Το 5ο Επιστημονικό Συμπόσιο
«Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»
στην Δράμα από τις 5 έως τις 7 Απριλίου
Ευγ. Σαραφίδου: «Ζητάμε να ενισχυθεί το Ογκολογικό Τμήμα της Καβάλας
και ταυτόχρονα να γίνει ένα Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο της Δράμας…»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Το 5ο Επιστημονικό Συμπόσιο για τον καρκίνο, διοργανώνουν η Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας. Το Συμπόσιο, θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 7 Απριλίου, στο ξενοδοχείο «Κούρος». Το φετινό θέμα του Συμποσίου είναι «Από τις εναλλακτικές και κλασικές στη μοντέρνα θεραπεία του καρκίνου».
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα, η οποία στη συνέχεια υλοποιήθηκε με ζήλο και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Επτά Δραμινοί γιατροί, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, συναντήθηκαν και έχοντας ως κοινό τόπο την Δράμα, σύστησαν την Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον καρκίνο».
Η εταιρεία είναι αστική μη κερδοσκοπική, επιστημονική και έχει ως σκοπό την έρευνα, την μελέτη, την οργάνωση και την τεχνολογική υποστήριξη και εν γένει προώθηση δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στον επιστημονικό προβληματισμό, στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση στον τομέα του καρκίνου και των καρκινοπαθών, με κάθε γενικότερα επιστημονικό μέσο στο νομό μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
«Βρέθηκε ο Ογκολόγος, ο οποίος θέλει να έρθει στη Δράμα,
όπως και χρηματοδότης να ενισχύσει τεχνολογικά το Ογκολογικό Τμήμα»
Τα ετήσια Συμπόσια, έχουν ιδιαίτερη απήχηση τόσο από την επιστημονική κοινότητα της χώρας, όσο και από απλούς πολίτες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συνομιλήσουν με επιστήμονες του χώρου της ιατρικής.
Με αφορμή το επερχόμενο 5ο Συμπόσιο, η εφημερίδα μας επισκέφθηκε τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, και μίλησε με την πρόεδρό του, κα. Ευγενία Σαραφίδου.
Η εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» ιδρύθηκε από Δραμινούς γιατρούς, οι οποίοι εδρεύουν εκτός πόλης. Ως πρώτη προτεραιότητα της Εταιρείας, όπως ανέφερε η κα. Σαραφίδου, είναι να δώσει απάντηση σε τοπικά προβλήματα και ανησυχίες, αλλά απώτερος στόχος είναι η Δράμα να αποτελέσει «πλατφόρμα» προσέγγισης όλων των επιστημών με επίκεντρο τον καρκίνο.
«Επειδή αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν ο τόπος αυτός να είναι πρωτοπόρος σε ότι αφορά στα ιατρικά θέματα, ίδρυσαν την εταιρεία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας με την οποία κάνουν αυτά τα εξειδικευμένα συνέδρια που κύριο μέλημά τους και στόχος τους είναι η ενημέρωση για την ίαση του καρκίνου», ανέφερε η κα. Σαραφίδου.
Αναλύοντας το φετινό θέμα του συμποσίου, το οποίο είναι «Από τις εναλλακτικές και κλασικές στη μοντέρνα θεραπεία του καρκίνου», η κα. Σαραφίδου σχολίασε ότι: «Με την πάροδο του χρόνου η επιστήμη εξελίσσεται και τρέχει. Οι παλιές θεραπείες με τις οποίες βέβαια πολλοί άνθρωποι βρήκαν θεραπεία, ενισχύονται με νέα πρωτόκολλα. Αυτά τα πρωτόκολλα βοηθούν πάρα πολύ κόσμο. Γι’ αυτό μιλάμε και για μοντέρνες θεραπείες. Σε αυτό συμβάλλουν πάρα πολλοί γιατροί, καθώς τρέχουν πάρα πολλές μελέτες και βλέπουμε ότι η επιστήμη σήμερα κάνει θαύματα».
Πάγιο αίτημα του Συλλόγου
η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα
Μάλιστα η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, σχολίασε και την σχετικά πρόσφατη αναφορά του υπουργού κ. Πολάκη για το ζήτημα δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής που ζητάει η Δράμα, ή έστω ένα Ιατρείο βραχείας νοσηλείας για καρκινοπαθείς. Μέσα από τα λεγόμενά του, επί της ουσίας είχε αποκλείσει την ίδρυσή του και ουσιαστικά είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να γίνει σε κάθε πόλη ένα τέτοιο Ιατρείο ή μια Ογκολογική μονάδα. Παράλληλα, ο υπουργός είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι εφόσον υπάρχουν αντίστοιχες κλινικές στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, ο κόσμος μπορεί να εξυπηρετείται από εκεί.
«Καλούμε όμως τον κ. υπουργό να επισκεφθεί μια φορά το Νοσοκομείο της Καβάλας. Να πάει έξω από το Ογκολογικό Τμήμα που εξυπηρετεί τα ογκολογικά περιστατικά στην Καβάλα, να δει ότι με μια Επικουρική Ογκολόγο γιατρό, εξήντα άτομα δεν μπορούν με τίποτα να εξυπηρετηθούν ημερησίως. Το συγκεκριμένο Τμήμα, εξυπηρετεί ογκολογικούς ασθενείς από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, την Δράμα, αλλά και την Ξάνθη.
