Home > νέα > Δράμα: 9 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη δραμινή φύση- Πεζοπορία στο βουνό, σκι, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ένα καταπληκτικό παρθένο δάσος.

Δράμα: 9 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη δραμινή φύση- Πεζοπορία στο βουνό, σκι, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ένα καταπληκτικό παρθένο δάσος.

Δράμα: 9 εμπειρίες που αξίζει

να ζήσετε στη δραμινή φύση

Πεζοπορία στο βουνό, σκι, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ένα καταπληκτικό παρθένο δάσος.

 

 

 

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Περιβάλλεται από βουνά, τη διασχίζουν ποτάμια και ρέματα, έχει δάση συγκλονιστικής ομορφιάς και φυσικά αξιοθέατα και ενδείκνυται για σπορ.

Με βάση την πόλη της Δράμας ή τα παραδοσιακά χωριά της όπως το Παρανέστι, ο Βόλωκας και το Σιδηρόνερο μπορείτε να εξορμήσετε στη δραμινή φύση και να απολαύσετε μοναδικά τοπία οδικώς ή πεζοπορώντας ή ακόμα και «εν πλω» κάνοντας rafting στα ποτάμια της. Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλή παρέα, τα υπόλοιπα θα σας τα δείξουν με περισσή προθυμία οι δραμινοί.

Οχυρό Λίσσε

Το οχυρό Λίσσε σε υψόμετρο 771 μ. αποτελεί τμήμα της Γραμμής Μεταξά, είναι δηλαδή ένα από τα οχυρά που κατασκευάστηκαν από τον Μεταξά την περίοδο 1936-1940 για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Το Λίσσε κατασκευάστηκε σε θέση στην οποία προϋπήρχε Οχυρό Ανασχέσεως του Α’ Π.Π. και βρίσκεται κοντά στο χωριό Οχυρό, ελάχιστα χιλιόμετρα από το Νευροκόπι. Αποτελείται από δέκα υπόγεια συγκροτήματα ενώ οι υπόγειες στοές του ξεπερνούν τα 1.700 μέτρα συνολικά. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν θαλάμους αξιωματικών και οπλιτών, γραφεία διοίκησης, μαγειρεία, αποθήκες πυρομαχικών κ.α. που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους και καταλήγουν σε πολυβολεία, πυροβολεία, παρατηρητήρια, και άλλα επίγεια αμυντικά έργα. Σήμερα είναι επισκέψιμο το βορειότερο συγκρότημα ή Χελώνη, όπως την ονομάζουν, όπου κανείς μπορεί κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο, πίσω στην εποχή του BΠΠ, όπως περίστροφα, πιστόλια, τυφέκια, αραβίδες και αυτόματα όπλα, κυρίως γερμανικής και ιταλικής προέλευση καθώς και πολυβόλα και οπλοπολυβόλα τύπου MG, Brenda και Hotchkiss. Η επίσκεψη γίνεται κατόπιν ραντεβού (www.lisse.gr).

