Home > Πρώτο Θέμα > Η δημιουργία «Έκθεσης Λαογραφικού Περιεχομένου» το νέο επιτυχημένο εγχείρημα των νέων της Μικρόπολης Παράδειγμα προς μίμηση η «Επιτροπή Νέων Μικρόπολης»

Η δημιουργία «Έκθεσης Λαογραφικού Περιεχομένου» το νέο επιτυχημένο εγχείρημα των νέων της Μικρόπολης Παράδειγμα προς μίμηση η «Επιτροπή Νέων Μικρόπολης»

 

Παράδειγμα προς μίμηση η «Επιτροπή Νέων Μικρόπολης»

Η δημιουργία «Έκθεσης Λαογραφικού

Περιεχομένου» το νέο επιτυχημένο εγχείρημα των νέων της Μικρόπολης

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Τα μέλη της «Επιτροπής Νέων Μικρόπολης», έχουν συνηθίσει να μας εντυπωσιάζουν με τις δράσεις και τα εγχειρήματα που πραγματοποιούν, στον τόπο τους, στο χωριό Μικρόπολη του Δήμου Προσοτσάνης.

Πρόκειται για νέα παιδιά, γεμάτα όρεξη και αγάπη για τον τόπο τους τα οποία μέσα σε δυο χρόνια πορείας της «Επιτροπή Νέων Μικρόπολης», υλοποιούν σημαντικές δράσεις, αναδεικνύοντας τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Μικρόπολης.

1 (6)

Αυτή τη φορά, η ομάδα νέων της Μικρόπολης, ετοιμάζει ένα εγχείρημα εξαιρετικής σημασίας, τόσο για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, όσο και για την διδακτική χροιά του σε όλους μας.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, τα μέλη της «Επιτροπής Νέων Μικρόπολης», αλλά και αρκετοί εθελοντές του χωριού, εργάζονται πυρετωδώς με σκοπό την δημιουργία «Έκθεσης Λαογραφικού Περιεχομένου» στην Μικρόπολη.

Το εγχείρημα τους, από την αρχή έμοιαζε δύσκολο, καθώς ξεκίνησαν να ανακαινίζουν το παλιό Αστυνομικό Τμήμα του χωριού, προκειμένου να στεγασθεί εκεί η «Έκθεση λαογραφικού Περιεχομένου», μέσω της οποίας θα αναβιώνουν μνήμες, μέσα από την παράδοση και την ιστορία του τόπους τους.

1 (2)

Με αφορμή την υλοποίηση αυτού του νέου εγχειρήματος της «Επιτροπής Νέων Μικρόπολης», η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής,  Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, ο οποίος μάς μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας ουσιαστικά ενός χώρου ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

1 (11)

Τι είναι και τι θα περιλαμβάνει η «Έκθεση Λαογραφικού Περιεχομένου» Μικρόπολης, με την οποία ασχολείστε από τον περασμένο χειμώνα ως Επιτροπή Νέων Μικρόπολης;

 

Η έκθεση λαογραφικού περιεχομένου, είναι μια προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας, μέσα από κινητά εκθέματα και οπτικοακουστικά μέσα.

Προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε ένα οίκημα, το οποίο απαρτίζεται από αντικείμενα τα οποία θα μπορούσε κανείς να βρει σε ένα σπίτι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι κυριότεροι στόχοι μας είναι ο πολιτισμός και η γνώση. Για να μπορέσει κανείς να μιλήσει για τον πολιτισμό θα πρέπει να εστιάζει σε δύο πράγματα: τον τόπο, και τον χρόνο.

Εμείς λοιπόν, μέσα από την έκθεση αναφερόμαστε στο χωριό μας, την Μικρόπολη Δράμας, την περίοδο 1940-1950.

Ως γνώση ορίζουμε, τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που επιδιώκουμε να έχει η έκθεση αυτή. Θέλουμε ο επισκέπτης όταν φύγει από την έκθεση μας, κάτι να έχει μάθει και κάτι να θυμάται! Αυτό πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουμε με την βοήθεια των εκθεμάτων

Παλιά οικιακά αντικείμενα που χρησιμοποιούσε η κάθε νοικοκυρά, αντικείμενα που απαρτίζουν ένα σπίτι, ενδύματα αλλά και οπτικοακουστικά μέσα (φωτογραφίες, videos κ.α), μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη την γνώση και την κατανόηση, του πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος μας. Άλλωστε αυτό που ακολουθούμε είναι η λαϊκή έκφραση: «Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι».

1 (5)

Είναι γνωστό πλέον, ότι η Επιτροπή Νέων Μικρόπολης συμβάλει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία της περιοχής. Πως προέκυψε η ενασχόληση και κυρίως η ανακαίνιση ενός κτιρίου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως χώρος για την «Έκθεση Λαογραφικού Περιεχομένου»;

Με την δημιουργία της Επιτροπής, αρχικό στόχο είχαμε να κάνουμε ότι μπορούμε και με τα όποια μέσα έχουμε, ώστε να αναδείξουμε το χωριό μας και όσα είναι κρυμμένα. Δηλαδή, να ανακατασκευάσουμε όσα μπορούμε, να δημιουργήσουμε νέα πράγματα και να δώσουμε κίνητρα σε νέους ανθρώπους να επισκεφτούν το χωριό μας. Όλα αυτά δεν είναι εύκολο να γίνουν από την μία στιγμή στην άλλη, όμως προσπαθούμε! Αδιαμφισβήτητα ένας εκθεσιακός χώρος, είναι πάντα μία πολλή καλή αφορμή για να επισκεφτεί κάποιος ένα μέρος που δεν έχει ξαναπάει, δεν συμφωνείτε;

Ζούμε στη χώρα όπου γεννήθηκε ο πολιτισμός. Οι πρόγονοι μας, μας έχουν αφήσει πολιτιστική κληρονομιά! Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα ήθη και τα έθιμα. Είναι ο τρόπος ζωής, η παιδεία, κλπ.

