Στην ευχέρεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Δημιουργία λαϊκών αγορών
παραγωγών και στη Δράμα
ή ενίσχυση τους στις υφιστάμενες λαϊκές
► Με αγωνία περιμένουν το νέο σχέδιο νόμου παραγωγοί και καταναλωτές στη Δράμα
► Δηλώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της δημιουργίας λαϊκών αγορών παραγωγών φαίνεται πως απασχολεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά, αλλά και να βοηθηθεί το καταναλωτικό κοινό, όπως και οι ίδιοι οι παραγωγοί από την όλη κατάσταση.
Όπως είναι γνωστό, στη Δράμα το πρόβλημα είναι έντονο, όσον αφορά το ζήτημα της λαϊκής αγοράς παραγωγών. Πάνε δύο χρόνια πλέον, από τότε που μετά από καταγγελίες έκλεισε η λαϊκή αγορά παραγωγών του Σαββάτου στον χώρο στάθμευσης απέναντι από το Διοικητήριο.
Αν και όλο αυτό το διάστημα έγιναν φιλότιμες προσπάθειες ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η αγορά παραγωγών του Σαββάτου, παρ’ όλα αυτά σκόνταφτε στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν προέβλεπε τις απαραίτητες διευκολύνσεις.
Σήμερα όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, με την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά, η κυβέρνηση επανεξετάζει αρκετά σοβαρά το ζήτημα αυτό και στρέφεται πλέον προς τη θεσμοθέτηση ορισμένων καταστάσεων, μέσω των οποίων θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς, να διαθέτουν άμεσα τα προϊόντα τους και μάλιστα με ορισμένες διευκολύνσεις.
Θεοδωρικάκος: Αύξηση παραγωγών στις λαϊκές
Το Υπουργείο Ανάπτυξης μάλιστα, βρίσκεται σε διάλογο με τους παραγωγούς γενικότερα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία τους στις λαϊκές αγορές μέσα από ξεχωριστές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στις «πολλές δυνατότητες της αύξησης του ανταγωνισμό για την αποκλιμάκωση των τιμών», επισημαίνοντας ότι «είναι επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει την συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και την πρόσβαση των πολιτών απευθείας στους παραγωγούς».
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για την «αύξηση της συμμετοχής των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να πραγματοποιούνται λαϊκές αγορές και τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι καταναλωτές στις αγορές τους, όσο και οι παραγωγοί καθώς το πρωί έχουν τις αγροτικές εργασίες τους».
Αναγνωστόπουλος: Ευκολότερη πρόσβαση και νέες λαϊκές παραγωγών
Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε επίσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Αναγνωστόπουλος, λέγοντας ότι ο διάλογος βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει επισημάνει ότι στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός αλλά και μια αδιαμεσολάβητη σχέση μεταξύ του αγρότη-παραγωγού και του καταναλωτή.
Όπως πρόσθεσε μάλιστα, «αυτή τη στιγμή στις λαϊκές αγορές, υπάρχει μείγμα παραγωγών και εμπόρων. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές ενώ εξετάζεται να δημιουργηθούν και νέες λαϊκές αγορές».
Με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Όπως υπογράμμισε όμως, αυτό θα γίνεται με απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή ο αρμόδιος φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις λαϊκές αγορές της περιοχής, θα παίρνει την απόφαση για το πού και το πότε θα λειτουργούν οι λαϊκές για τους παραγωγούς αλλά και για το εάν θα υπάρξουν και απογευματινές λαϊκές αγορές για την διευκόλυνση των καταναλωτών όσο και των ίδιων των παραγωγών καθώς, πέρα από το οικονομικό σκέλος για την λειτουργία των λαϊκών αγορών, υπάρχει και το σκέλος της όχλησης.
Αυτό σημαίνει ότι, θα μπορεί για παράδειγμα ο Δήμος Δράμας να ιδρύσει μια νέα λαϊκή αγορά αποκλειστικά με παραγωγούς, όπως ήταν αυτή του Σαββάτου παλαιότερα, ή να ενισχύσει τη λαϊκή της Πέμπτης με παραγωγούς, ή παράδειγμα να γίνει και ένα απόγευμα.
Αυτό είναι που ζητάνε οι παραγωγοί της Δράμας, που είχε τη δυνατότητα παλαιότερα να πωλούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή παραγωγών του Σαββάτου.
Γεγονός είναι πάντως, ότι, ο κόσμος της Δράμας είναι θετικά διακείμενος απέναντι σ’ αυτή την τακτική για αγορά παραγωγών και το ζητάει σε κάθε ευκαιρία.
Σύμφωνα με την πορεία του διαλόγου πάντως, οι λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες θα «στηθούν» κυρίως στα αστικά κέντρα της περιφέρειας και κάθε παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα, εντός των ορίων του νομού του, να έχει τον πάγκο του και να πουλά τα προϊόντα του.
Ας ελπίσουμε ότι σύντομα το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει προς συζήτηση στη Βουλή για να ψηφιστεί, καθώς χιλιάδες παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα, και στη Δράμα και καταναλωτές, το περιμένουν με αγωνία!