Home > νέα > Δημοτική αρχή: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των έργων φυσικού αερίου» ► Οι αποκαταστάσεις των σκαμμάτων προχώρησαν όταν ο Δήμος απείλησε ότι θα τα κλείνει με τσιμέντο!

Δημοτική αρχή: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των έργων φυσικού αερίου» ► Οι αποκαταστάσεις των σκαμμάτων προχώρησαν όταν ο Δήμος απείλησε ότι θα τα κλείνει με τσιμέντο!

Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Δημοτική αρχή: «Δεν είμαστε

ικανοποιημένοι από την εξέλιξη

των έργων φυσικού αερίου»

► Οι αποκαταστάσεις των σκαμμάτων προχώρησαν όταν ο Δήμος απείλησε ότι θα τα κλείνει με τσιμέντο!

► Έχουν συνδεθεί μόνο 300 σπίτια μέχρι σήμερα, υπάρχουν άλλες 1.700 αιτήσεις που περιμένουν, ενώ το σύνολο των δωρεάν μέσω ΕΣΠΑ είναι 1.993

► Αποζημιώσεις για χαμένο νερό και εργατοώρες αναμένεται να ζητήσει η ΔΕΥΑΔ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα με την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας είναι πάρα πολλά. Και αυτά χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: τα οδικά που αφορούν τις μεγάλες ζημιές και τις αποκαταστάσεις του οδοστρώματος και οι βλάβες που έχουν προκληθεί στη δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΔ.

Αν και τα δύο πρώτα χρόνια του έργου οι ζημιές ήταν τεράστιες σε όλα τα επίπεδα, σήμερα έχουν μετριαστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς πλέον ο Δήμος Δράμας έχει πιέσει σημαντικά την εργολαβία του έργου και πλέον προσπαθούν να προβαίνουν σε άμεση αποκατάσταση.  Βέβαια, όπως δήλωσε τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Σαλπιγκτίδης, όσο και  ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, «δεν είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι».

Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΔ δια του αντιπροέδρου της κ. Γεωργιάδη, τονίζει ότι οι ζημιές είναι πάρα πολλές, το νερό που έχει επίσης χαθεί πάρα πολύ και όλες αυτές οι ζημιές επιβαρύνουν τους Δραμινούς. Η σκέψη της ΔΕΥΑΔ είναι να κάνει μια μελέτη για το πόσο νερό χάθηκε και τις ζημιές και να ζητήσει από την εταιρεία να πληρώσει όλο αυτό το κόστος.

Αναλυτικότερα, η ενημέρωση για το έργο φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, έγινε από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδη, τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδη και το δήμαρχο Δράμας στην Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας την Τετάρτη 25 Απριλίου.

Την ενημέρωση ζήτησε με επερώτηση που κατέθεσε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρότζεκτ για τη Δράμα» κα. Κιόρτεβε, για το πού βρίσκονται τα έργα φυσικού αερίου. Ρωτούσε μάλιστα «αν έχει σταματήσει η κατασκευή του έργου και για ποιο λόγο έχει γίνει αυτό, αν έχουν αποκατασταθεί όλες οι διανοίξεις που έχουν γίνει μέσα στην πόλη, αν δεν έχουν αποκατασταθεί και πότε προβλέπεται να γίνει αυτό» καθώς και «τι θα γίνει με τις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί στο οδόστρωμα των δρόμων και αν υπάρχει μέριμνα του Δήμου για την ανακατασκευή του οδοστρώματος».

Έργα φυσικού αερίου

Δίνοντας απαντήσεις ο κ. Σαλπιγκτίδης σημείωσε ότι «το φυσικό αέριο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Είναι οι εργασίες δικτύου και οι εργασίες  παροχών. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί περίπου 32.000 μέτρα ή 32 χιλιόμετρα, από το σύνολο των 114 χιλιομέτρων, περίπου 28% του δικτύου. Από τα 32.000 μέτρα, το 2023 υπήρχαν 7.000 έως 8.000 μέτρα που δεν είχαν αποκατασταθεί. Τα Χριστούγεννα είχαν μειωθεί στα 5.000 μέτρα που δεν είχαν αποκατασταθεί».

