Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας Δράμας και το ΕΒΕ Δράμας ενημερώνουν
Τι ακριβώς ορίζει ο αντικαπνιστικός
νόμος για τους δημόσιους χώρους και
τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
ΗΔΗ, εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει ξεκινήσει μια νέα σειρά ελέγχων στη Δράμα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όπως έχουν ανακοινώσει από τον Δήμο. Για άλλη μια φορά λοιπόν, ο Δήμος Δράμας ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των ελέγχων, καθώς πλέον λόγω των καιρικών συνθηκών, αυξάνεται η συγκέντρωση του πληθυσμού σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Τι επιτρέπεται όμως και τι ορίζει ο αντικαπνιστικός νόμος για την εφαρμογή του; Τι πρέπει να ξέρουμε για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους εξωτερικούς χώρους, για δημόσιους χώρους νοσηλευτικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για τα μπαλκόνια κτιρίων και τι προβλέπεται για υπαίθριους χώρους νοσοκομείων μόνο για ψυχιατρικούς ασθενείς;
Για όλες αυτές τις πληροφορίες, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας και το Επιμελητήριο Δράμας, έδωσαν στη δημοσιότητα την σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία ορίζονται τα εξής:
- Στην έννοια των «δημόσιων χώρων» στους οποίους έχει εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος, εμπίπτουν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
- Ως «κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ., με ζωντανή μουσική», για τα οποία προβλέφθηκε μεταβατικό διάστημα προσαρμογής νοούνται όσα έχουν συνολικό εμβαδόν άνω των 300 τ.μ.
- Η διαφήμιση προϊόντων καπνού επιτρέπεται αποκλειστικά στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού, ανεξάρτητα εάν αποτελούν ταυτόχρονα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα απαγορεύεται, εμπίπτουν ενδεικτικά:
– Το αίθριο των κτιρίων και των καταστημάτων, εφόσον είναι κλεισμένο με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή. Ως «αίθριο» λογίζεται «το μη στεγασμένο τμήμα του οικοπέδου ή του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από το κτίριο ή τα κτίριο του οικοπέδου.
– Όλες οι στοές ισόγειες, υπόγειες, υπέργειες.
– Οι εξωτερικοί χώροι των κτιρίων και των καταστημάτων εφόσον έχουν σκέπαστρο και ταυτόχρονα είναι κλεισμένοι περιμετρικά με οποιοδήποτε τρόπο (τζαμαρία, μουσαμά, νάϊλον, διαχωριστικά).
– Όλοι οι χώροι των Νοσηλευτικών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στους οποίους περιλαμβάνονται οι ακάλυπτοι χώροι, οι ταράτσες, τα αίθρια, οι εξώστες καθώς και λοιποί υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι κτλ.). Το κάπνισμα επιτρέπεται στους υπαίθριους χώρους του Νοσοκομείου μόνο για τους ψυχιατρικούς ασθενείς.
- Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα επιτρέπεται, εμπίπτουν ενδεικτικά:
– Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, που είναι ανοικτοί περιμετρικά από δύο τουλάχιστον πλευρές.
– Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων και των κτιρίων που έχουν ομπρέλες ή σκίαστρα – τέντες.
– Τα μπαλκόνια και οι ταράτσες των κτιρίων.
– Οι χώροι οι οποίοι είναι περιμετρικά κλειστοί, αλλά δεν διαθέτουν οροφή, όπως θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτά θέατρα, ανοιχτά γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν διαθέτουν οροφή.
– Το αίθριο των κτιρίων και καταστημάτων, που είναι ανοικτό (χωρίς στέγαστρο οποιαδήποτε μορφής).
- Ως «υποτροπή» νοείται η επανάληψη της παράβασης σε μεταγενέστερο χρόνο, που βεβαιώνεται με νεότερο έλεγχο. Θεωρείται «υποτροπή» η παράβαση του ίδιου ή άλλου κανόνα του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.