Δραμινοί δοκίμασαν γεύμα
με κλειστά μάτια
και συμμετείχαν σε πολλές δράσεις
Τρία άτομα με προβλήματα όρασης από τη Δράμα λαμβάνουν θέσεις απέναντι σε τρεις μαθητές λυκείου της περιοχής. Όλοι τους έχουν δεμένα τα μάτια. Η ομάδα των τυφλών προωθεί με τα χέρια προς την αντίπαλη εστία την ειδική μπάλα με σκοπό να πετύχει το τέρμα. Στο εσωτερικό της μπάλας υπάρχει ένα κουδουνάκι και οι μαθητές, πρέπει να ενεργοποιήσουν την ακοή τους για να το αντιληφθούν και να σταματήσουν την πορεία της, πριν μπει γκολ. Έπειτα από λίγο απαντούν και οι ίδιοι, στοχεύοντας την εστία της ομάδας των τυφλών.
Ο συγκεκριμένος αγώνας γκόλμπολ (goalball), που αποτελεί ένα αναγνωρισμένο παραολυμπιακό άθλημα, διοργανώθηκε στη Δράμα από την ομάδα του «Με…νού», ενός παραδοσιακού παντοπωλείου, καφέ, μεζεδοπωλείου, που ανήκει στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) ένταξης «Αλληλέγγυα Συνεργασία».
«Ο αγώνας goalball μεταξύ της ομάδας του “Με…νού” και μαθητών / μαθητριών του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, καθώς θέλαμε να τους δείξουμε ότι κι εμείς οι τυφλοί μπορούμε να συμμετέχουμε τόσο σε αθλήματα όσο και σε άλλες δράσεις. Τα παιδιά που αγωνίστηκαν με δεμένα μάτια, μπήκαν για λίγο στη θέση μας και κατανόησαν την κατάστασή μας», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Κοιν.ΣΕπ «Αλληλέγγυα Συνεργασία» Δημήτρης Μπόσκος. Αποκάλυψε, επίσης, ότι η δράση άρεσε πολύ τόσο στους μαθητές όσο και στους καθηγητές τους και υποσχέθηκαν να την επαναλάβουν.
Την αμέσως επόμενη μέρα, ακόμη περισσότεροι Δραμινοί πολίτες είχαν τη δυνατότητα να μπουν στη θέση ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης, αφού με αφορμή την παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού, πέρασαν το κατώφλι του «Με…νου» φορώντας μία μάσκα ύπνου και απόλαυσαν το φαγητό ή το ρόφημά τους με απενεργοποιημένη την όρασή τους. «Τη συγκεκριμένη δράση με τίτλο “τυφλός για μία μέρα” την επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο και μας προσφέρει ανάμεικτα συναισθήματα: από δυνατό γέλιο έως έντονη συγκίνηση», επισημαίνει ο κ. Μπόσκος.
Αμέσως μετά το «γεύμα στο σκοτάδι», φιλοξενούμενος του «Με…νου» ήταν ένας σκύλος- οδηγός, του οποίου η χειρίστρια εξήγησε στους παρευρισκόμενους πώς είναι να βασίζεσαι στο τετράποδο εκπαιδευμένο πλάσμα, που γίνεται τα μάτια του αφεντικού του.
Οι παραπάνω δράσεις ήταν μόνο κάποιες απ’ αυτές που διοργάνωσε η ομάδα του «Με…νου», με αφορμή τα δεύτερα γενέθλιά του καταστήματος, που άνοιξε το 2019, με σκοπό να εντάξει άτομα με αναπηρία στην αγορά εργασίας μέσω της απασχόλησης, χωρίς να διακόπτεται το επίδομα τους. Αυτή τη στιγμή στο κατάστημα εργάζονται ο Αναστάσης, η Μαρία, ο Στέφανος και η Μαρία, που είναι όλοι τους άτομα με αναπηρία. Μαζί με τον Δημήτρη Μπόσκο που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης και την Ελισάβετ που είναι η επιβλέπουσα και εκπαιδεύτριά τους, εξυπηρετούν τους πελάτες τους με μεράκι και αγάπη.
«Επειδή το καταστατικό μας προβλέπει να έχουμε και εθελοντές, αυτή την περίοδο έρχονται δύο παιδιά που δεν είναι έτοιμα να εργαστούν, αλλά προς το παρόν αποκτούν τριβή και κοινωνικοποιούνται», δηλώνει ο κ. Μπόσκος. Πρόκειται για ένα άτομο με σύνδρομο Down και ένα με ελαφριά νοητική υστέρηση, που όπως λένε οι γονείς τους, το τελευταίο διάστημα κοιμούνται και ξυπνούν με την λαχτάρα να πάνε να …δουλέψουν. «Με το που βγαίνουν από το αυτοκίνητο, τρέχουν στις αγκαλιές μας», λέει με συγκίνηση ο κ. Μπόσκος που υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοια περιστατικά τον κάνουν να συνειδητοποιεί ότι ο στόχος του, πέτυχε.
Στόχος των δράσεων του Οκτωβρίου ήταν να γνωρίσει η τοπική κοινωνία καλύτερα τα άτομα αυτά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και να γνωρίσουν και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία τους συμπολίτες τους. «Είχαμε δράσεις που απευθύνονταν σε όλους τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι μικρότεροι σε ηλικία έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια επικοινωνίας, ενώ μία άλλη μέρα είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν και να συμμετάσχουν στα διαδραστικά παραμύθια και παιχνίδια για την διαφορετικότητα, που παρουσίασε παραμυθολόγος με συνοδεία τραγουδιού και ζωντανής μουσικής», εξηγεί ο Δημήτρης Μπόσκος. Το ίδιο βράδυ μάλιστα, τα «Μυστικά της ζωής», που ήταν ο τίτλος της δράσης αφήγησης παραμυθιών, απευθύνονταν σε ενήλικες.
Ο μήνας Οκτώβριος φιλοξένησε επίσης τους …σεφ της Εκπαιδευτικής Κουζίνας του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Δήμου Δράμας «Το χαμόγελο μας», που παρουσίασαν ένα εναλλακτικό σουβλάκι φτιαγμένο από …φρούτα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής.
Η παγκόσμια ημέρα για την παράδοση και τον πολιτισμό, «έφερε» στο «Με…Νου» τη διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας και την ομάδα της, που παρουσίασαν τα διονυσιακά δρώμενα και την ιστορία του κρασιού.
Επίσης, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, διοργανώθηκε δράση σε συνεργασία με ωφελούμενους και προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Δράμας- Υπηρεσίες Νοσηλείας κατ’ οίκον «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ (Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης), με θέμα: «Χτίζοντας έναν κόσμο χωρίς ανισότητες».
«Στόχος της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινότητας γύρω από την ψυχική ασθένεια καθώς και η ενίσχυση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, που επηρέασε και θα συνεχίζει να επηρεάζει όλους τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο κ. Μπόσκος
Οι δράσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, όπου θα γίνει ειδική εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνου του μαστού, αλλά και για την επέτειο των 200 χρόνων από 1821, ενώ νοσηλευτές από το νοσοκομείο της Δράμας θα κάνουν επίδειξη μαθημάτων πρώτων βοηθειών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