Σύσκεψη στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας
Δήμαρχος Νευροκοπίου: Αναγκαία
η διαχείριση του κτηνοτροφικού
στοιχείου στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου
► Συνεργασία Δήμου Νευροκοπίου με το ΔΙΠΑΕ για μελέτη λιβαδοκτηνοτροφικής ανάπτυξης
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ και η βελτίωση του πρωτογενούς τομέα σε έναν τόπο, θα πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο στη λειτουργία των ΟΤΑ και δη των Δήμων και των Περιφερειών.
Έχοντας αυτό κατά νου, ο νέος δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ήρθε σε επαφή με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) και τη νέα Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών που εδρεύει στη Δράμα, προκειμένου να γίνει μια αρχική αναζήτηση, για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία στην περιοχή.
Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου, στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με την καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ κα. Θεοδώρα Μέρου, προκειμένου να συζητηθεί η εκπόνηση μιας μελέτης, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την κτηνοτροφία της περιοχής και να δει τα σημεία εκείνα στα οποία μπορούν να γίνουν κάποια έργα, προς βοήθεια της καθημερινότητας των κτηνοτρόφων της περιοχής.
Στη σύσκεψη, συμμετείχε ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, η καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ κα. Μέρου, δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο κ. Ταμπουρίδης, ο κ. Φιλιππίδης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Τσέρνος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Ιφόγλου και ο κ. Μουρατίδης.
Από την σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου. Η φωτογραφία από το προφίλ του κ. Τσέρνιου, προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κ. Νευροκοπίου. Διακρίνονται επίσης από αρ. ο κ. Ιφόγλου πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, η κα. Μέρου καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, κ. Φιλιππίδης, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, ο κ. Τσέρνιος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ταμπουρίδης και ο κ. Μουρατίδης.
Κυριακίδης: Αναγκαία μια επιστημονική μελέτη!
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, σημειώνει «ο Δήμος θα προχωρήσει σε μια προγραμματική σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπου θα ζητήσουμε μια μελέτη λιβαδοπονίας, ουσιαστικά να μελετήσει τις περιοχές στο Λεκανοπέδιο, στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία καλύτερα. Είναι μια επιστημονική μελέτη η οποία για το Δήμο μας θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο, με το οποίο θα ξέρουμε που θα μπορούμε να επέμβουμε, με δρόμους, ποτίστρες κτλ.»
Στην ερώτηση για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα σ’ αυτές τις εκτάσεις στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης σημειώνει: «Σήμερα όλα αυτά είναι διασκορπισμένα χωρίς κανένα επιστημονικό εργαλείο. Για να το πούμε πιο απλά, οι κτηνοτρόφοι είναι εγκαταστημένοι σε σημεία που επιλέγουν οι ίδιοι και δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε με δρόμους, με ύδρευση και με άλλα έργα όπως θα μπορούσαμε. Με τη μελέτη αυτή, θα ξέρουμε να υποδείξουμε στους κτηνοτρόφους τα σημεία στα οποία θα μπορούν να εγκατασταθούν και να κάνουμε υποδομές που θα μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα τους και να έχουν την καλύτερη ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι άναρχη, ο καθένας έχει τον στάβλο του εκεί που θέλει, διαλέγει ένα σημείο και το κάνει. Αυτό δεν είναι το ορθό».
Μέρου: Διαχείριση κτηνοτροφικού κεφαλαίου….
Η κα. Μέρου, πέρα από την ιδιότητά της ως καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ σήμερα (πρώην ΤΕΙ Δράμας) και πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, είναι εξειδικευμένη Λιβαδοπόνος και Διαχείρισης Λιβαδιών, ενώ πριν δίδασκε στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δράμας.
Όπως μας εξηγεί η ίδια μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», «είχαμε κάνει παλαιότερα με χρηματοδότηση του Δήμου, το σχέδιο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας του Δήμου Δράμας. Κάτι αντίστοιχο επιθυμεί να κάνει τώρα και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σ’ αυτή τη συζήτηση».
Όπως μας λέει η κα. Μέρου, «στο Νευροκόπι παρουσίασα το σχέδιο πως προτιθέμενα εμείς ως μια ομάδα συνεργατών, να δουλέψουμε για να κάνουμε μια μελέτη για την λιβαδοκτηνοτροφική ανάπτυξη της περιοχής».
Στην ερώτηση για το πώς ακριβώς νοείται αυτή η ανάπτυξη, η κα. Μέρου επισημαίνει: «Εδώ έχουμε μια περιοχή, το σύνολο της Δράμας, που είναι αγροτικού τύπου. Έχουμε δηλαδή μια κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία όμως φθίνει, με την έννοια ότι έχει δομικά και θεσμικά θέματα. Πέραν όμως αυτού, ουδέποτε έχει γίνει κάποια μελέτη διαχείρισης. Για να το πούμε απλά, βλέπουμε τα σημεία στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής για τα ζώα, ώστε να οδηγήσουμε μια διαχείριση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ώστε να είναι πολλαπλώς επωφελέστερη για τους κτηνοτρόφους. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ξέρεις που έχει παραγωγή, να φτιάξεις τα έργα υποδομής όπως δρόμους, ποτίστρες ή ότι άλλο χρειάζεται, ούτως ώστε να διαχέεις την κτηνοτροφική δραστηριότητα στο σύνολο της έκτασης».