του Νομικού Προσώπου και των οικονομικών στοιχείων αυτού».
Ανάφερε ακόμα ότι, σε σχέση με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς, υπήρχε μια «αστοχία περίπου στο 60%», ενώ σημείωσε ότι, «ο νέος προϋπολογισμός είναι κατά 90% περίπου, συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης και έργων της και πραγματικά εξεπλάγην όταν δεν συμφώνησαν με τα έργα τα οποία αυτοί εισηγήθηκαν».
Καταψήφισαν οι αντιπολιτεύσεις
Κατά την τοποθέτηση των επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων «Πόλη και Ζωή», «Ενώνουμε τη Δράμα» και «Πρότζεκτ για τη Δράμα», δηλώθηκε άμεσα ότι θα τον καταψήφιζαν.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε εκ μέρους της «Πόλης και Ζωής» κ. Μλεκάνης, «έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει συμπεριλάβει κανένα από τα οράματα αλλά και όσα έχει υποσχεθεί ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή που θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της διοίκησής της. Έτσι, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι λειτουργικός μεν, χωρίς όμως να προσφέρει κάτι στη Δράμα και στους Δραμινούς».
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» και πρώην δήμαρχος κ. Μαμσάκος, σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχω συνηθίσει να ακούω για προϋπολογισμούς χωρίς οράματα, ότι δεν προσφέρουν τίποτα» κτλ.
Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, τελικά δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό, καθώς η νέα δημοτική αρχή του κ. Παπαδόπουλου, ψήφισε από την αρχή της χρονιάς, την αύξηση τελών και δικαιωμάτων. Μάλιστα ο κ. Μαμσάκος το επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο, «θα ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό, αν δεν είχαμε τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και δικαιώματα. Αν βρίσκαμε τη χρυσή τομή, τότε ίσως θα ήμασταν η μόνη παράταξη της αντιπολίτευσης που θα ψήφιζε προϋπολογισμό δημοτικής αρχής». Δικαιολόγησε μάλιστα τη θέση του αυτή, λέγοντας ότι, «δυστυχώς δεν μπορείς να ψηφίσεις τον προϋπολογισμό κατά κομμάτια, παρά μόνο ολόκληρο».
Ο κ. Μαμσάκος δικαιολόγησε επίσης την στάση του ότι η δημοτική του αρχή δεν είχε ετοιμάσει προϋπολογισμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη νέα δημοτική αρχή να συντάξει το δικό της προϋπολογισμό, αποτυπώνοντας το δικό της όραμα: «Φανταστείτε λοιπόν, να είχαμε μια δημοτική αρχή η οποία θα έλεγε ότι αυτός ο προϋπολογισμός, είναι προϋπολογισμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τονίζω λοιπόν ότι, ο προϋπολογισμός είναι υπόθεση της κάθε δημοτικής αρχής. Και σωστά πράξατε και τον φέρατε έστω και αργοπορημένα».
Εκ μέρους της παράταξης «Πρότζεκτ για τη Δράμα» τοποθέτηση έκανε ο κ. Αποστολίδης, επισημαίνοντας αρχικά ότι καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την χρηματοδότηση της Σχολικής Επιτροπής, της δαπάνης νερού και τις οφειλές του Δήμου προς τη ΔΕΥΑΔ και άλλα θέματα.
Αυτό που γενικά ειπώθηκε στη συνέχεια από τον αντιδήμαρχο κ. Τσακίρη, είναι ότι όσον αφορά τις δαπάνες του νερού από το Δήμο προς τη ΔΕΥΑΔ, που είναι αρκετά μεγάλα ποσά, αυτά θα γίνει προσπάθεια να εξοφληθούν στη συνέχεια.
Στα λεγόμενά του τέλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο, σημείωσε ότι «αντιμετωπίσαμε κυκεώνα προβλημάτων», για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, ενώ όπως ιδιαίτερα τόνισε «από αύριο θα συζητάμε αν έχουμε όραμα (σ.σ. ως δημοτική αρχή) και προς τα πού πηγαίνει αυτό το καράβι του Δήμου».
Αναφερόμενος μάλιστα σχετικά με σχόλια που ακούστηκαν ότι ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας στην πρώτη θητεία του κ. Μαμσάκου, τόνισε: «… δεν το αρνήθηκα ποτέ. Γι’ αυτό και αποχώρησα, στις 4 Ιουλίου 2018 με το εμπιστευτικό πρωτόκολλο 135», χωρίς όμως να δώσει άλλες εξηγήσεις.
Τόνισε επίσης ότι «σίγουρα θα τροποποιήσουμε τον προϋπολογισμό σε πολλά σημεία» στη συνέχεια και αναφέρθηκε στη μη ψήφισή του από την παράταξη Μαμσάκου, ενώ αναφερόμενος για το έργο του Γηπέδου «Κραχτίδη» του οποίου η χρηματοδότηση είχε χαθεί, λέγοντας ότι το έργο τελικά σώθηκε και επανήλθε ο προϋπολογισμός.