Home > νέα > DISFF#47 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για εντέκατη συνεχή χρονιά η εκδήλωση το Pitching Lab

DISFF#47 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για εντέκατη συνεχή χρονιά η εκδήλωση το Pitching Lab

DISFF#47

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία

για εντέκατη συνεχή χρονιά

η εκδήλωση το Pitching Lab

 

Για εντέκατη χρονιά, ως μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, διοργανώθηκε το Pitching Lab, το εργαστήριο που δίνει την ευκαιρία σε δημιουργούς των οποίων η μικρού μήκους ταινία βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, να καλλιεργήσουν περισσότερο την ιδέα τους και να εξελίξουν τις δεξιότητές στην παρουσίαση των έργων τους προς ενδεχόμενους παραγωγούς και χορηγούς που θα βοηθήσουν να υλοποιηθεί η ταινία. Κάθε χρόνο η κλιμάκωση του εργαστηρίου γίνεται με την εκδήλωση του Pitching Forum κατά την οποία κάθε συμμετέχων του εργαστηρίου έχει 5 λεπτά για να προβάλει (κάνει “pitch”) την υπό ανάπτυξη ταινία σε παραγωγούς και άλλα στελέχη της βιομηχανίας που βρίσκονται στη Δράμα για το Φεστιβάλ.

Φέτος το Pitching Forum έγινε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και φιλοξένησε παρουσιάσεις από 7 δημιουργούς οι οποίοι τις τρεις προηγούμενες μέρες συμμετείχαν στο Pitching Lab σε εντατικές συνεδρίες για να διαμορφώσουν την ιδέα τους πριν την παρουσίαση. Δίπλα τους στο εγχείρημα είχαν μια εξαιρετική διδακτική ομάδα: τη Βαρβάρα Δούκα, επικεφαλής του Pitching Lab, σκηνοθέτρια και εκπαιδεύτρια, τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη, δραματουργό και σκηνοθέτρια, και τον John Stephens, επιμελητή και σύμβουλο σεναρίου.

Οι 7 δημιουργοί, οι οποίοι επιλέχθηκαν για να συμμετέχουν στο εργαστήριο ανάμεσα σε περίπου 100 άλλους αιτούντες, ήρθαν στη Δράμα από άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς και από την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες. Είχαν επιλεγεί 3 ακόμα ομότεχνοί τους από μακρινότερες χώρες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να έρθουν στη Δράμα λόγω έλλειψης μέσων. Το φετινό αυτό δεδομένο προβλημάτισε τη διδακτική ομάδα και θα εξεταστεί στο μέλλον εάν θα είχε αξία να υιοθετηθεί κάποιου είδους μοντέλο συμμετοχής από απόσταση, έπειτα και από την εμπειρία της πρόσφατης πανδημίας που έδειξε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν.

Οι διάφορες θεματικές των ταινιών μικρού μήκους που οραματίστηκαν οι φετινοί δημιουργοί φάνηκε να φωτίζουν πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας στη σύγχρονη εποχή: το διαγενεακό τραύμα του ρατσισμού σε δεύτερης γενιάς μετανάστες, τη διαπροσωπική και σεξουαλική βία, το πυρηνικό κοινωνικό σχήμα σε μεταβατικές πολιτικές καταστάσεις μεγαλύτερης κλίμακας, τη λειτουργία της μνήμης όταν συνυπάρχει με το πένθος και την ψυχική ασθένεια, καθώς και τον ηθικό αποπροσανατολισμό του ανθρώπου όταν η καθημερινότητα γίνεται κατακλυσμιαία ή φτάνει σε άκρα. Οι φόρμες που προτάθηκαν για την ανάδειξη αυτών των θεματικών ποικίλουν από το κοινωνικό και ψυχολογικό δράμα, στην κωμωδία, την ταινία δράσης, ακόμα και το μιούζικαλ. Πέρα από αυτά τα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του Pitching Forum, οι δημιουργοί κλήθηκαν να απαντήσουν και για τις πρακτικές πλευρές της ανάπτυξης της ταινίας τους, όπως το σχέδιο παραγωγής που έχουν επιλέξει ή θα επιλέξουν, τον προϋπολογισμό, το χώρο των γυρισμάτων κ.ο.κ.