Home > Πρώτο Θέμα > Δωρεάν μαθήματα σε Δραμινές και Δραμινούς που ενδιαφέρονται για την σκηνοθεσία-Μια πρωτότυπη κίνηση από το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

Δωρεάν μαθήματα σε Δραμινές και Δραμινούς που ενδιαφέρονται για την σκηνοθεσία-Μια πρωτότυπη κίνηση από το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

Μια πρωτότυπη κίνηση από το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

Δωρεάν μαθήματα σε Δραμινές

και Δραμινούς που ενδιαφέρονται

για την σκηνοθεσία

Με την ευγενική χορηγία της Raycap – Δηλώσεις του προέδρου του Π.Ο.Φ.Τ.Μ. Δράμας κ. Δεμερτζή και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Κυριακής στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, έγινε η πρώτη συνάντηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας κ. Γιάννη Σακαρίδη, μαζί με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (ΠΟΦΤΜΜ) κ. Γιώργο Δεμερτζή, με Δραμινές και Δραμινούς που ενδιαφέρονται για την σκηνοθεσία.

Πρόκειται για ένα δωρεάν κινηματογραφικό εργαστήρι για 25 Δραμινές και Δραμινούς, πάνω από 18 ετών, που ενδιαφέρονται να μάθουν τα μυστικά της σκηνοθεσίας και της κινηματογραφίας. Το εργαστήριο γίνεται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Raycap.

Το εργαστήρι αυτό θα κρατήσει για πέντε μήνες, έχει ήδη ξεκινήσει με εξ αποστάσεως μαθήματα από τον Ιανουάριο και την Κυριακή έγινε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση ώστε να προχωρήσουν και τα πρακτικά μαθήματα.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης της Δράμας ο κ. Σακαρίδης, «το εργαστήρι αφορά ουσιαστικά στην ιδέα, ώστε οι 25 να γράψουν σενάρια, να κάνουμε εργαστήρια και μαθήματα για το πώς γίνεται το γύρισμα και το μοντάζ και στο τέλος φιλοδοξούμε να έχουμε τουλάχιστον πέντε ταινίες μικρούς μήκους, οι οποίες θα προβληθούν τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ».

Σύμφωνα με τον κ. Σακαρίδη, πρόκειται για «μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Δράμας, σε συνεργασία και χορηγία της εταιρείας Raycap και είναι κάτι που εντάσσεται στα πλαίσια των εκπαιδευτικών μας δράσεων, αλλά και της προσπάθειας που κάνουμε για να έρθουμε πιο κοντά στο κοινό της Δράμας, με διαφορετικούς τρόπους και να δημιουργηθεί ένας πυρήνας πολιτών, οι οποίοι είναι κάπως πιο κοντά στο Φεστιβάλ με έναν ουσιαστικό τρόπο».

Στην ερώτηση για το πόσες ήταν οι αιτήσεις συμμετοχής, ο κ. Σακαρίδης σημειώνει ότι «τα 25 άτομα έχουν ήδη επιλεγεί, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 120. Οι δυνατότητές μας ήταν 25 άτομα και από τον Ιανουάριο έχουν ξεκινήσει τις πρώτες εξ αποστάσεως συναντήσεις».

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, «είναι μια κίνηση όχι μόνο ανάδειξης των νέων δημιουργιών, αλλά και δημιουργίας νέων δημιουργών. Υπάρχει πολύ καλό επίπεδο στη Δράμα. Ήρθαν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στα σχολεία τους, είτε άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται γι’ αυτό, αλλά και άνθρωποι που βρήκαν τώρα την ευκαιρία, αλλά και άλλοι που θέλουν κάτι πρακτικό, μέσα από το οποίο θέλουν να δουν τις δυνατότητες τους, για να δουν πώς γίνεται μια ταινία. Μέχρι τώρα είχαμε τουλάχιστον 10 σενάρια και πραγματικά υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος ενθουσιασμός και θα φανεί το αποτέλεσμα στο Φεστιβάλ».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζής, τόνισε ότι «είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και σε συνεργασία με την Raycap. Είναι πεντάμηνης διάρκειας, θέλουμε να έρθει το Φεστιβάλ πιο κοντά στους Δραμινούς αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο και το πώς γίνεται μια ταινία. Όποιος το έχει στα ενδιαφέροντά του, μπορεί να αποκομίσει μια πολύ καλή εμπειρία με όλη τη διοργάνωση».

Το Cinematherapy και το Φεστιβάλ του Βερολίνου

Στο τέλος Μαρτίου, το Φεστιβάλ Δράμας θα βρίσκεται σε ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης και του κόσμου, στο Βερολίνο. Εκεί θα προβληθούν κάποιες ταινίες μικρού μήκους, ενώ όπως λέει ο κ. Σακαρίδης «θα συμμετάσχουμε εκεί με το πρόγραμμα του Cinematherapy – της Κινηματογραφοθεραπείας, με την παρουσίαση μιας μικρού μήκους ταινίας, του γνωστού ηθοποιού Θάνου Τοκάκη και είχε πάρει το βραβείο σεναρίου στη Δράμα. Το Φεστιβάλ Δράμας συμμετέχει εκεί για πρώτη φορά, γιατί το Φεστιβάλ του Βερολίνου είναι από τα σημαντικότερα στο χώρο μας και είναι μέρος της εξωστρέφειας που θέλουμε να κάνουμε και στον ελληνικό πληθυσμό στο εξωτερικό. Η Γερμανία είναι μια χώρα με έντονο το ελληνικό μεταναστευτικό στοιχείο. Επίσης φέτος θα κάνουμε γερμανικό focus στο Φεστιβάλ της Δράμας, με γερμανικές ταινίες και σκηνοθέτες. Στόχος είναι επίσης να συνεχίσουμε όλη αυτή την εξωστρέφεια και με τη συμμετοχή μας στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ και αυτό δείχνει ότι προχωράμε σε συνεργασίες».

Αναφορικά μ’ αυτό, ο κ. Δεμερτζής επισημαίνει ότι «οι συνεργασίες που ετοιμάζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Σακαρίδης και η εξωστρέφεια, αποδίδουν καρπούς με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ταινιών στον πλανήτη. Είναι ένα κομμάτι από την όλη συνεργασία που έχουμε αυτό το διάστημα, με την Ντενίς Νικολάου και τον Σπύρο Σιάκα με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Δράμας το οποίο έχει πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Αυτό γίνεται καθημερινά στα σχολεία της Δράμας, έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο και θα πάει μέχρι το Μάιο, όπου ένα με δυο σχολεία της Δράμας, κάνουν εξ αποστάσεως συναντήσεις με διάφορα θέματα που απασχολούν τα παιδιά στο Cinematherapy».