Μια χρονίζουσα κατάσταση που δεν τιμά απολύτως κανέναν!
Δημοτικό Κολυμβητήριο Δράμας:
Μια ιστορία δίχως τέλος…
Δήλωση της αντιδημάρχου αθλητισμού
και η λύση που προτείνει η παράταξη «Project Δράμα 2020»
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΙΣΤΟΡΙΑ του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας, είναι μια ιστορία δίχως τέλος. Και όταν λέμε δίχως τέλος, σημαίνει ότι πρόκειται για μια κατάσταση η οποία χρονίζει εντελώς απαράδεκτα, με το Δήμο Δράμας, να μην έχει σχεδόν καμιά διάθεση να προχωρήσει στο έργο της αναβάθμισης της κτιριακής του υποδομής.
Το ότι φτάσαμε στο σήμερα, να κλείσει για άλλη μια φορά ο χώρος όπου καθημερινά αθλούνται εκατοντάδες παιδιά για πρωταθλητισμό αλλά και όχι μόνο, σημαίνει ότι ο χρόνος του έχει τελειώσει. Αλλά και αυτό να μην γινόταν, ο χρόνος του Κολυμβητηρίου του Δήμου Δράμας, όπως είναι σήμερα, έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ και αρκετό καιρό, έπρεπε να είχαν οριστικοποιηθεί οι εργασίες και έπρεπε όλα αυτά να είχαν υλοποιηθεί. Σήμερα, το Δημοτικό Κολυμβητήριο Δράμας, έπρεπε να είναι ήδη αναβαθμισμένο κτιριακά, οι εργασίες να είχαν τελειώσει και οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εκεί, να έχουν να ασχοληθούν χωρίς προβλήματα με τους αθλητές τους και να σκέφτονται μόνο πώς θα φέρουν νέα μετάλλια στην πόλη της Δράμας.
Την περασμένη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, η δημοτική αρχή έκλεισε για άλλη μια φορά τον χώρο του Κολυμβητηρίου «έως και την ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του».
Όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, πολλοί αθλητικοί χώροι δεν διαθέτουν την κατάλληλη έκδοση λειτουργίας, καθώς παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα στις κτιριακές δομές τους, όπως είναι το Κολυμβητήριο, το Δημοτικό Στάδιο με το ζήτημα των κερκίδων του και άλλοι χώροι. Παρ’ όλα αυτά, με άδειες που ανανεώνονται για μερικό χρονικό διάστημα, η λειτουργία τους συνεχίζεται. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι λειτουργούν προσωρινά με παρατάσεις, χωρίς όμως να γίνεται κανένα απολύτως έργο, ώστε να σταματήσουν να υφίστανται τα προβλήματα αυτά.
Μπορεί για παράδειγμα οι κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου να έχουν πρόβλημα στατικότητας, και όντως παραμένουν κλειστές, όμως μέχρι σήμερα καμιά δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να προβεί στην κατασκευή νέων κερκίδων. Η δημοτική αρχή Μαμσάκου που βρίσκεται στη διοίκηση εδώ και έξι χρόνια, είχε ανακοινώσει ότι θα έπαιρνε ένα μεγάλο ποσό 700.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί από το 2019 ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος κρατάει μια περίεργη στάση σιωπής, για το πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση.
Προς το παρόν, ιδιώτες μελετητές με έξοδα του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη, παρουσίασαν στα τέλη του 2019, ενδιαφέροντα σχέδια για τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου!
Το Κολυμβητήριο σήμερα
Το νέο κλείσιμο του Κολυμβητηρίου, ήρθε μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, στη συνεδρίασή του στις 28 Σεπτεμβρίου, η οποία όριζε ότι – μαζί με άλλους αθλητικούς χώρους, εφόσον δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας και άδεια καταλληλότητας – να μην λειτουργήσει ο χώρος, καθώς θεωρείται πλέον άκρως επικίνδυνος και ακατάλληλος.
Στο μεταξύ, από τα μέσα του καλοκαιριού 2020, είναι αλήθεια ότι η δημοτική αρχή προχώρησε και ενέκρινε ποσό ύψους 90.250 ευρώ για την ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου. Το έργο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης και αναμένεται ο ανάδοχος του έργου. Από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, έχουν εγκριθεί ομόφωνα οι όροι δημοπράτησης για την ενίσχυση των κερκίδων του Κολυμβητηρίου. Το έργο όμως αυτό, δεν ασχολείται καθόλου με τον κύριο οργανισμό του κτιρίου, ούτε και με την οροφή του, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα!
Πριν απ’ όλα αυτά και πριν φτάσουμε εδώ, στις 6 Μαρτίου 2019, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα των προβλημάτων του Κολυμβητηρίου. Παρών, ήταν ο κ. Κανδύλας, μηχανικός, ο οποίος είχε προβεί σε μια μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ σε κάποιες ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους, αν θα πήγαινε τα παιδιά του, ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά: «Αν σε ένα χρόνο από τώρα δημιουργηθεί μια ενίσχυση προσωρινού τύπου, θα πήγαινα τα παιδιά. Αν όμως σε ένα χρόνο από τώρα δεν γινόταν τίποτα, τότε θα πήγαινα τα παιδιά στην Καβάλα».
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα απολύτως. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς, είναι ότι, αισίως φτάσαμε στο σημείο της δημοπράτησης για την ενίσχυση των κερκίδων, που όλοι ελπίζουμε ότι τουλάχιστον οι εργασίες θα προχωρήσουν σύντομα, αν και μάλλον θεωρείται απίθανο.