Όπως είπε, «όταν αναλάβαμε τον Ιανουαρίου του 2024, στις 26/1, ο δήμαρχος Δράμας είχε πραγματοποιήσει μια συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς. Τότε ήταν η ΔΕΥΑΔ, η ΔΕΔΑ, ο ΑΚΤΩΡ, η επιβλέπουσα αρχή, το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΔΑ, η Τεχνική Υπηρεσία. Έγινε μια μίνι σύσκεψη, όπου ο δήμαρχος ζήτησε να επισπευτούν τα έργα, να γίνει γρήγορη αποκατάσταση, να παραχωρηθεί στο Δήμο μια χαρτογράφηση του δικτύου καθώς και να γίνει επέκταση του δικτύου.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης εκείνης ήταν, σήμερα να υπάρχουν λιγότερο από 200 μέτρα τα οποία δεν έχουν αποκατασταθεί στην περιοχή της Ταξιαρχίας, καθώς και η περιοχή στην Καποδιστρίου – Νευροκοπίου που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής. Επίσης, καταφέραμε να εκτελούνται οι τελευταίες εργασίες, χωρίς να υπάρχει η ρύπανση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα με τα μπάζα, τα χαλίκια και άλλα».

Δεν είναι αυτό που επιθυμεί ο Δήμος

Σημείωσε ακόμα ο κ. Σαλπιγκτίδης, ότι, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει όμως μέχρι τώρα, δεν είναι αυτές που επιθυμεί ο Δήμος Δράμας και γι’ αυτό το λόγο συνεχίζει να ασκεί πίεση.

Αναφερόμενος στις εργασίες παροχών, σημείωσε ότι η εξέλιξη των εργασιών δεν είναι και πάλι αυτή που θέλει η πόλη. «Υπάρχουν περισσότερα από 300 σπίτια σήμερα, που έχουν αέριο, υπάρχουν συνεχώς αιτήσεις στο εμπορικό τμήμα (1.700 αιτήσεις αυτή στη στιγμή που δεν έχουν πάρει αέριο και καθυστερούν γιατί έχει μια πολύ δύσκολη διαδικασία. (Αίτηση, αυτοψία, μελέτη, έγκριση της μελέτης, εντολή εργασίας από τα κεντρικά, προχωράει και αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή γίνονται δοκιμές αντοχής, στεγανότητας κτλ και αφού δουν ότι όλα αυτά είναι σωστά, υποβάλλεται ξανά στο κεντρικό ο φάκελος με όλα αυτά τα πρωτόκολλα, εκδίδεται πιστοποιητικό ολοκλήρωσης και μετά γίνεται η ενεργοποίηση)».

Με αργούς ρυθμούς οι παροχές

Αυτό που τόνισε χαρακτηριστικά, είναι ότι οι παροχές προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. «Όταν αναλάβαμε, παραλάβαμε 40 τρύπες παροχών, όλες ανοικτές. Σήμερα δεν υπάρχει καμιά ανοικτή παροχή. Υπήρχαν 60 παροχές με προσωρινή αποκατάσταση 3Α, σήμερα είναι λιγότερες από 30 μαζί μ’ αυτές που κατασκευάστηκαν το 2024».

Όπως εξήγησε μάλιστα, ο δήμαρχος έδωσε εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να βγει κλιμάκιο και όπου έβρισκε ανοικτή τρύπα να κλείνει με μπετόν. «Αυτό  θορύβησε τον εργολάβο», γιατί όπως είπε, «είναι δύσκολο στη συνέχεια αν χρειαστεί να ανοίξει ξανά. Τότε η εταιρεία θορυβήθηκε και ξεκίνησε άμεσα τις αποκαταστάσεις. Ο Δήμος έχει ενεργοποιημένη την εντολή ότι, αν σε 10 μέρες βρίσκει ανοικτή τρύπα, θα την κλείνει με μπετόν!»

