Home > Πρώτο Θέμα > Η Δράμα ως οινοποιητικός προορισμός και η ανάπτυξη οινικής ταυτότητας της περιοχής Μάμαλης στον «Π.Τ.»: «Εναλλακτική μορφή τουρισμού ο οινοτουρισμός»

Η Δράμα ως οινοποιητικός προορισμός και η ανάπτυξη οινικής ταυτότητας της περιοχής Μάμαλης στον «Π.Τ.»: «Εναλλακτική μορφή τουρισμού ο οινοτουρισμός»

Από το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας του ΤΕΙ ΑΜΘ

Η Δράμα ως οινοποιητικός

προορισμός και η ανάπτυξη

οινικής ταυτότητας της περιοχής

Μάμαλης στον «Π.Τ.»: «Εναλλακτική μορφή τουρισμού ο οινοτουρισμός»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ διοργάνωση με την ονομασία Wine Hackathon, διοργάνωσε χθες το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, και είχε ως θέμα τη Δράμα ως Οινοποιητικό Προορισμό, με στόχο τον σχεδιασμό ανάπτυξης ισχυρού οινοτουρισμού στην περιοχή.

Πρόκειται για μια διοργάνωση την οποία έχει αναλάβει ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος Οινολογίας και καθηγητής του κ. Σπυρίδων Μάμαλης, σε συνεργασία με το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (το οποίος συγχωνεύεται με το νέο Νόμο με το ΤΕΙ ΑΜΘ, Σερρών και Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Εμμανουλούδης, η Κοσμήτορας της Σχολής Δράμας του ΤΕΙ κα. Μέρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, ο εκπρόσωπος του Δήμου κ. Δεμερτζής (από σήμερα και δημοτικός σύμβουλος), ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Καλίας καθώς και καθηγητές από το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Το Wine Hackathon ξεκίνησε με εισηγήσεις ομιλητών που είναι ειδικοί στον τουρισμό, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εμπειρίες, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο και δημιουργήθηκαν τέσσερις θεματικές συζητήσεις, γύρω από τις υποδομές, την γαστρονομία και τον πολιτισμό, την προώθηση μέσα από εκδηλώσεις της Δράμας και τη δημιουργία μιας οινικής ταυτότητας της Δράμας.

Μάμαλης: Εναλλακτική μορφή ο οινοτουρισμός

oinotoyrismos 1 MAMALHS

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Μάμαλης, επεσήμανε ότι το Wine Hackathon, αποτελεί μια συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε μια θεματική ενότητα: Η Δράμα ως Οινοποιητικός Προορισμός.

Όπως εξήγησε μάλιστα, «η Δράμα οφείλει να επενδύσει στον οινοτουρισμό, καθώς έχει όλες τις υποδομές, έχει τα σημεία ενδιαφέροντος και κυρίως έχει τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να υπηρετούν την ιδέα του οινοτουρισμού στη Δράμα».

Τα τελευταία χρόνια ο οινοτουρισμός γνωρίζει μεγάλη άνοδο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επενδύσει σ’ αυτόν, όπως και σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας. Σκοπός του Wine Hackathon, η «συνδημιουργία γνώσης και η κατάστρωση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα».

 

«Η Δράμα οφείλει να επενδύσει στον οινοτουρισμό,

καθώς έχει όλες τις υποδομές και τα σημεία ενδιαφέροντος» 

«Στόχος του προγράμματος», μας λέει ο κ. Μάμαλης, «είναι μέχρι τέλους του 2019, να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οινικής ταυτότητας της Δράμας και οινοτουρισμού.  Νομίζω ότι η δημιουργία ενός «image», μιας εικόνας της Δράμας, είναι το πρώτο βασικό στοιχείο, το οποίο θα προσελκύσει τουρίστες στην περιοχή και θα βοηθήσει στην προώθηση του κρασιού στις αγορές».

Όπως εξηγεί ο κ. Μάμαλης, «βασικό στοιχείο είναι να δημιουργήσουμε ένα αφήγημα το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα assets (εφόδια) της περιοχής και το οποίο θα λέγεται από όλους το ίδιο με τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι το στοίχημα το οποίο προσδοκούμε, ως Τμήμα, ως Εργαστήριο και ως κόμβος οινολογίας, τη δημιουργία αυτού του αφηγήματος και την εκμετάλλευση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει αυτή τη στιγμή η Δράμα».

Η συνεργασία με το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ

Σε σχετική ερώτηση για το πώς βλέπει τη συνεργασία με το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο από τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά θα έχει συνενωθεί με ΤΕΙ ΑΜΘ μέσω του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο κ. Μάμαλης τόνισε ότι αυτή η συνεργασία υπήρχε ήδη, όπως και με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εξήγησε όμως, ότι «είναι μια πρώτη επίσημη έναρξη της συνεργασίας, καθώς θα βρεθούμε στο ίδιο Ίδρυμα και πιστεύω ότι αυτές οι συνέργειες θα βοηθήσουν τα μέγιστα και στη διάθεση της γνώσης στην περιοχή, αλλά και στην ανταλλαγή εμπειριών και από τις δύο πλευρές».

