Home > Πρώτο Θέμα > Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας θα μπορεί να δίνει πτυχία ΤΕ για ποντιακή  λύρα και άλλα παραδοσιακά όργανα

Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας θα μπορεί να δίνει πτυχία ΤΕ για ποντιακή  λύρα και άλλα παραδοσιακά όργανα

Επίσημη αναγνώριση των παραδοσιακών  οργάνων από το Υπ. Πολιτισμού

Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας θα μπορεί

να δίνει πτυχία ΤΕ για ποντιακή  λύρα

και άλλα παραδοσιακά όργανα

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Δράμας

► Απόκτηση πτυχίου για ποντιακή λύρα, ούτι, μαντολίνο, κανονάκι, φλογέρα, μπουζούκι παραδοσιακό ακορντεόν κ.α.

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ πολύ ενδιαφέρουσα πράξη προχώρησε το Υπουργείου Πολιτισμού με ένα σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε προ ημερών. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 77/Β/17-1-2022, αναγνωρίζονται όλα τα μουσικά παραδοσιακά όργανα, όπως ποντιακή λύρα, λαούτο, κλαρίνο, σαντούρι και άλλα.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Ότι, όποιος σπουδάζει κάποιο παραδοσιακό όργανο σε μια μουσική σχολή ή ένα Ωδείο ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών με επίπεδα, τάξεις και υποχρεωτικά μαθήματα, θα μπορεί να λάβει αναγνωρισμένο πτυχίο ή δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου με την αντίστοιχη ειδίκευση. Επίσης το πτυχίο της Ποντιακής Λύρας που θα δίνεται από τα ωδεία όλης της χώρας, όπως και από το Δημοτικό Ωδείο Δράμας, θα έχει την ίδια ισχύ έναντι των υπολοίπων κλασικών οργάνων, θεωρητικών κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, τα Ωδεία και οι μουσικές σχολές, μπορούν να δίνουν πτυχία μόνο για όργανα κλασικής, όπως το πιάνο, η κιθάρα και άλλα. Η αναγνώριση της ποντιακής λύρας και άλλων παραδοσιακών μουσικών οργάνωση, σημαίνει ότι όποιος τελειώνει την πολύχρονη εκπαίδευση του, θα μπορεί να πάρει ένα πτυχίο ως Τ.Ε. πλέον και θα μπορεί να διδάξει. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνο οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου (ΠΕ) από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι οποίοι μπορούν να διδάξουν, ενώ διδάσκουν επίσης και αρκετοί εμπειροτέχνες, όπως σε Μουσικά Σχολεία και Ωδεία.

Δημοτικό Ωδείο

Αναλυτικότερα, για τη σημαντικότητα της αναγνώρισης τόσο της ποντιακής λύρας όσο και άλλων παραδοσιακών οργάνων, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Δήμου Δράμας και πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής.

Όπως τονίζει ο κ. Δεμερτζής, «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που εξέδωσε το Υπ. Πολιτισμού  και αφορά παραδοσιακά όργανα, που μέχρι τώρα οι σπουδαστές μάθαιναν μόνο ερασιτεχνικά και δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για πτυχίο. Με την έκδοση αυτού του ΦΕΚ, αναγνωρίζονται επίσημα τα παραδοσιακά όργανα, σε διάφορες μορφές τους».

Όπως εξηγεί ο κ. Δεμερτζής, «το Δημοτικό Ωδείο Δράμας, παρέχει μαθήματα για το ούτι, το μαντολίνο, την ποντιακή λύρα, το κανονάκι, τη φλογέρα, τα παραδοσιακά κρουστά και άλλα όπως το μπουζούκι και το παραδοσιακό ακορντεόν. Οπότε μ’ αυτή την πράξη του Υπ. Πολιτισμού, μπορούν οι σπουδαστές να ακολουθήσουν επίσημα σπουδαστικό έτος και να οδηγηθούν σε πτυχίο».