Εμείς ζητάμε να ενισχυθεί το Ογκολογικό Τμήμα της Καβάλας και ταυτόχρονα να γίνει ένα Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο της Δράμας για να μπορεί να εξυπηρετεί χημειοθεραπευτικά περιστατικά. Βρέθηκαν λύσεις και τρόποι, αυτό που δεν βρέθηκε ακόμη είναι η πολυπόθητη υπογραφή από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, για την θέση Ογκολόγου γιατρού. Βρέθηκε ο Ογκολόγος, ο οποίος θέλει να έρθει στη Δράμα, αλλά η υπογραφή δεν μπαίνει. Και μάλιστα βρέθηκε και χρηματοδότης να ενισχύσει τεχνολογικά το Ογκολογικό Τμήμα.
Το Νοσοκομείο μας, αντί να ενισχύεται η πορεία του φθίνει συνεχώς, ενώ διαθέτουμε εξαιρετικούς γιατρούς».
Το πρόγραμμα του φετινού Συμποσίου
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του 5ου Επιστημονικού Συμποσίου, την Παρασκευή 5 Απριλίου, θα η Στρογγυλή Τράπεζα Ι έχει ως θέμα το «Forum των Συλλόγων Καρκινοπαθών», όπου θα αναπτυχθούν οι «Απαντητές και μη απαντητές στις θεραπείες του καρκίνου» και «Η αξία και χρησιμότητα της ένταξης ασθενών με καρκίνο σε ερευνητικά πρωτόκολλα». Η Στρογγυλή Τράπεζα ΙΙ, θα ασχοληθεί με θέματα προβληματισμού, όπου θα αναπτυχθούν «Η ευπιστία των καρκινοπαθών σε αντιεπιστημονικά μυθεύματα» και «Η επιστημονική αλήθεια για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στον καρκίνο». Η Στρόγγυλη Τράπεζα ΙΙΙ, θα αναλύσει τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στον καρκίνο, όπου θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα: «Θρησκευτική πίστη και ανοσοποιητικό σύστημα: μύθοι και αλήθειες», «Η αρωγή του βελονισμού σε ασθενείς με καρκίνο», και «Ομοιοπαθητική και καρκίνος: υπάρχει προσέγγιση;».
Ακολούθως, το Σάββατο 6 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η Στρογγυλή Τράπεζα ΙV με θέμα τον καρκίνο του πνεύμονα, όπου θα αναπτυχθούν οι εξής εισηγήσεις: «Ας μιλήσουν οι αριθμοί: πόσο μπορεί να αλλάξει η επίπτωση του καρκίνου με την απαγόρευση του καπνίσματος», «Ο γρίφος της ακολουθίας των anti-ΕGFR παραγόντων στη θεραπεία του μεταστατικού EGFR μεταλλαγμένου καρκίνου πνεύμονος», «Η ανοσοθεραπεία στην 1η γραμμή μεταστατικού καρκίνου πνεύμονος» και «Η ανοσοθεραπεία στη 2η γραμμή μεταστατικού καρκίνου πνεύμονος».
Στη συνέχεια, στην Στρογγυλή Τράπεζα V με θέμα τον καρκίνο του ουροποιητικού, θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα: «Νεότερα στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη», και «Η Νεφρεκτομή στο μεταστατικό καρκίνο νεφρού: το δίλημμα καλά κρατεί».
Έπειτα, θα ακολουθήσει η Στρογγυλή Τράπεζα VI με θέμα το μεταστατικό μελάνωμα, όπου θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα: «Μεταστατικό μελάνωμα: μια νόσος μοντέλο που δείχνει το δρόμο για την ίαση του καρκίνου», και «Νέες προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές προσεγγίσεις στο εγχειρήσιμο μελάνωμα». Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει debate με θέμα: «Αμφότερες μαστεκτομές σε νέες γυναίκες με κληρονομήσιμες μεταλλάξεις (BRCA).
Στη Στρογγυλή Τράπεζα VII, με θέμα η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία της θεραπείας του καρκίνου, θα αναπτυχθούν οι εξής εισηγήσεις: «Η τεχνολογία στην Ακτινοθεραπεία», «Η ρομποτική χειρουργική: υπάρχουν όρια;», «Η τεχνολογία στην διερεύνηση του γονιδιώματος», και «PET SCAN: τα πλεονεκτήματα και προοπτικές».
Τέλος, την Κυριακή 7 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα: Προχωρημένος καρκίνος ωοθηκών: η «επανάσταση» άργησε 30 χρόνια». Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η Στρογγυλή Τράπεζα VIII για τον καρκίνο του μαστού, όπου θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα: «Καρκίνος μαστού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης», «Νέες θεραπείες στο μεταστατικό ER+ καρκίνο μαστού: πόσο απομακρυνόμαστε από τις χημειοθεραπείες;», «Προκλήσεις και ερωτήματα στην προεγχειρητική και μετεγχειρητική θεραπεία του πρώιμου HER+ καρκίνου μαστού», και «Οι νέες επιλογές στον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού».
Το φετινό Συμπόσιο, θα ολοκληρωθεί με την Στρογγυλή Τράπεζα ΙΧ για τον γυναικολογικό καρκίνο, όπου θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα: «Καρκίνος τραχήλου μήτρας: κοντά στην οριστική νίκη; Project νομού Δράμας».