Τόλιου: «Από τη δεκαετία του 1980 τα προβλήματα…»
Σε ανάρτησή της στο προσωπικό της προφίλ στο διαδίκτυο χωρίς να στείλει δελτίο τύπου στα μέσα ενημέρωσης – παρ’ όλο που από τον «Πρωινό Τύπο» της ζητήθηκε επίσημη δήλωση από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευή 9 Οκτωβρίου – η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδείας κα. Αναστασία Τόλιου, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «τα προβλήματα στη δομή και τη χρήση του Κολυμβητηρίου χρονίζουν ήδη από την εποχή της ανέγερσης του κτιρίου, τη δεκαετία του ’80. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι η μοναδική που ανέλαβε την ευθύνη να ασχοληθεί με αυτά, να εξετάσει και να υλοποιήσει λύσεις. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου, ανέλαβε την πρωτοβουλία και μερίμνησε να εκπονηθεί μελέτη, που αποκάλυψε για πρώτη φορά και τεκμηρίωσε επιστημονικά τις αντοχές και τα δομικά προβλήματα του Κολυμβητηρίου».
Σε άλλο σημείο, η ίδια εξηγεί τι συνέβη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο: «Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28 Σεπτεμβρίου την παραχώρηση χρήσης των δημοτικών ακινήτων στα αθλητικά σωματεία, βασιζόμενοι στην παράταση αδειοδότησης σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, γνωρίζοντας ότι θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η εκτέλεση του έργου ενίσχυσης φέροντος οργανισμού των κερκίδων του Κολυμβητηρίου. Παρ’ όλα αυτά, στην πλειοψηφία τους, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στην παραχώρηση με αρνητική ψήφο όταν τέθηκε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σεβόμενοι τις διαδικασίες και το ανωτέρω δημοκρατικό όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίσαμε την αναστολή της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου».
Η παράταξη «Project Δράμα 2020»
Στο μεταξύ, στις 11 Οκτωβρίου, η παράταξη «Project Δράμα 2020», με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση μέσω της οποίας κατηγορεί και τον νυν δήμαρχο κ. Μαμσάκο, αλλά και τον πρώην δήμαρχο κ. Χαρακίδη, ότι «η ανικανότητα Μαμσάκου-Χαρακίδη έκλεισε το Κολυμβητήριο» και τονίζει: «Οι πράξεις τους και κυρίως οι παραλείψεις τους δημιουργούν πλέον πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, σε δημότες, αθλητές, προπονητές, συλλόγους και γονείς. Δεν είναι μόνο οι αθλητικές εγκαταστάσεις, απ’ την κατάντια των οποίων αποδεικνύονται τα παραπάνω. Στο Project το λέμε αυτό, όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε από το 2014 ως σήμερα».
Μεταξύ άλλων, η παράταξη «Project Δράμα 2020», σημειώνει ότι Χαρακίδης και Μαμσάκος, «γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του Κολυμβητηρίου. Γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνο ότι είναι πλημμελώς συντηρημένο το Κολυμβητήριο, αλλά, κυρίως, ότι δεν είναι ένα ασφαλές κτίριο. Τα τελευταία 10 χρόνια λοιπόν, κανένας από τους δύο δεν ασχολήθηκε με την επίλυση του τεράστιου αυτού θέματος, αφήνοντας καθημερινά ψυχές να αθλούνται με ρίσκο να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια τους η ζωή. Δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΕ».
Σε άλλο σημείο, αναφερόμενη στο ζήτημα της μελέτης για τις κερκίδες η παράταξη σημειώνει: [Εδώ και 1,5 χρόνο έχουν κάνει ελάχιστα (μια μελέτη για την ενίσχυση της στατικότητας των κερκίδων, η οποία είναι υπό δημοπράτηση) και δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το μεγάλο πρόβλημα της στατικότητας του ίδιου του κτιρίου (κέλυφος και στέγη)].
Αναφορικά με το ζήτημα της άδειας λειτουργίας η παράταξη τονίζει τα εξής: [Εδώ και χρόνια, η άδεια λειτουργίας του Κολυμβητηρίου ανανεώνεται με την ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε χρόνο και παρατείνει τις άδειες λειτουργίας όλων των αθλητικών χώρων σε ολόκληρη τη χώρα. Η λέξη «παρατείνεται» είναι κλειδί. Τόσα χρόνια που μας ζητούσαν να παραχωρήσουμε το Κολυμβητήριο στους συλλόγους βάσει της ΚΥΑ απέκρυπταν το γεγονός ότι το Κολυμβητήριο δεν είχε ποτέ άδεια λειτουργίας; Κι αν δεν είχε, πώς παρατείνονταν κάτι που δεν υπήρχε;
Ο δήμαρχος αποφάσισε να κλείσει το Κολυμβητήριο, όταν τα προηγούμενα χρόνια με τα ίδια δεδομένα, αποφάσιζε να το έχει ανοιχτό. Είναι αναμφισβήτητο ότι κανείς δεν θέλει κλειστό το Κολυμβητήριο. Από την πλευρά μας όμως, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι πρέπει πρώτα να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των χρηστών του.]
Τέλος, η παράταξη επισημαίνει ότι, [θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες ενίσχυσης στατικότητας και του κελύφους, ώστε να κρατήσουμε το κάλυμμα του Κολυμβητηρίου. Αυτή η λύση είχε επιλεγεί το 2019 και ο κύριος Μαμσάκος δεν έκανε τίποτε για το κέλυφος και τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας. Η τρίτη λύση είναι να πέσει το κέλυφος και το Κολυμβητήριο να μείνει ξεσκέπαστο, με περιμετρικούς τοίχους, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες να το καλύψουμε με μια πιο ελαφριά κατασκευή. Αυτή η λύση απαιτεί χρόνο για τη δημοπράτηση της κατεδάφισης του κελύφους (πιθανότατα θέλει από 2 ως 6 μήνες).]