Εξηγεί ακόμα ο κ. Δεμερτζής, «όλα αυτά θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από την επόμενη διδακτική χρονιά, γιατί παράλληλα με το όργανο που θα επιλέξουν οι σπουδαστές, θα πρέπει να προκηρυχθούν και αναλόγως  θέσεις για καθηγητές που θα παρέχουν και τα υποχρεωτικά μαθήματα του Ωδείου. Πέρα λοιπόν από το όργανο, θα πρέπει να κάνουν και ένα κύκλο υποχρεωτικών μαθημάτων, τα οποία θα συνοδεύουν τη διδασκαλία του παραδοσιακού οργάνου που θα επιλέξει ο καθένας. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται μια καινούρια δυνατότητα σ’ αυτούς που αγαπάνε αυτά τα όργανα ή θέλουν να τα γνωρίσουν, ώστε να αποκτήσουν  και ένα πτυχίο μετά από ένα κύκλο σπουδών, ο οποίος θα λειτουργεί 8 χρόνια. Για παράδειγμα, ένα παιδί που θα ξεκινήσει από την Πρωτοβάθμια ακόμα εκπαίδευση να μαθαίνει ένα παραδοσιακό όργανο, θα μπορεί να αποκτήσει ένα πτυχίο στα 15 του χρόνια περίπου και θα του είναι και χρήσιμο στη ζωή του και θα μπορεί ακόμα να δουλέψει και επαγγελματικά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δεμερτζής σημειώνει ότι «όσοι διδάσκουν σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, ενώ από την επόμενη διδακτική χρονιά, θα προκηρυχθούν και οι θέσεις για τους καθηγητές παραδοσιακών οργάνων και αν υπάρχει ενδιαφέρον, θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και επίσημα τα τμήματα αυτά».

Ο κ. Δεμερτζής συνεχάρη το  Υπ. Πολιτισμού, «γιατί με την ενέργειά του αυτή, διότι δίνει ένα νέο βήμα στους μουσικούς του τόπου μας για να γνωρίσουν όργανα παραδοσιακά και να τα αναπτύξουν. Θα πρέπει να πω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς, οι οποίοι το κάνουν μέχρι σήμερα μόνο ερασιτεχνικά. Από εδώ και πέρα θα ενδιαφερθούν πιστεύω ακόμα περισσότερο, γιατί το να μην αναγνωριζόταν αυτή η προσπάθεια, να ήταν και ένας ανασταλτικός παράγοντας μέχρι σήμερα».

Μουσικό Σχολείο Δράμας

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Δράμας κ. Νίκος Γιαμαλής, αναφέρει ότι «η διάταξη αυτή δεν άφορα τα Μουσικά Σχολεία, γιατί έχει να κάνει με το Υπ. Πολιτισμού και όχι με το Υπ. Παιδείας» και σημειώνει ότι, «αφορά μόνο τα Ωδεία της χώρας. Αναγνωρίζει λοιπόν κάποια παραδοσιακά όργανα, για τα οποία κάποιοι θα μπορούν να αποκτούν ένα πτυχίο».

Ο κ. Γιαμαλής, τονίζει ότι «τα Ωδεία δίνουν πτυχία μέχρι σήμερα στο πιάνο, στην κλασική κιθάρα, στα κλασικά όργανα, ενώ από τώρα θα μπορούν να δίνουν πτυχία και για τα παραδοσιακά όργανα, για να γίνουν καθηγητές της ποντιακής λύρας για παράδειγμα στα Ωδεία. Αυτοί όμως θα είναι αδιαβάθμητοι, δεν θα είναι δηλαδή όπως οι πτυχιούχοι από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με ειδικότητα στην ποντιακή λύρα, οι οποίοι μπορούν να δουλέψουν στο Μουσικό Σχολείο για παράδειγμα».

Όπως εξηγεί ο κ. Γιαμαλής, «σήμερα στο Μουσικό σχολείο διδάσκει ένας πανεπιστημιακός ποντιακή λύρα, ενώ έχουμε και κάποιους εμπειροτέχνες επειδή ένας καθηγητής δεν αρκεί για τις όλες τις ώρες. Στη συνέχεια όμως, θα μπορούν να προηγούνται όσοι θα πάρουν πτυχίο από τα Ωδεία πλέον».

Όπως τέλος σημειώνει ο ίδιος, «για πρώτη φορά το Υπ. Πολιτισμού θεσπίζει πτυχίο στα παραδοσιακά όργανα και έτσι όσοι παρουσιάζονται ως εμπειροτέχνες, θα μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο ΤΕ, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και θα είναι απόφοιτοι Ωδείων και μουσικών σχολών».