Αύξηση παροχών

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο Δήμος Δράμας έχει ζητήσει την αύξηση της παραγωγής των παροχών, καθώς αυτή την ώρα προχωράνε πάρα πολύ αργά.

«Παράλληλα, προσπαθούμε να μιλήσουμε με την εταιρεία για να εγκριθούν περισσότερες παροχές. Η σύμβαση προβλέπει 1.602 παροχές και 1.993 συνδέσεις καταναλωτών περισσότερες δεν θα δώσει. Αυτό είναι το ταβάνι των παροχών. Αν αυτή τη πίεση που ασκούμε σαν Δήμος Δράμας ευδοκιμήσει, τότε οι Δραμινοί θα έχουν πρόσβαση σε μια φθηνότερη ενέργεια, γιατί υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις από τις 1.993», είπε ο κ. Σαλπιγκτίδης.

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι, οι 1.993 συνδέσεις καταναλωτών, είναι αυτές που μπορεί να δώσει η ΔΕΔΑ δωρεάν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ που εκτελεί το έργο. Στη συνέχεια, θα προχωράει σε διάνοιξη δικτύου αι οι όποιες συνδέσεις γίνονται θα πληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο καταναλωτή.

«Προίκα» … τα προβλήματα της ΔΕΥΑΔ

Ενημέρωση σχετικά με τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΔ, έκανε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το έργο του φυσικού αερίου θα αφήσει μια «προίκα» στην πόλη με πάρα πολλές πληγές. Καθημερινά να ξέρετε ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό βλαβών που καλούμαστε να επισκευάσουμε και είναι προϊόν που προκαλείται από το έργο του δικτύου φυσικού αερίου».

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, «επειδή από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες, τους δημότες μας αλλά και το νερό ως φυσικό πόρο, εμείς στη ΔΕΥΑΔ έχουμε καταγράψει όλες αυτές τις βλάβες, αξιολογούμε πόσο νερό έχουμε χάσει σαν πόλη το οποίο επιβαρύνεται και πληρώνει ο Δραμινός πολίτης». Συμπλήρωσε επίσης ότι, «σκοπός μας είναι αυτό να ζητήσουμε να αποζημιωθεί από τη ΔΕΔΑ και ενδεχόμενα να πάμε και στα δικαστήρια αν δεν συμφωνήσουν σ’ αυτό, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε και κάτι να κερδίσουμε».

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.  Το πλήγμα που  δημιουργείται είναι μεγάλο. Μπορεί να κάνουν την αποκατάσταση, αλλά αυτή γίνεται πρόχειρα μιας και δεν έχουν το απαραίτητο και καταρτισμένο προσωπικό που έχει η ΔΕΥΑΔ και χάνεται νερό, χρήμα και εργατοώρες».

Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν

Τέλος, ο δήμαρχος Δράμας αφού αναφέρθηκε περίπου στα ίδια θέματα, σημείωσε: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, δεν μας κάνουν χάρη, μας χρωστάνε. Είμαστε κυρίαρχοι στο σπίτι μας.  Έχουμε σύμπνοια αυτή την ώρα, μας κυνηγάνε πλέον αυτοί, αντί να τους κυνηγάμε εμείς».

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «στη σύμβαση της ΔΕΔΑ με τον εργολάβο λέει ότι το σκάμμα μένει τρεις μέρες ανοικτό. Δόθηκαν οριζόντια εντολές αυστηρές. Πήγαμε να ρίξουμε τσιμέντο και εκεί τρελάθηκαν. Οι αποκαταστάσεις είναι σε πολλά σημεία απαράδεκτες».