Home > νέα > Δραματική η κατάσταση στη λίμνη Λευκογείων στο Νευροκόπι που παραμένει χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες νερού Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο γραμματέας του Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Μουρουζίδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Λευκογείων κ. Χαλκίδης

Δραματική η κατάσταση στη λίμνη Λευκογείων στο Νευροκόπι που παραμένει χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες νερού Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο γραμματέας του Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Μουρουζίδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Λευκογείων κ. Χαλκίδης

Προβληματισμός για την αρδευτική περίοδο

Δραματική η κατάσταση στη λίμνη

Λευκογείων στο Νευροκόπι που παραμένει

χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες νερού

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο γραμματέας του Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Μουρουζίδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Λευκογείων κ. Χαλκίδης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΡΟΜΕΡΑ δύσκολη φαίνεται να είναι ακόμα και σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Λευκογείων, καθώς δεν γεμίζει με νερό.

Όπως είναι γνωστό, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και λόγω της έλλειψης ικανών χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων στην περιοχή του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου την περσινή χρονιά, η λίμνη παραμένει με τρομερά χαμηλά επίπεδα νερού.

Λόγω της έλλειψης χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων από τη χειμερινή περίοδο 2023 – 2024, υπήρξαν τεράστιες δυσκολίες στην άρδευση της καλλιέργειας της πατάτας και οι καλλιεργητές της περιοχής προχώρησαν στην εξόρυξη νερού μέσω γεωτρήσεων και μάλιστα αναγκάστηκαν να ποτίζουν ακόμα και με ωράριο, προκειμένου να υπάρχει εξοικονόμηση νερού.

Παρ’ όλο που τη φετινή χειμερινή περίοδο υπήρξαν κάποιες χιονοπτώσεις, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι αυτές ήταν αρκετά χαμηλές, ώστε να δώσουν τις απαραίτητες ποσότητες νερού στη λίμνη Λευκογείων και αυτό έχει ήδη θορυβήσει το Δήμο Κ. Νευροκοπίου και τους αγρότες της περιοχής.

Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο γραμματέας του Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Μουρουζίδης, η μείωση του νερού της τεχνητής λίμνης των Λευκογείων εξαιτίας της ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και του ξηρού χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις παραμένει χαμηλή, παρά το γεγονός ότι το οροπέδιο Νευροκοπίου αποτελεί το πιο κρύο σημείο της χώρας και παρά το ότι, τον μήνα Μάιο η θερμοκρασία έπεσε μέχρι τους 0 °C.

Όπως αναφέρει ο κ. Μουρουζίδης, «ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που μας πλήττει, η μέση υψηλή θερμοκρασία τον μήνα Ιούνιο στο Νευροκόπι ήταν 7 °C πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Η αύξηση αυτή ήταν από τις υψηλότερες πανελλαδικά (Πάτρα, Μεγαλόπολη, Νευροκόπι)».

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μουρουζίδης, σημειώνει ότι «παρά τα χιόνια και τις βροχές που είχαμε μέχρι τώρα, στη λίμνη μπήκε μια ποσότητα ενός εκατομμυρίου κυβικών. Πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη της είναι πάρα πολύ χαμηλή, καθώς για να γεμίσει χρειάζονται περίπου 12 εκατ. κυβικά μέτρα νερού».

Όπως εξηγεί μάλιστα, «εάν τα δάση συγκρατούν και από αυτά προέρχονται το 60% των υδάτων, φανταστείτε τα επίπεδα των νερών μας μετά από μια εκτεταμένη πυρκαγιά. Η άποψη ότι, τα δάση μας δεν καίγονται λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και του κλίματος μας, είναι αβάσιμη και ξεπερασμένη. Μετά τον Έβρο δεν υπάρχουν πλέον ασφαλή δάση στην Ελλάδα».

Όπως τονίζει μάλιστα, «το πρώτο μέλημά μας συνεπώς την περίοδο αυτή, το οποίο επαφίεται πρωτίστως στον πατριωτισμό μας, είναι η πρόληψη των πυρκαγιών».

Χαλκίδης: Δύσκολα τα πράγματα

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Λευκογείων κ. Χαλκίδης, ο οποίος τονίζει ότι «αυτή την ώρα το νερό που υπάρχει στη λίμνη είναι περίπου 1 εκατ. κυβικά μέτρα», και εξηγεί ότι, «όταν είναι γεμάτη είναι περίπου 12 εκατ. κυβικά».

Σημειώνει πάντως χαρακτηριστικά ότι «πάνε τέσσερα χρόνια που έχουμε να δούμε γεμάτη τη λίμνη και αυτό που πρέπει να πω, είναι ότι, η κατάσταση είναι τραγική».

Όπως λέει, «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και αυτή την ώρα ακόμα δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Περιμένουμε τον υπόλοιπο Φλεβάρη και το Μάρτιο όπου συνήθως έχουμε κάποιες κακοκαιρίες, τι θα γίνει όμως δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα τώρα».

Ερωτώμενος σε ποιες ποσότητες νερού είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, διευκρινίζει ότι «θα πρέπει να έχουμε 3 – 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ώστε να είναι κάπως διαχειρίσιμη η κατάσταση, γιατί αν συνεχιστεί αυτό που είμαστε τώρα, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».

Εξηγεί επίσης ότι, «για να μπορούμε να έχουμε μέχρι κάποιο σημείο άρδευση, θα πρέπει να μείνει το λιγότερο μέχρι και 800.000 κυβικά μέτρα. Να σκεφτείτε πάντως ότι, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από πέρσι όταν τον Μάιο είχαμε ξεκινήσει την άρδευση».

Ερωτώμενος αν υπάρχει κάποια συζήτηση ή κάποιος προγραμματισμός με το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ο κ. Χαλκίδης επισημαίνει ότι «τέλος του Φλεβάρη θα έχουμε μια γενική συνέλευση στον ΤΟΕΒ Κ. Νευροκοπίου για να δούμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε».

Επισημαίνει πάντως ότι, κάπως σώζουν την κατάσταση οι γεωτρήσεις που είχαν γίνει από πέρσι, παρ’ όλα αυτά όμως δεν είναι και η απόλυτη λύση.

Ξηρασία και λειψυδρία

Να σημειώσουμε πάντως ότι, γενικά σε όλη την περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Π.Ε. Δράμας, το 2024 είχαμε έντονα φαινόμενα λειψυδρίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, έντονη λειψυδρία είχε παρουσιαστεί σε πολλές ορεινές Κοινότητες των Δήμων Δράμας, Νευροκοπίου αλλά και Προσοτσάνης, όπου οι Δήμοι αναγκάζονταν να μεταφέρουν νερό με υδροφόρες και να γεμίζουν τις δεξαμενές των Κοινοτήτων προκειμένου να έχουν νερό οι κάτοικοι.

Επίσης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, χαρακτηριστικές ήταν πέρυσι και οι πυρκαγιές στο Φαλακρό και στον Όρβηλο που έκαιγαν για ένα μήνα σχεδόν. Αποτέλεσμα της έντονης ξηρασίας, φαινόμενο κατά το οποίο – όπως αναφέρει παραπάνω και ο κ. Μουρουζίδης – πολύ σπάνιο για την περιοχή.