Δωρεά ακινήτου από την εταιρεία RAYCAP στο Δήμο Δράμας
Ανοίγει ο χώρος πρόσβασης μπροστά από το Τέμενος της πλατείας Δικαστηρίων
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΙΚΟΠΕΔΟ 20 τ.μ. περίπου δωρίζει η εταιρεία RAYCAP του κ. Αποστολίδη στο Δήμο Δράμας, προκειμένου να υπάρξει χώρος πρόσβασης μπροστά από το Τέμενος της πλατείας Δικαστηρίων. Το αίτημα της εταιρείας συζητήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας στις 12 Δεκεμβρίου 2017 και έγινε αποδεκτό, ενώ μόλις χθες δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα οικόπεδο 20,15 τ.μ. επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα, μπροστά ακριβώς από το Τέμενος (Αράπ Τζαμί) της πλατείας Δικαστηρίων. Ο όρος με τον οποίο ο Δήμος Δράμας κάνει δεκτή τη δωρεά της εταιρείας RAYCAP, είναι η κατεδάφιση του πεπαλαιωμένου καταστήματος το οποίο καταλαμβάνει όλο το χώρο του οικοπέδου, προκειμένου να είναι δυνατή η ευκολότερη πρόσβαση στο τέμενος και η καλύτερη ανάδειξη του διατηρητέου μνημείου του Τεμένους.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η εταιρεία RAYCAP θα αναλάβει όλα τα έξοδα μεταβιβάσεως (συμβολαιογραφικά, καταχώρηση, πιστοποιητικό μηχανικού κτλ.).
Η σημαντική και ιστορική αυτή δωρεάν, δείχνει ότι πραγματοποιείται έτσι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάδειξη του διατηρητέου μνημείου για την πόλη.
Σύμφωνα με μια μελέτη που είχε κάνει παλαιότερα η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου και 3ου Γυμνασίου Δράμας, το Αράπ Τζαμί χτίστηκε κατά τα έτη 1850-1875 επί Απτουλαζήζ και αποτελούσε ένα από τα 29 τζαμιά του τέλους της τουρκοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό Eyverdi, το Αράπ Τζαμί βρισκόταν στον Μαχαλά του Ντερβίς Μπαλή, απέναντι από τα τουρκικά κτήρια διοίκησης. Το τζαμί ήταν περιουσία του “βακουφικού”, δηλαδή υπαγόταν στα ιερά κτήματα της μουσουλμανικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το Αράπ Τζαμί έπαψε να λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος, χρησιμοποιήθηκε ως χαμάμ. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν στο κτήριο ούτε βρύσες ούτε οι κατάλληλοι χώροι που να επιβεβαιώνουν τη λειτουργία του ως χώρο χαμάμ.
Το 1922 πωλήθηκε σε ιδιώτες και λειτούργησε ως χοροδιδασκαλείο. Κατά την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής, το τζαμί παραβιάστηκε και λεηλατήθηκε από τους κατακτητές. Μετά την απελευθέρωση της Δράμας, στο τζαμί στεγάστηκε το Ωδείο της πόλης. Στην πορεία των ετών, το Αράπ Τζαμί μεταβιβάστηκε με πωλητήριο στην ιδιοκτησία διαφόρων ιδιωτών, με τελευταίο τον πολιτικό μηχανικό κ. Χρήστο Καλογήρου. Το Αράπ Τζαμί, λόγω της αρχιτεκτονικής του ιδιομορφίας, χαρακτηρίστηκε το 1977 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το 2001 το Αράπ Τζαμί περιήλθε στη δικαιοδοσία του Δήμου Δράμας για να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο. Το Αράπ Τζαμί ανήκει στον μονότρουλο τύπο με υπερώο προς τα εμπρός. Η αρχιτεκτονική μορφή του το κατατάσσει στην τρίτη περίοδο της Οθωμανικής Αρχιτεκτονικής (1730-1876). Πρόκειται για λιθόκτιστο κτήριο ορθογώνιου σχήματος, το οποίο στεγάζει οκτάπλευρος τρούλος. Ο τρούλος του κτηρίου καλύπτεται με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, τα οποία αυτή τη στιγμή ο Δήμος Δράμας έχει σκεπάσει για προστασία από καιρικά φαινόμενα.
Όσον αφορά τον εσωτερικό διάκοσμο του τζαμιού, αυτός αποτελείται κυρίως από τοιχογραφίες, τις οποίες συναντούμε στους εσωτερικούς τοίχους, καθώς επίσης και στην εξωτερική πλευρά της εισόδου του. Σήμερα δεν διασώζονται όλες οι τοιχογραφίες, καθώς πολλές από αυτές έχουν υποστεί αλλοίωση ή έχουν καταστραφεί τελείως.