Από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Δρομολογήθηκαν οι εργασίες
για το στήσιμο της Ονειρούπολης
Πολύωρη συζήτηση και αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι όλα γίνονται στο παραπέντε για να δοθούν τα έργα με αναθέσεις
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονται οι διαδικασίες για το στήσιμο της Ονειρούπολης. Το ενδιαφέρον όλων των Δραμινών, είναι ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα, καθώς ήδη έχουν αργήσει να ξεκινήσουν οι εργασίες για το φετινό στήσιμο.
Παρ’ όλα όσα λέγονται και ακούγονται, γεγονός είναι ότι ο Δήμος Δράμας προχωράει όλα τα διαδικαστικά θέματα και μάλιστα από χθες, έχουν ξεκινήσει και υπογράφουν όλοι οι ανάδοχοι για τις διάφορες εργασίες, όπως οικοδομικές, μεταφορά των οικίσκων, ηλεκτρολογικά και άλλα διάφορα.
Όπως δήλωσε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης, «το ζήτημα της μεταφοράς των οικίσκων καθυστέρηση μερικές ημέρες, καθώς υπήρξαν δύο ανάδοχοι που έδιναν το ίδιο κοστολόγιο. Οπότε έπρεπε να περάσουν δυο μέρες για να γίνει κλήρωση μεταξύ τους. Λύθηκε και αυτό το θέμα και προχωράμε πλέον στο έργο».
Να σημειώσουμε επίσης, ότι, ήδη από χθες έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μία – μία οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι ανάδοχοι και πλέον θ’ αρχίσουν να φαίνονται από σήμερα οι εργασίες στο δημοτικό κήπο.
Για το θέμα της Ονειρούπολης αναφέρθηκε στη συνεδρίαση και στα προ ημερησίας διάταξης θέματα της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην αποχώρηση της παράταξής του, ενώ αργότερα συζητήθηκαν ως τακτικά, θέματα αναθέσεως έργων. Όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης διαφωνεί με τις αναθέσεις και είχε ζητήσει να γίνουν όλα με διαγωνισμούς.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε αργότερα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων «εξήρε» την συμμετοχή της παράταξης αλλά και του κ. Καλαϊδόπουλου στη διαπαραταξιακή λέγοντας ότι «και μόνο αυτό είναι προς θετική κατεύθυνση».
Σημείωσε επίσης ότι, «εάν τυχόν υπήρξαν παραλείψεις, να είστε βέβαιοι ότι σίγουρα δεν έγινε κάτι εσκεμμένα. Ένα από τα σημαντικά βήματα που έκανε αυτή η διαπαραταξιακή, είναι σίγουρα ότι προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προηγούμενες ελλείψεις του Κανονισμού που υφίσταται μέχρι σήμερα, διαμορφώθηκε προς το καλύτερο, είναι απόρροια αυτής της καλής συνεργασίας. Γι’ αυτό θέλω να επισημάνω παρατηρήσεις της παράταξης σας. Ζητήσατε να ενεργοποιηθεί ο Ιατρικός Σύλλογος. Ενεργοποιήθηκε. Ζητήσατε να υπάρχει πολύ σοβαρή και στο μέτρο του δυνατού απολύμανση στα ψυχαγωγικά παιχνίδια. Να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει. Ζητήσατε να περιφραχθεί ο χώρος και θα περιφραχθεί. Ζητήσατε να μην υπάρχει μεγάλη χρονικά παραμονή στις δράσεις με τα παιδιά. Κι αυτό θα γίνει».
Ο κ. Καλλινικίδης δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα είναι καθημερινά παρών στην Ονειρούπολη, όπως και μέλη από τον Ιατρικό Σύλλογο και την Αστυνομία για τον Covid, «θα είμαστε εκεί, θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για να μην έχουμε τυχόν προβλήματα».
Κατά τη συνεδρίαση του σώματος, συζητήθηκαν διάφορα θέματα για αναθέσεις, τόσο με έκτακτα θέματα, όσο και με τακτικά, ενώ η αντιπολίτευση αναφέρθηκε στις αναθέσεις, για τις οποίες διαφωνεί, παρ’ όλα αυτά ψήφισε τα θέματα να περάσουν με πλειοψηφία, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες. Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μλεκάνη από την παράταξη «πόλη+ζωή», «η δημοτική αρχή σκόπιμα καθυστέρησε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου στο παρά πέντε δευτερόλεπτο ώστε να προχωρήσει σε αναθέσεις. Αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο, από την στιγμή που αυτή ήταν η διάθεση της δημοτικής αρχής. Να γίνουν όλα με αναθέσεις και να πάνε τα 340.000 ευρώ εκεί που θέλουν και όπως θέλουν». Επί της ουσίας, ο κ. Μλεκάνης μίλησε για μια σκοπιμότητα της δημοτικής αρχής, προκειμένου να ικανοποιήσει πελατειακές σχέσεις.
Αμέσως, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γερβάσης Γεωργιάδης από την παράταξη «Project για τη Δράμα» που συμμετείχε και αποχώρησε από τη διαπαραταξιακή, είπε: «Δυστυχώς είμαι σε πολύ δύσκολη θέση κύριε δήμαρχε, να επιβεβαιώσω τον κ. Μλεκάνη, γιατί και εδώ μέσα είχα ζητήσει να μην επιβεβαιωθεί και φυσικά επιβεβαιώνεται και έχει δικαιωθεί».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε αρκετά μεγάλη συζήτηση για τα διάφορα θέματα, για παιχνίδια, για τον τρόπο που μπορεί ο Δήμος να εισπράξει τα χρήματα για τους οικίσκους και άλλα πολλά.
Κατά το τέλος της συζήτησης, ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος είπε: «Αυτή τη στιγμή τίθεται ένα θέμα. Η Ονειρούπολη μπορεί να γίνει χωρίς παιχνίδια; Μπορεί να έχει την αίγλη μιας προηγούμενης εκδήλωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Δυστυχώς. Η Ονειρούπολη είναι συνυφασμένη με δράσεις, με σπιτάκια εμπορικά, αλλά και με παιχνίδια τα οποία χαρίζουν χαρά και διασκέδαση στα παιδιά. Αν λοιπόν θέλουμε να κάνουμε μια Ονειρούπολη, κρατώντας σ’ αυτές τις δύσκολες συγκυρίες κάποια δεδομένα που έκαναν γνωστή και μεγάλη αυτή την εκδήλωση, πρέπει να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να τα μηδενίσουμε όλα, και να τα κόψουμε όλα κρατώντας μονάχα ένα δύο παιχνίδια για να προφυλάξουμε την υγεία των πολιτών».
Ο ίδιος είπε ότι «παραδέχθηκα και σήμερα το παραδέχομαι και ασπάζομαι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια μειωμένη Ονειρούπολη. Αλλά όταν από 29 δράσεις κάνουμε 8 ή 9, σημαίνει ότι έγινε μείωση των δράσεων. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν περιορισμένα παιχνίδια σε μεγάλο βαθμό, ναι, υπάρχει μείωση σ’ αυτό που είπαμε και τηρήσαμε. Ας δούμε λοιπόν την ουσία. Θέλουμε να κάνουμε αυτή την Ονειρούπολη φέτος, ή δεν την θέλουμε; Ας είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς μεταξύ μας».