Home > νέα > Δρομολογείται η επίλυση χρόνιων προβλημάτων στο οδικό δίκτυο Θερμιών και Παρθένου Δάσους-Καγιάογλου: Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα όπου είχαμε συχνά εγκλωβισμό ανθρώπων από κατολισθήσεις

Δρομολογείται η επίλυση χρόνιων προβλημάτων στο οδικό δίκτυο Θερμιών και Παρθένου Δάσους-Καγιάογλου: Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα όπου είχαμε συχνά εγκλωβισμό ανθρώπων από κατολισθήσεις

Δηλώσεις του δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου στον «Π.Τ.»

Δρομολογείται η επίλυση

χρόνιων προβλημάτων στο οδικό

δίκτυο Θερμιών και Παρθένου Δάσους

Καγιάογλου: Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα όπου είχαμε συχνά εγκλωβισμό ανθρώπων από κατολισθήσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΠΕΡΙΟΧΗ του Παρανεστίου, έχει να επιδείξει ορισμένα από τα πλέον αξιοσημείωτα σημεία φυσικούς κάλους σε όλη τη χώρα, τα οποία βέβαια μέχρι σήμερα, παραμένουν ανεκμετάλλευτα και αποτελούν χώρους εναλλακτικού τουρισμού.

Ένα από αυτά, είναι τα γνωστά μας ιαματικά λουτρά, τα Θερμά Παρανεστίου. Αν και ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος συνεχίζει να τα επισκέπτεται. Και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, είναι ο δρόμος προς τα Θερμιά, ο οποίος εδώ και χρόνια παραμένει σε άσχημη κατάσταση.

Ο Δήμος Παρανεστίου, πρόσφατα, χρηματοδοτήθηκε από το Υπ. Εσωτερικών με 500.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος «πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες». Την απόφαση αυτή υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, «αρχικά είχαμε καταθέσει μια τεχνική έκθεση ώστε να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα και πλέον έχουμε ξεκινήσει τη μελέτη, για να δούμε τι χρειάζεται ώστε να διορθωθούν τμήματα του δρόμου».

Όπως σημειώνει ο κ. Καγιάογλου, «πήγαμε επιτόπου με την Τεχνική Υπηρεσία, για να δούμε τα κομμάτια του δρόμου τα οποία χρήσουν άμεσης ανάγκης για διορθώσεις, όπως ασφαλτόστρωση στο δρόμο προς τις ιαματικές πηγές των Θερμιών».

Διευκρίνισε ο ίδιος ότι, «αυτό που χρειάζονται είναι ασφαλτοστρώσεις σε ορισμένα τμήματα του δρόμου καθώς και αντιμετώπιση των καταπτώσεων, των κατολισθήσεων από βράχια και πέτρες».

Όπως εξηγεί μάλιστα, «πολλές φορές σε ορισμένα σημεία έχουμε κατολισθήσεις από βράχια και πέτρες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καταστρέφεται ο δρόμος, αλλά και να εγκλωβίζονται άτομα και να μην μπορούν να επιστρέψουν. Αυτό συμβαίνει κυρίως το χειμώνα, όπου έχουμε βροχές και χιόνια και βαραίνει το έδαφος πάνω από τα πρανή και φεύγουν κομμάτια ολόκληρα».

Ο κ. Καγιάογλου τονίζει ότι, «με την χρηματοδότηση που πήραμε από το πρόγραμμα για τις φυσικές καταστροφές, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τμήματα ασφαλτόστρωσης από την οδοποιία και στη συνέχεια να κάνουμε τεχνικές παρεμβάσεις με δίκτυα και άλλα έργα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις καταπτώσεις».

Ερωτώμενος για το πόσα χιλιόμετρα είναι, εξηγεί ότι «η μεγαλύτερη διαδρομή είναι 34 χλμ., από το Παρανέστι μέχρι να ανέβεις στα ιαματικά λουτρά και η άλλη διαδρομή, από το Φράγμα στην Πλατανόβρυση, από εκεί είναι περίπου 24 χλμ.  Εδώ θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις σε διάφορα σημεία και τεχνικά έργα με δίκτυα για τις καταπτώσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον μοναδικό δρόμο που πηγαίνει στο Παρθένο Δάσος.  Και είναι πρόβλημα, γιατί αν ξαφνικά έχουμε μια κατάπτωση από βράχια και πέτρες, τότε θα πρέπει ο δρόμος να κλείσει και πιθανόν να έχουμε και εγκλωβισμό ανθρώπων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «είναι η πρώτη κίνηση που κάνουμε για Θερμιά και Παρθένο Δάσος. Έχουμε δείξει από την αρχή της θητείας μας, ότι δεν μένουμε μόνο στα λόγια, αλλά κάνουμε πράξη, υλοποιούμε προγράμματα. Και όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία, αλλά μετά από προγραμματισμό και δουλειά».

Παρθένο Δάσος

Αναφορικά με το ζήτημα της ένταξης του Παρθένου Δάσους στον Εθνικό Κατάλογο των Μνημείων Κληρονομιάς Φυσικής Ομορφιάς, ο δήμαρχος Παρανεστίου δηλώνει αισιόδοξος και τονίζει ότι την άλλη εβδομάδα θα επισκεφθεί τα Υπ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα αυτό.

Όπως εξήγησε, «θα πρέπει πρώτα να ανοίξει ο Εθνικός Κατάλογος των Μνημείων Κληρονομιάς Φυσικής Ομορφιάς και μετέπειτα μπορούμε να διεκδικήσουμε την εγγραφή μας στα Παγκόσμια Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Όπως είναι γνωστό, από το 2020, ο Δήμος Παρανεστίου σε συνεργασία με την  Έδρα UNESCO Con-Ε-ECT, ετοιμάζει φάκελο, μέσω του οποίου διεκδικεί την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.