Home > νέα > Η δράση και η ιστορία του Ερυθρού Σταυρού αναβιώνει μέσα από μια ξεχωριστή έκθεση

Η δράση και η ιστορία του Ερυθρού Σταυρού αναβιώνει μέσα από μια ξεχωριστή έκθεση

Στο ισόγειο της Π.Ε. Δράμας έως τις 27 Οκτωβρίου

Η δράση και η ιστορία του Ερυθρού Σταυρού αναβιώνει μέσα από

μια ξεχωριστή έκθεση

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Από χθες το πρωί, ξεκίνησε να λειτουργεί μια ιδιαίτερη έκθεση στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Πρόκειται για μια ιστορική έκθεση, στην οποία αποτυπώνεται περισσότερο από ένας αιώνας ιστορίας, δράσης, προσφοράς, εθελοντισμού και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο, σε καιρό ειρήνης και πολέμου. Η έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες και Μνήμες μέσα από τα αρχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, διοργανώνεται στο πλαίσιο συμπλήρωσης 140 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και 80 χρόνων του Περιφερειακού Τμήματος της Δράμας.

Ήδη, από νωρίς χθες το πρωί μέλη του Περιφερειακού Τμήματος της Δράμας, υποδέχονταν και ξεναγούσαν τους Δραμινούς οι οποίοι επισκέφθηκαν την έκθεση, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία του Οργανισμού, την συμβολή του σε κρίσιμες περιόδους της Ελλάδας, αλλά και την εξέλιξη και το έργο του μέχρι σήμερα.

Η εφημερίδα μας, επισκέφθηκε την έκθεση χθες το πρωί και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο και να συνομιλήσει με την νοσηλεύτρια – εκπαιδεύτρια του Περιφερειακού Τμήματος της Δράμας, κα. Ελισάβετ Κοντονάσιου.

Όπως μας εξήγησε η κα. Κοντονάσιου, η έκθεση, περιλαμβάνει εικόνες από την ιστορία του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και την ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι φωτογραφίες της έκθεσης χρονολογούνται από το 1939, αλλά και λίγο νωρίτερα καθώς έχουμε και μια ιστορική φωτογραφία από τα εγκαίνια του Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της Σμύρνης που έγιναν το 1919, στην οποία μάλιστα εικονίζεται και ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Δράμας – Σμύρνης.

«Υπάρχει φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της Κατοχής, καθώς και από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου το Νοσοκομείο του Ελ Αλαμέιν. Μάλιστα, υπάρχει και η φωτογραφία της Δραμινής Αναστασίας Εφραιμίδου, η οποία ήταν εθελόντρια της τάξης του 1941, και σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε στις 11 Απριλίου του 1941, το πλωτό Νοσοκομείο «Αττική», στο οποίο επέβαινε συνοδεύοντας τραυματίες από τα Οχυρά. Ακόμη, υπάρχει φωτογραφία του γιατρού και του οδηγού του ασθενοφόρου, το οποίο χτυπήθηκε από νάρκη στο 25ο χιλιόμετρο Δράμας – Νευροκοπίου, πηγαίνοντας να παραλάβει αρρώστους», ανέφερε η κα. Κοντονάσιου.

Παράλληλα, εκτός από τις ιστορικές φωτογραφίες, υπάρχουν στον χώρο και εκθέματα με στολές του Ερυθρού Σταυρού από το παρελθόν αλλά και πιο σύγχρονες. Η παλαιότερη στολή που βρίσκεται στην συγκεκριμένη έκθεση χρονολογείται από το 1920 από τον Ερυθρό Σταυρό της Σαμψούντας του Πόντου, και είναι περίπου 100 ετών στολή. Έπειτα, υπάρχουν στολές από το 1940, οι οποίες δεν διαφέρουν στην όψη και πάρα πολύ από τις σημερινές, αλλά και πιο σύγχρονες του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών και Ναυαγοσωστών.

Η κεντρική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 140 χρόνων (1877-2017) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και 80 χρόνων του Περιφερειακού Τμήματος της Δράμας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Ομιλητής της εκδήλωσης, θα είναι ο Εκπαιδευτικός, Συλλέκτης, Ιστορικός Ερευνητής, Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου «Μιχάλη Τσαρτσίδη», κ. Σπυρίδωνας Τσαρτσίδης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Οι Νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το έπος του 1940».

20171023_100902

Το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Σε μια εποχή οξυμένη για την Ελλάδα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, το 1937, ιδρύεται το περιφερειακό τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Λόγω πολέμου, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία περιφερειακών τμημάτων στην επαρχία ώστε να διευκολυνθεί το έργο του στη χώρα.

Η πρώτη τάξη στο Παράρτημα Δράμας, ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου 1940 με 17 εθελόντριες, ενώ η δεύτερη στις 17 Μαρτίου 1941 και αποτελούνταν από 18 εθελόντριες. Αυτές οι δυο τάξεις συμμετείχαν ενεργά στον πόλεμο και σημάδεψαν το έργο του παραρτήματος Δράμας καθώς μέσα από τις αντίξοες συνθήκες του πολέμου, οι εθελόντριες αδελφές έδωσαν την ψυχή τους.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το περιφερειακό τμήμα Δράμας θρήνησε τον χαμό της εθελόντριας αδελφής Εφραιμίδου Αναστασίας που «έπεσε στο καθήκον». Την 11η Απριλίου 1941 το πλωτό Νοσοκομείο «Αττική», το οποίο μετέφερε τραυματίες, βομβαρδίστηκε και βυθίστηκε από τον εχθρό και ανάμεσα στα θύματα ήταν και η Δραμινή εθελόντρια αδελφή.

Και με το τέλος του πολέμου, το έργο των εθελοντριών αδελφών παραμένει σημαντικό, βοηθώντας στη διανομή γάλακτος και ιματισμού, στα συσσίτια, στο ιατρείο του Ε.Ε.Σ. Δράμας αλλά και στο Νοσοκομείο Δράμας. σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, υποκαθιστά, στην ουσία, το κράτος προσφέροντας υπηρεσίες πρόνοιας και διαθέτοντας τις υποδομές του για τη στήριξη του ελληνικού λαού μέσα στις κακουχίες του πολέμου και της επώδυνης Κατοχής.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, στις 4 Δεκεμβρίου 1947, ο γιατρός του Ε.Ε.Σ. Δράμας Χαρίλαος Σαμαράς μαζί με τον οδηγό του, Νικόλαο Κούτρα, μεταβαίνουν στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας για να παραλάβουν κάποιον ασθενή. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σκοτώνονται και οι δυο από νάρκη. Καθώς η χώρα αλλά και η πόλη της Δράμας, επούλωνε τις πληγές της από τα ζοφερά αυτά χρόνια ο ρόλος του παραρτήματος Δράμας παρέμεινε ενεργός προσφέροντας στους πολίτες τη βοήθεια που χρειάζονταν μέσα από το ιατρείο του.

Το 1977, ξεκινάει η προσπάθεια απόκτησης του πρώτου ιδιόκτητου κτιρίου στη Δράμα. Το κτίριο κατασκευάστηκε την ίδια χρονιά σε οικόπεδο που δωρήθηκε από τον Δήμο Δράμας και με χρηματοδότηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και λιγοστών πολιτών. Το παράρτημα Δράμας, πιστό στις αρχές του Ε.Ε.Σ. εξακολουθεί να έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνία της πόλης, με τον τομέα Νοσημευτικής και το σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών και Ναυαγοσωστών.