1 (8)

Μέσα από ένα παλιό αντικείμενο, μπορεί κανείς να γνωρίσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του τότε, μπορεί ακόμα και να έρθει στη θέση του ατόμου που χρησιμοποιούσε το αντικείμενο. Όλοι έχουμε στα σπίτια μας τέτοια αντικείμενα, άλλοι πολλά, άλλοι λίγα. Βλέποντάς τα λοιπόν, μας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα χώρο, στον οποίο θα μπορούσαν όλα αυτά τα αντικείμενα να γίνουν εκθέματα και να ζήσουν στο χρόνο.  Έτσι ζητήσαμε από τους συγχωριανούς μας, να μας δώσουν ή και να μας δωρίσουν αντικείμενα που μαρτυρούν «κάτι» για εκείνη την εποχή.

Έτσι και έγινε και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Η βοήθεια τους είναι πάντα πολύτιμη.

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να έχουμε την ιδέα, τα εκθέματα, την όρεξη και την θέληση για να φτιάξουμε κάτι που θα ανήκει στο χωριό μας και θα μείνει να μαρτυρά τον πολιτισμό. Ζητήσαμε την βοήθεια της εκκλησίας για τον χώρο, καθώς ξέραμε ότι θα μας βοηθήσει και θα μας κατατοπίσει σωστά. Και φυσικά είχαμε δίκιο, αφού τον χώρο μας τον παραχώρησε η ίδια η ενορία  αφιλοκερδώς. Έτσι είχαμε όλα όσα χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε!

1 (12)

 

Πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσετε ουσιαστικά από το «μηδέν» με ένα ήδη υπάρχον παλιό κτίριο, και να φτάσετε σε τέτοιο σημείο ώστε σε λίγο καιρό να φιλοξενεί ο χώρος μία «Έκθεση Λαογραφικού Περιεχομένου» της περιοχής;

 

Η απάντηση μας θα πιαστεί από δύο λέξεις που είχε η ερώτηση σας: «Παλιό Κτίριο». Αυτό από μόνο του, κάνει το έργο μας πιο δύσκολο και χρονοβόρο.

Αφού βρήκαμε το κτίριο, έπρεπε να βρούμε και ένα άτομο το οποίο θα ήταν κλειδί για την έκθεσης μας, καθώς θα διαμόρφωνε τον χώρο τοποθετώντας τα εκθέματα  που έχουμε συλλέξει, έτσι ώστε να έχουν κάτι να μας πουν. Να μαρτυρούν είτε την χρησιμότητα τους, είτε την δική τους ιστορία. Το άτομο αυτό, είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αιγαίου του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (με έδρα την Μυτιλήνη), όπου κατεύθυνση έχει την μουσειολογία και την οργάνωση εκθέσεων.

1 (1)

Αφού βγάλαμε το σχέδιο με βάση τα εκθέματα που έχουμε στη διάθεσή μας, είδαμε όλα όσα χρειαζόταν να αλλάξουμε ή να προσθέσουμε ή ακόμα και να αφαιρέσουμε. Η αλήθεια είναι πως, οι αλλαγές ήταν πολλές και κάθε μέρα κάτι καινούργιο ερχόταν στην επιφάνεια.

Ζητήσαμε τη βοήθεια των συγχωριανών μας και πραγματικά, όλο και περισσότερα χέρια, μέρα με την μέρα, δούλευαν για κάτι τόσο όμορφο. Ο καθένας έκανε, και συνεχίζει να κάνει, αυτό που μπορούσε καλύτερα. Άλλος καθάρισε τον χώρο από τα απορρίμματα, άλλος έβαψε τους τοίχους, τα παράθυρα, τις πόρτες κ.ο.κ . Όλα αυτά έγιναν με πολλή αγάπη και όρεξη για δουλειά. Το βασικό όμως είναι πως όλοι βοήθησαν, και συνεχίζουν να βοηθούν, εθελοντικά. Ώρα με την ώρα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός και πόση αγάπη κρύβει μέσα του.

Όπως μπορεί να καταλάβει ο κάθε αναγνώστης, η διόρθωση και η βελτίωση ενός υπάρχοντα χώρου είναι κάτι πολύ δύσκολο, απαιτητικό, χρονοβόρο και κουραστικό. Εμείς όμως, συνεχίζουμε γιατί πιστεύουμε ότι το να υπάρχει ένας χώρος που θα μπορεί να αγκαλιάσει όλο το χωριό είναι κάτι πολύ σημαντικό.

1 (10)

Πότε αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της «Έκθεσης Λαογραφικού Περιεχομένου» στην Μικρόπολη;

H έκθεση είναι υπό κατασκευή. Έχουν προκύψει κάποιες δυσκολίες και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τα εγκαίνια.

Η ανακατασκευή του κτιρίου έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος, αλλά προκειμένου να ολοκληρωθεί χρειάζονται ακόμη λίγα χρήματα. Όποιοι επιθυμούν να βοηθήσουν την προσπάθεια μας αυτή οικονομικά, μπορούν να καταθέσουν όποιο ποσό επιθυμούν στον λογαριασμό της «Επιτροπής Νέων» στην Εθνική Τράπεζα, GR 2801104570000045700179570.