Μας αποκάλυψε επίσης, ότι, κατά τη διάρκεια της φετινής «ΔραμΟινογνωσίας», προγραμματίζεται μια μεγάλη εκδήλωση με θέμα την πιστοποίηση οινικών προϊόντων και τροφίμων, με καθηγητές και ερευνητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και τον ΟΠΕΓΕΠ καθώς και το Υπουργείο, όπου «θα έχουμε επτά επιστήμονες όπως και τον αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαρουτουνιάν, όπου θα συναντήσουν επιχειρηματίες στο χώρο των τροφίμων στην περιοχή της Δράμας και φυσικά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες και συνεργασίες και για την πιστοποίηση των γεωργικών προϊόντων Δράμας, αλλά και για την ανάπτυξη συνεργασιών στο μέλλον».

Το πανεπιστημιακό Τμήμα Οινολογίας

Ρωτήσαμε επίσης τον κ. Μάμαλη, πώς αντιλαμβάνεται το μελλοντικό πανεπιστημιακό Τμήμα Οινολογίας και πώς βλέπει το μέλλον του. Σχετικά μ’ αυτό σημείωσε στην απάντησή του:

«Νομίζω ότι η μετεξέλιξη του Τμήματος Οινολογίας σε Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, είναι μια σημαντική ευκαιρία. Για να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε, θα πρέπει να βρεθούν οι πόροι, να υπάρξει προσωπικό, θα πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι υποδομές, που θα δώσουν δυναμική στην περιοχή. Ξεκινήσαμε ανοίγοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας, απλώς όμως δεν αρκεί αυτό, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες προϋποθέσεις, για να μπορέσει να υπάρξει η κατάλληλη αξιοποίηση».

Χρήστου: «Η Δράμα έχει την πρώτη ύλη…»

oinotoyrismos Xristoy 1

Για τον οινοτουρισμό στη Δράμα μίλησε στον «Π.Τ.» επίσης, ο κ. Ευάγγελος Χρήστου, Καθηγητής Τουριστικού Marketing και Κοσμήτορας Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας, «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο κ. Χρήστου, «εξετάζουμε εδώ τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη σχεδίων Marketing για τον οινοτουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη βιωματικές εμπειρίες επισκεπτών και κυρίως την ολοκληρωμένη ανάπτυξη οινοτουριστικών περιοχών, ένα πεδίο στο οποίο η Δράμα, αν και έχει την πρώτη ύλη, δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς στον οινοτουρισμό. Η έμφαση είναι να προσεγγίσουμε το προϊόν αυτό, όχι ως ένα κλασικό τουριστικό προϊόν, αλλά ως ένα βιωματικό προϊόν, μέσω της ανάπτυξης και διαχείρισης των εμπειριών που θα βιώσουν οι επισκέπτες της περιοχής».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον οινοτουρισμό και σε ποιο σημείο ανάπτυξης βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, τόνισε:

«Η ανάπτυξή του είναι μικτή. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι success story πραγματικά, και υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες δυστυχώς δεν είναι επαρκώς αναπτυγμένες, παρ’ όλο που η  πρώτη ύλη, το κρασί, μπορεί να είναι από πολύ καλό έως και εξαιρετικό σε κάποιες περιπτώσεις.

Κλασικό success story είναι το Αμύνταιο, το οποίο  έχει  πετύχει εκπληκτικά πράγματα. Έχει συνειδητοποιημένους οινοτουρίστες, οι οποίοι έρχονται ακόμα και από το εξωτερικό κα ι την Ιαπωνία. Η Νάουσα επίσης, η Σαντορίνη φυσικά η οποία μπορεί και συνδυάζει και άλλα στοιχεία πλην του κρασιού.

Από την άλλη, βέβαια, σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, έχουμε εξαιρετική πρώτη ύλη στο κρασί, αλλά όχι επαρκής ανάπτυξη οινοτουρισμού. Δυστυχώς κυριαρχεί η αντίληψη, ότι ο οινοτουρισμός είναι απλώς η επίσκεψη ενός οινοποιείου. Δεν είναι αυτό. Είναι πολλά πράγματα μαζί, αφορούν μια ολόκληρη περιοχή αφενός, και αφετέρου και τα ίδια τα οινοποιεία, συχνά δεν ασχολούνται με τον οινοτουρισμό επαρκώς, δεν τους νοιάζει και πολύ, τους ενδιαφέρει περισσότερο να κάνουν μερικές πωλήσεις στους επισκέπτες και σε κάποιες περιπτώσεις το θεωρούν και ως βάρος, ως κούραση, να τους επισκεφτούν. Κάποιες φορές του δείχνουν κάποια πράγματα και φεύγει ο κόσμος. Είναι λάθος αυτό, γιατί μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για όλη την περιοχή αλλά και για τα οινοποιία».