Σπήλαιο Αγγίτη

Το Σπήλαιο Αγγίτη είναι από τα πιο «must» αξιοθέατα του νομού Δράμας. Βρίσκεται περίπου 25 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας στους πρόποδες του βουνού Μάρμαρο, το οποίο ανήκει στην οροσειρά της Ροδόπης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, γνωστό μέχρι στιγμής, καρστικό αγωγό της Ελλάδας, συνολικού μήκους άνω των 15 χλμ., από τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί 10 χλμ. περίπου, ωστόσο μόνο τα 500 μ. είναι επισκέψιμα αλλά αξίζουν τον κόπο. Το σπήλαιο έχει δυο εισόδους, μια φυσική η οποία αποτελεί και το σημείο εξόδου του υπόγειου ποταμού και αυτή που δημιουργήθηκε αργότερα όταν το σπήλαιο έγινε επισκέψιμο. Μπαίνοντας στο σπήλαιο το πρώτο που αντικρίζετε είναι ένας μεγάλος «αγκαθωτός» θόλος και δυο διαδρόμους που περνάνε πάνω από τον ποταμό Αγγίτη. Οι τεράστιοι σταλακτίτες που πολλές φορές βυθίζονται στο νερό, οι χρωματισμοί τους, οι διάφοροι σχηματισμοί και ο ήχος της ροής του ποταμού δημιουργούν ένα απόκοσμο και άκρως εντυπωσιακό σκηνικό. Η κύρια διαδρομή είναι αυτή στα αριστερά σας όπου μπαίνετε πιο βαθιά στο σπήλαιο με τους σταλακτίτες να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Εκεί στις πτυχές των βράχων φωλιάζουν και νυχτερίδες οπότε μην ξαφνιαστείτε εάν δείτε κάποια να πετά πάνω από το κεφάλι σας. Υπάρχει όμως και άλλη μια αίθουσα που ήταν γνωστή αρκετά πριν την κύρια επισκέψιμη αίθουσα. Εκεί βρίσκεται και ένας μεγάλος τροχός νερού, διαμέτρου 8 μ., ο οποίος αντλούσε νερό μέσα σε έναν σωλήνα και εγκαταστάθηκε τον 19ο αιώνα. Οι ανασκαφικές έρευνες που έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης του σπηλαίου το 1992 έφεραν στο φως, οστά θηλαστικών ζώων καθώς και λίθινα εργαλεία της Παλαιολιθικής Εποχής τα οποία χρονολογούνται πριν από 34.000 – 27.900 έτη. Ο Αγγίτης βγαίνοντας από το σπήλαιο κυλάει ανάμεσα σε μια καταπράσινη περιοχή με πανύψηλα πλατάνια ενώ στις όχθες του ταβερνάκια προσφέρουν τα δέοντα (www.caveaggitis.gr).

Παρθένο Δάσος του Φρακτού

Το Παρθένο Δάσος του Φρακτού στις πλαγιές της οροσειράς της Ροδόπης στα σύνορα με τη Βουλγαρία είναι ίσως το πιο όμορφο δάσος στην Ελλάδα. Έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ήδη από το 1980, και θεωρείται το πιο άγριο δάσος στη χώρα. Αποτελεί μέρος του Δάσους του Φρακτού το οποίο έχει έκταση περίπου 119.000 στρ. Το παρθένο μέρος αρχικά είχε έκταση περίπου 5.500 στρ. ενώ από το 2009 η ζώνη του επεκτάθηκε στα 17.150 στρ. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αδιατάρακτα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που δεν το άγγιξαν ούτε οι παγετώνες της τριτογενούς περιόδου. Έμεινε ανεπηρέαστο από την ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς βρίσκεται μακριά από οικισμούς αλλά και από το γεγονός ότι το ανάγλυφό του χαρακτηρίζεται από απότομες κλίσεις που είναι ακατάλληλο ακόμα και για βοσκή. Τα δένδρα εδώ έχουν εντυπωσιακές διαστάσεις, σκεφτείτε πως τα έλατα φτάνουν ακόμα και τα 60 μέτρα ύψος και οι οξιές τα 45 μέτρα και τα 450 έτη ζωής, το τοπίο συμπληρώνουν και υπέροχοι καταρράκτες.

Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε θα περπατήσετε ίσως στο πιο όμορφο μεικτό δάσος της χώρας. Μαυρόπευκα, έλατα, οξιές, δασικές πεύκες και σημύδες συμβιώνουν, ανάλογα με την εποχή, με πανέμορφα λουλούδια όπως κρίνους, καμπανούλες, βιόλες, κενταύριες, αγριογαρύφαλλα αλλά και σπάνιες άγριες ορχιδέες. Ανάμεσά τους ζει και μια εξίσου εντυπωσιακή πανίδα από χρυσαετούς, γερακίνες και δρυοκολάπτες μέχρι χελώνες, λύκους, αρκούδες, ζαρκάδια, ελάφια, αλεπούδες και σκιουράκια. Στα νερά του δάσους, που είναι άφθονα θα συναντήσετε άγριες πέστροφες, βίδρες, μπομπίνες, τρίτωνες, βατράχια και σαλαμάνδρες. Στο δρόμο για το δάσος μπορείτε να κάνετε μια παράκαμψη προς τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας -μια μικρή πεζοπορία θα χρειαστεί να την κάνετε – αλλά και να σταματήσετε στα Θερμιά. Τα Θερμιά είναι ένα μικρό χωρίο με ιαματικές πηγές γεμάτο αυτοσχέδιες παράγκες από ελενίτ και τσίγκο ανάμεσα σε πυκνό πράσινο που κρύβουν μικρές «πισίνες» με ιαματικό νερό.

Δάσος Ελατιάς

Το δάσος της Ελατιάς, αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπη και είναι ένα από τα ωραιότερα δάση της Ελλάδας. Είναι γεμάτο από έλατα του είδους ερυθρελάτη το οποίο συναντάται κυρίως στις Σκαδιναβικές χώρες και στη χώρα μας απαντάται μόνο στην περιοχή της Δράμας. Τα έλατα αυτά μάλιστα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 60 μέτρα ύψος ενώ πολλά αγγίζουν την ηλικία των 300 ετών. Στο δάσος της Ελατιάς θα βρείτε επίσης μαυρόπευκα, οξιές, καστανιές, σφενδάμια, βελανιδιές, κέδρους αλλά και αγριοτριανταφυλλιές και μύρτιλλα. Στη θέση Μαγούλα, στο δυτικό τμήμα του βουνού υπάρχει και ένα εντυπωσιακό δάσος σημύδας. Η Ελατιά ή Καράντερε όπως είναι επίσης γνωστό το δάσος, φιλοξενεί και αρκούδες, λύκους, τσακάλια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ζαρκάδια, ασβούς, νυφίτσες αλλά και πολλά είδη πουλιών όπως αετούς, γεράκια και δρυοκολάπτες.

Πεζοπορικές & ορειβατικές διαδρομές

Η εξοχή της Δράμας προσφέρεται επίσης για υπέροχες πεζοπορίες. Ανάλογα με το επίπεδό σας μπορείτε να επιλέξετε και το αντίστοιχο μονοπάτι. Το Φαλακρό έχει μοναδικές διαδρομές, με αφετηρία το χιονοδρομικό κέντρο ή το χωριό Πύργοι μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή του βουνού τον Προφήτη Ηλία στα 2.232 μ. ενώ από το χωριό Γρανίτης μπορείτε να ανέβετε μέχρι την κορυφή Άγιος Παύλος στα 1.769 μ. υψόμετρο. Φυσικά υπάρχουν και άλλες πολλές διαδρομές όπως αυτές στο Μενοίκιο όρος μέσα σε ένα εκπληκτικό δάσος καστανιών ή αυτές που ξεκινούν από χωριό Παρανέστι. Για μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία όμως επιλέξτε το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, μια διαδρομή που μπορείτε να κάνετε είναι αυτή που ξεκινά από το Δασικό Εργοτάξιο μέχρι τον καταρράκτη Τζάκι Ρέμα. Οι διαδρομές μέσα στο δάσος της Ελατιάς που είναι γεμάτο ερυθρελάτες είναι και αυτές στις must. Πολύ εντυπωσιακή είναι και η διαδρομή στο φαράγγι του Αγγίτη κοντά στο σπήλαιο Αλιστράτης.

Παραπέντε

Αν σας αρέσει να πετάτε ή θέλετε να πετάξετε για πρώτη φορά μπορείτε να κάνετε Παραπέντε στο λόφο Κορύλοβο που υψώνεται ανατολικά της πόλης της Δράμας. Ο λόφος έχει υψόμετρο 500 μ. και είναι ιδανικός για το πρώτο σας μάθημα. Οι πτήσεις γίνονται στη νότια και ανατολική πλευρά του λόφου. Συνήθως γίνονται μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, εάν όμως ο καιρός το επιτρέπει οι πτήσεις παίρνουν παράταση και για το Νοέμβριο. Στην κορυφή του λόφου λειτουργεί και καφέ για όσους από την παρέα δεν επιθυμούν να πετάξουν. Πίστα, υπάρχει και στο Φαλακρό στο χωριό Πετρούσα περίπου 15 χλμ. από τη Δράμα η οποία, όμως, αφορά στους «επαγγελματίες» του σπορ και όχι στους αρχάριους ή σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν το άθλημα για πρώτη φορά.

Rafting

Στο νομό Δράμας δυο είναι τα ποτάμια που μπορείτε να κάνετε rafting, ο Νέστος και ο Αγγίτης. Σημείο συνάντησης για το Νέστο είναι το Παρανέστι, από όπου μεταφέρεστε λίγο έξω από το χωριό για να ξεκινήσετε την κατάβαση. Το ποτάμι είναι γενικά εύκολο χωρίς πολλά δύσκολα σημεία και περιβάλλεται από υπέροχο πράσινο όπως πλατάνια, οξιές και βελανιδιές. Εδώ μπορείτε επίσης να κάνετε και flying fox περνώντας πάνω από το ποτάμι. Ο Αγγίτης έχει περάσματα με κάπως μεγαλύτερη δυσκολία και ανεβάζει περισσότερο την αδρεναλίνη. Σημείο συνάντησης είναι το χωριό Συμβολή που βρίσκεται δίπλα στο φαράγγι. Η διαδρομή εδώ δεν είναι και τόσο πράσινη είναι όμως εξαιρετικά εντυπωσιακή καθώς περιβάλλεται από ψηλά βράχια.

Όπου υπάρχουν βουνά υπάρχουν και διαδρομές εκτός δρόμου και η Δράμα περιβάλλεται από μοναδικής ομορφιάς ορεινούς όγκους. Οι διαδρομές εδώ συνδυάζουν πανέμορφα καταπράσινα τοπία με τρεχούμενα νερά, βουνά, ποτάμια, λίμνες, καταρράκτες και φράγματα. Από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτές στο δάσος Ελατιάς όπου η φύση του είναι απίθανη. Δυνατή διαδρομή και αυτή που φτάνει στο Φαλακρό από την Πετρούσα και τους Πύργους. Το Μενοίκιο έχει επίσης καλές διαδρομές ενώ και αυτή από τον Βόλωκα μέχρι το Σιδηρόνερο είναι εξίσου όμορφη. Από εκεί εάν συνεχίσετε μπορείτε να φτάσετε μέχρι το δάσος του Φρακτού, ωστόσο η διαδρομή είναι μεγάλη για την κάνετε συνεχόμενα.

Χιονοδρομία

Αν θέλετε να κάνετε σκι, η Δράμα, έχει και χιονοδρομικό. Στο βουνό Φαλακρό με μέγιστο ύψος 2.232 μέτρα μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ. Η βάση του χιονοδρομικού είναι στα 1.720 μ. υψόμετρο έχει αρκετό και καλής ποιότητας χιόνι και αρκετές βορινές, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές πλαγιές-φυσικές πίστες που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 2.000μ. Διαθέτει 21 πίστες συνολικά που ποικίλουν από 230 μ. μέχρι 1.500 μ. καθώς και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2.500 μ. Διαθέτει επίσης σαλέ αλλά και καταφύγιο για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν. Το χιονοδρομικό την περσινή σαιζόν δεν λειτούργησε ωστόσο γίνονται ενέργειες για την επαναλειτουργία του. Στην αναμονή λοιπόν για το σκι.

Πηγη-travel.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